Λάζαρος Καρανάσιος: A pet is not a Xmas gift… It’s a gift for a whole life!

Τώρα τα Χριστούγεννα, πολλοί σκεφτόμαστε ν’ αποκτήσουμε ή να κάνουμε δώρο σε κάποιον ένα κατοικίδιο. Πόσο συνετή όμως, είναι μια τέτοια επιλογή; Ο Λάζαρος Καρανάσιος μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ξανασκεφτούμε μια τόσο μεγάλη απόφαση που θα μας αλλάξει τη ζωή.


Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου συχνά γίνεται πρωταγωνιστής – ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων – σε διαφημίσεις όπου ένα γλυκό κουταβάκι ξεπροβάλει μέσα από ένα κουτί δώρου κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η ανησυχία είναι ακριβώς το μέλλον αυτών των αξιολάτρευτων κουταβιών που, στη πραγματικότητα, θα εμφανιστούν ως δώρα το πρωί των Χριστουγέννων. Μπορεί σαν ιδέα να φαίνεται ελκυστική, όμως το μέλλον για αυτά τα κουτάβια, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθεί αρκετά ζοφερό.


Ειδικά σε ημέρες εορτών, χιλιάδες ανά τον κόσμο θα είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να αποκτήσουν ένα κουταβάκι, είτε για τον εαυτό τους, είτε για τα παιδιά τους, που με παρακάλια και κλάματα θα το ζητούν. Λάθος λοιπόν αρχή, μιας και ένα ζωντανό κουτάβι δεν πρέπει να το βάζουμε στην ίδια κατηγορία με τα παιχνίδια των Χριστουγέννων, γιατί πιθανότατα θα θεωρηθεί από τα παιδιά ως αντικείμενο και όχι ως αληθινό μέλος της οικογένειας.


Πολλοί όμως και από τους ενήλικες που επιθυμούν ένα κουτάβι για δώρο, πάσχουν από το «Σύνδρομο Lassie». Έχουν στο μυαλό τους αυτό το φανταστικό σκυλί που συμπεριφέρεται όπως ο άνθρωπος, χωρίς να χρειάζεται καμία εκπαίδευση.
Η έλλειψη γνώσης του ιδιοκτήτη σχετικά με την εργασία που απαιτείται για να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί ένα κουτάβι, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα τεράστιο πρόβλημα, στην εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες κατά το πρώτο έτος.


Κανένα ζώο δεν γεννιέται εκπαιδευμένο και η αντίληψη που επικρατεί ότι θα μάθει εν καιρώ, είναι λάθος. Θέλει από την αρχή εκπαίδευση ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως κάνουμε και με τα παιδιά, από την αρχή της ζωής τους, αρχίζουμε να τους διδάσκουμε πράγματα συμβατά πάντα με την ηλικία τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα σκυλάκια.
Τα αντικοινωνικά κουταβάκια μπορεί να είναι «χαριτωμένα» στην αρχή, αλλά είναι ανεκτά μόνο για μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, αρχίζει να γίνεται ενόχληση και στο τέλος μεγάλο πρόβλημα.


Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι αδέσποτα σκυλάκια, αλλά και γατάκια δεν φτάνουν ποτέ στα δεύτερα γενέθλιά τους, πεθαίνουν από χτυπήματα με αυτοκίνητα, τους κάνουν ευθανασία οι ιδιοκτήτες τους, τραυματίζονται θανάσιμα σε μάχες με άλλα αδέσποτα ζώα.


Με το να παρατάμε ένα ζώο, απαρνιόμαστε μια ζωή και γινόμαστε συνένοχοι στην ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων. Γι΄αυτό πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα ζωάκι, πρέπει να σκεφτείτε με ωριμότητα το κατά πόσο είστε διατεθειμένος να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες ενός κατοικίδιου. Αφού το κάνετε και αυτό, τότε σίγουρα θα έχετε καταλήξει στην καταλληλότερη επιλογή. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να έχετε ως κριτήριο επιλογής την εμφάνιση.
Τα «Χριστουγεννιάτικα κουτάβια» συχνά είναι παρορμητική αγορά. Καλύτερα να πάρετε το κουτάβι σε μια λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, όταν η απόφαση να προσθέσετε ένα σκυλί είναι μία κίνηση πιο προσεκτικά μελετημένη. Καλό θα ήταν πριν την αγορά να περάσετε ένα διερευνητικό διάστημα. Κάντε μια βόλτα σε ένα pet shop και σε ένα καταφύγιο ζώων και περάστε λίγο χρόνο με άτομα που έχουν κατοικίδια. Αρχίστε να δίνετε στα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία με το πώς μεγαλώνουν ένα ζώο και ποιες είναι οι ανάγκες του.


Το θέμα επιλογής «ράτσα» ή «αδέσποτο» έχει να κάνει με το τι ζητάει ο καθένας. Αν θέλετε ένα σκύλο απλά για παρέα χωρίς να σας ενδιαφέρει τίποτε άλλο, επιλέξτε ένα αδέσποτο. Στην πορεία είναι σίγουρο ότι το αδέσποτο αυτό θα εμφανίσει κάποιες ικανότητες, άλλες καλές άλλες κακές. Ποτέ όμως, δε θα ξέρετε από πριν ποιες θα είναι αυτές. Αν θέλετε όμως μια ράτσα, τα Bichon Frise, Border Collie, Boxer Bulldog, Chihuahua, Cocker Spaniel, Yorkshire Terrier είναι καλές επιλογές.
Αν έχετε παιδιά και θέλετε να είστε ήσυχοι ότι δε θα τους συμβεί κάτι στη συμβίωση μαζί του, επιλέξτε μια ράτσα, οπού ανάλογα με τον τρόπο ανατροφής του θα έχει αντίστοιχες αντιδράσεις όπως τα Λαμπραντόρ και Golden Retriever, Poodle, Bichon Frise, Beagle, Γερμανικός Ποιμενικός, Collie.


Μην ξεχνάμε ότι η υιοθέτηση ενός αδέσποτου είναι μια πράξη που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα μέσα σας, σκεπτόμενοι ότι σώσατε μια ψυχή, κάτι που θα είναι και ιδανικό μάθημα για τα παιδιά σας, ώστε να καταλάβουν ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδι, έχουν ευθύνη και χρειάζονται φροντίδα. Δίνετε στο ίδιο μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει, σώζοντάς το από κινδύνους. Αν έχετε στο μυαλό σας την απόκτηση ενός κατοικίδιου καλό θα ήταν πριν πάρετε οριστική απόφαση να επισκεφτείτε κάποιο «Καταφύγιο Ζώων». Είναι πολλά τα αδέσποτα που ζητούν την αγάπη μας. Κάντε την κίνηση, υιοθετήστε ένα από τα πολλά αδέσποτα και θα δείτε το μεγαλείο της ψυχής τους.


Ένα ζωντανό κουτάβι δεν πρέπει να το βάζουμε στην ίδια κατηγορία με τα παιχνίδια των Χριστουγέννων, γιατί πιθανότατα θα θεωρηθεί από τα παιδιά ως αντικείμενο και όχι ως αληθινό μέλος της οικογένειας.


Ευχαριστούμε το Σύλλογο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων για τους τετράποδους φίλους που μας έδωσε για τη φωτογράφιση.
Για όσους ενδιαφέρονται, να ξέρετε ότι δίνονται προς υιοθεσία. Ευχαριστούμε ακόμα τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Café Cruiser για τη φιλοξενία.


Ανδρέα Παπανδρέου35, Γλυφάδα
Τ: 210 8940590, 693 2630952
info@vetherapy.gr

www.vetherapy.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH