Κρατήστε τα… παράσιτα μακριά από τα κατοικίδια!

Η αποπαρασίτωση των κατοικιδίων µας κρίνεται αναγκαία, τόσο για την υγεία των ζώων όσο και των ιδιοκτητών τους, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι!


*Από το ∆ρ. Λάζαρο Καρανάσιο - Κτηνίατρο


_ALM3053


Τα παράσιτα είναι η αιτία πολλών σοβαρών και ανιάτων ασθενειών για τους τετράποδους φίλους µας, ενώ παράλληλα µπορούν να µεταφέρουν ζωοανθρωπονόσους (ασθένειες που µεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο), αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δηµόσια υγιεινή. 


Αποπαρασίτωση: τι είδους και κάθε ποτέ πρέπει να την κάνουµε; 

Με τον όρο αποπαρασίτωση εννοούµε τόσο την ενδοαποπαρασίτωση όσο και την εξωαποπαρασίτωση. Πολλές είναι οι φορές που ακούµε από ιδιοκτήτες πως κάνουν αποπαρασίτωση στα κατοικίδιά τους µια µε δυο φορές το χρόνο. Έπειτα από έρευνες και µελέτες, αυτού του είδους η ιατρική πρόληψη είναι κάτι που έχει καταρριφθεί και τώρα πια ακολουθείται ένα εντελώς διαφορετικό πρωτόκολλο. Όσον αφορά τα ενδοπαράσιτα χορηγούµε ένα χάπι ανάλογα µε το σωµατικό βάρος του ζώου µας κάθε τρεις µήνες, ενώ όταν υπάρχουν µικρά παιδιά στο οικείο περιβάλλον καλό θα ήταν να γίνεται πολύ πιο εντατική πρόληψη κάθε µήνα. Για τα εξωπαράσιτα τοποθετούµε κάθε µήνα µια αµπούλα στη ράχη του ζώου όλο το χρόνο και από Απρίλιο έως και Οκτώβριο που είναι πιο έντονο το παρασιτικό φορτίο ενισχύουµε την πρόληψη µε τα αντίστοιχα περιλαίµια. 


Τα παράσιτα και οι κίνδυνοί τους

Η αποπαρασίτωση πρέπει να πραγµατοποιείται ολόκληρο το χρόνο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική, µιας και τα παράσιτα λόγω κλιµατικών συνθηκών βρίσκονται σε έξαρση. Ενώ ψύλλοι και τσιµπούρια παρατηρούνται όλο το χρόνο, τις ζεστές περιόδους εµφανίζονται τα κουνούπια και οι σκνίπες. Η ανάγκη για σωστή αποπαρασίτωση στα κατοικίδιά µας είναι σηµαντική ακριβώς διότι πρέπει να διατηρούµε τα ζώα µας καθαρά και υγιή, καθώς τα παράσιτα αποτελούν ξενιστές πολλών ασθενειών, όπως µπαρτονέλωση, ερλιχίωση, λεισµανίαση (καλαζάρ), αλλά επιφέρουν και άµεσες συνέπειες µόνο µε την παρουσία τους, όπως γαστρεντερικά προβλήµατα, αλλεργικές δερµατίτιδες και αναιµία.iStock_000054055092_Small


Αλλεργίες και κατοικίδια

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων καλό θα είναι να επιστήσουν ιδιαίτερα την προσοχή τους σε πολλά θέµατα που προκύπτουν την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι. Αρχίζουν πολλά προβλήµατα µε την εµφάνιση διαφόρων φυτών, που είτε µε τη γύρη που απελευθερώνουν είτε µε τα άνθη, αλλά και ολόκληρο το φυτό, µπορεί να αποβούν δηλητηριώδη και να προκαλέσουν από αλλεργίες, δερµατικά έως και γαστρεντερικά προβλήµατα. Παράλληλα εµφανίζονται περισσότερα παράσιτα, έντοµα και ερπετά που µπορούν να επιφέρουν σοβαρές καταστάσεις στα κατοικίδιά µας, αφού αρκετά από αυτά είναι φορείς πολλών ασθενειών, αλλά και µε τα τσιµπήµατά τους µπορούν να προκαλέσουν από τοπικούς ερεθισµούς και δερµατικές αλλοιώσεις ως αλλεργίες και αναφυλακτικά σοκ.


Σκύλος και θάλασσα

Όπως οι άνθρωποι έχουν προτιµήσεις και ιδιαιτερότητες µε τη θάλασσα, έτσι και οι σκύλοι δεν αντιδρούν το ίδιο. Καλό είναι να εξοικειώνουµε σιγά σιγά το σκύλο µας µε το νερό και βέβαια, τίποτα να µη γίνεται µε πίεση και ζόρισµα. Καλό είναι τα µπάνια να ξεκινούν όταν πλέον έχει ανεβεί γενικότερα η θερµοκρασία, εκτός και αν έχουµε συνηθίσει το σκύλο και σε χειµερινά µπάνια. Καλό είναι να µην τον εκθέτουµε στις πολύ ζεστές ώρες της ηµέρας και να έχουµε πάντα στη διάθεσή του φρέσκο νερό και ένα σκιερό µέρος. Χρήσιµο είναι και ένα µικρό κιτ πρώτων βοηθειών όταν πάµε στην εξοχή ή στη θάλασσα, για τυχόν χτυπήµατα, δαγκώµατα και απροσδόκητες καταστάσεις.


Kit πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιο!

Ένα οργανωµένο βαλιτσάκι είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόµαστε για να παρέχουµε στο κατοικίδιο µας τις πρώτες βοήθειες µέχρι να το δει ο κτηνίατρος. Θα µπορούσε να περιέχει: σύριγγες, µικρό ψαλίδι, θερµόµετρο, γάντια, αιµοστατικό βαµβάκι, γάζες, οινόπνευµα, κολλύριο, αντιβιοτική κρέµα, ατροπίνη, αδρεναλίνη, εµετικό και αντιδιαρροϊκό σκεύασµα.


Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα

Τ: 210 8940590, Κ: 6932 630 952

info@vetherapy.gr

www.vetherapy.gr


ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30


KARANASIOS_MAKETA


IN CATEFORY: HEALTH