Κροταφογναθικό  Σύνδρομο: Πότε εμφανίζονται οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης; 

Ενδέχεται να έχετε διαβάσει άρθρα σε εφηµερίδες ή περιοδικά σχετικά µε τα προβλήµατα της κροταφογναθικής άρθρωσης που αναφέρονται και ως «σύνδροµο της κροταφογναθικής διάρθρωσης» (ΚΓΣ)(TMJ). Ακόµη, µπορεί να έχετε νιώσει πόνο µερικές φορές στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, λόγω µεγάλου στρες- άγχους και κακού ύπνου (τρίξιµο στα δόντια-πόνος) ή µπορεί ο οδοντίατρός σας ή ο γιατρός σας να σας έχουν πει ότι έχετε αυτό το σύνδροµο.


Από τον ∆ρ. Κωνσταντίνο Γεωργιλάκη


Ποιες είναι οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης;

Μυοπροσωπικός πόνος, ο πιο κοινός τύπος διαταραχής που εµφανίζεται ως ενόχληση ή πόνος στους µύες που ελέγχουν τη λειτουργία της άρθρωσης και στους µύες του τραχήλου και των ώµων. Επίσης, µπορεί να εµφανιστεί έντονος πόνος πάνω από τα µάτια και τα φρύδια.

▶ Ενδοαρθρικές διαταραχές της άρθρωσης, µετατόπιση της γνάθου ή του δίσκου, ή τραυµατισµός του κονδύλου.

▶ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης, όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευµατοειδής αρθρίτιδα στην άρθρωση της γνάθου.

▶ Πόνος στα δόντια και στα ούλα, καψαλγία.

Πώς αντιµετωπίζεται το κροταφογναθικό σύνδροµο; 

Ο κρουστικός υπέρηχος (schockwave)  είναι µια από τις πιο αποτελεσµατικές θεραπείες µε άµεσο αποτέλεσµα και χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης, εξειδικευµένες διατάσεις µετά τη θεραπεία µε τον κρουστικό υπέρηχο κάνουν την άρθρωση και τους µύες πιο χαλαρούς και µε µεγαλύτερο εύρος κίνησης την κροταφογναθική άρθρωση.

Πρακτικές αυτοφροντίδας όπως, για παράδειγµα, κατανάλωση µαλακών τροφών, εφαρµογή ψυχρών επιθεµάτων και αποφυγή έντονων κινήσεων της γνάθου (έντονο χασµουρητό, έντονο τραγούδι, µάσηµα τσίχλας) είναι χρήσιµες για τη µείωση των συµπτωµάτων. Η εκµάθηση ειδικών τεχνικών χαλάρωσης και µείωσης της έντασης µπορεί επίσης, να βοηθήσει τους ασθενείς να χειρίζονται τον πόνο που συχνά εµφανίζεται µε τις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης.


*Κωνσταντίνος Χ. Γεωργιλάκης MSc, MRT,
φυσιοθεραπευτής – καθ. Φυσικής αγωγής, manual therapist – master σπονδυλικής στήλης


Body Health Clinic – Φυσιοθεραπεία – B.E.St – Scenar Therapy – Papimi Myovision – ProAdjuster – Spineforce,
Α. Μεταξά 11, Στοά APIAN, 3ος όρ.

Τ: 210 8983043/ 693 2700139,
www.bodyhealth.gr

info@bodyhealth.gr


img_1040

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH