Λάζαρος Καρανάσιος: Επιλέξτε σωστά και συνετά το σκυλάκι σας

O Κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας συμβουλεύει με βάση ποια κριτήρια είναι καλό να επιλέξουμε την κατάλληλη ράτσα σκύλου που θα μας συντροφεύει ανάλογα με την οικογενειακή μας κατάσταση, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να βιώνουμε.


002


Οικογένεια


Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ηλικία των παιδιών, καθώς επίσης και ο χώρος διαμονής. Αν λοιπόν, πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες και διαβίωση σε διαμέρισμα, θα προσανατολιζόμασταν σε μικρόσωμες ράτσες σκύλων, που είναι ιδιαίτερα φιλικές και συνεργάσιμες με τα παιδιά.
Maltese, Bischon frise, Yorkshire terrier, Griffon, West highland terrier: Φυλές οι οποίες δεν απαιτούν περίσσεια χώρου για άσκηση, αλλά και που συμβιβάζονται με την εύκολη λύση του μπαλκονιού αντί της καθημερινής βόλτας.
Beagle, Cocker spagnel, Bulldog, Basset hound: Αν βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα υπαίθριου χώρου θεωρούνται πετυχημένη επιλογή οι συγκεκριμένες ράτσες μιας και χρειάζονται περισσότερο χώρο λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους.
Labrador, Golden retriever, Boxer, Γερμανικοί ποιμενικοί: Αντίστοιχα, σε οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, σίγουρα οι προαναφερθείσες φυλές σκύλων είναι αποδεκτές, επιπλέον όμως, θα μπορούσαμε να προβούμε στην επιλογή μιας πιο μεγαλόσωμης φυλής εφόσον βέβαια το επιτρέπει και ο χώρος διαμονής. Έτσι τα παιδιά, όντας μεγαλύτερα, μπορούν να κατανοήσουν και ν’ αναλάβουν ορισμένες ευθύνες, όπως περισσότερες ημερήσιες βόλτες, αλλά και συγκεκριμένη εκπαίδευση όποτε αυτή απαιτείται.

Maltese_puppy_cut

Maltese


413380

Golden Retriever


beagle_green_hill

Beagle


Single


Ψάχνετε για ένα σκυλί που θα σας κρατά συντροφιά τις κρύες νύχτες ή ίσως για να νιώθετε ασφαλής ή για να νιώθετε μια επιπλέον παρουσία στο χώρο σας;
Γαλλικά μπουλντόγκ: Καταπληκτικά στην παρέα, ιδιαίτερα ενθουσιώδη και λατρεύουν τους περιπάτους. Θα κερδίσουν γρήγορα την αγάπη σας, καθώς γίνονται αμέσως φίλοι.
Tips: Έχουν αρκετά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και παθήσεις ματιών. Πρέπει να προσέχετε το βάρος τους.
Γερμανικός Ποιμενικός: Μερικοί singles μπορεί να ψάχνουν για ένα πιστό, έξυπνο σκυλί για ασφάλεια. Είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε ένα εκπαιδεύσιμο σκυλί ώστε να σας κάνει να αισθάνεσθε πιο ασφαλείς όταν είστε μόνοι σας στο σπίτι ή στις βόλτες το βράδυ.
Tips: Λόγω της πυκνής πλούσιας γούνας του χρειάζεται συχνό χτένισμα και ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο που αλλάζει τρίχωμα. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση και την απολαμβάνει περισσότερο όταν συνδυάζεται με κάποια αποστολή για να εκτελέσει.
Chihuahua: Πραγματικά συνδέονται με το αφεντικό τους που αγαπούν. Ταιριάζουν σε σπίτι ή σε ένα διαμέρισμα λόγω μεγέθους και είναι εύκολο να ταξιδεύουν ώστε να μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε.
Tips: Χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια του κάθε μέρα για την πρόληψη της οδοντικής νόσου, καθώς και να προσέξετε τη διατροφή του και την άσκηση του, επειδή είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία.


c1572c59821062c96d0fc33ad32a2983_XL

Γαλλικό μπουλντόγκ


german-shepherd-01

German Sheperd


αρχείο-λήψης

Chihuahua


Ζευγάρι


Τα ζευγάρια συνήθως ψάχνουν μια ράτσα η οποία να είναι θεμιτή και από τους δύο, καθώς και εύκολη μιας και οι δύο θα πρέπει να τη φροντίζουν.
Ιρλανδικός Σέττερ: Έχουν ενέργεια, είναι συνεργάσιμα, καθώς και εκπαιδεύσιμα. Ζουν περίπου 12 χρόνια όποτε για ένα ζευγάρι που τελικά θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας θα έχει εξασφαλίσει ένα αξιόπιστο κατοικίδιο, μιας και οι αγάπη τους για τα παιδιά είναι κάτι που τα χαρακτηρίζει.
Tips: Παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα διαστολής/συστροφής στομάχου, ενώ έχει προδιάθεση για οφθαλμικές παθήσεις.
Μπουλντόγκ: Είναι ανθεκτικό, αλλά δεν είναι πολύ ενεργητικό. Μπορεί να ζήσει σε ένα σπίτι ή σε ένα διαμέρισμα και είναι κατάλληλο λόγω της ιδιοσυγκρασίας του και για ζευγάρια που δεν είναι τόσο ενεργητικά.
Tips: Δερματοπάθειες, προβλήματα όρασης, δεν αντέχουν τις αλλαγές της θερμοκρασίας και έχουν αναπνευστικά προβλήματα αν δεν προσεχθούν
Bull Terrier: Είναι ευφυή, ενεργητικά και φιλικά σκυλιά. Απαιτούν πολύ χρόνο παιχνιδιού και είναι αρκετά προστατευτικά.
Tips: Όλα τα κουτάβια πρέπει να εξεταστούν για την κώφωση. Αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή στα κατάλευκα Μπουλ τερριέ.


μπουλντόγκ2

Bulldog


miniature-bull-terrier-04

Bull Terrier


SetterIrish2-500x500

Ιρλανδικός Σέττερ


Μεσήλικες-ηλικιωμένοι


Αυτή η κατηγορία χρειάζεται σχετικά μικρού μεγέθους ράτσες και με όχι πολλές ανάγκες.
Pug: Η ράτσα αυτή είναι γνωστή ως προσαρμόσιμη, γοητευτική και πρόθυμη, στοργική και παιχνιδιάρικη, χωρίς να απαιτείται πολλή άσκηση για να διατηρήσουν την υγεία τους. Είναι μικρά, έτσι ώστε γενικά να πληρούν τις απαιτήσεις για το μέγεθος της υποβοηθούμενης διαβίωσης.
Tips: Χρειάζονται συχνό καθάρισμα ανάμεσα στις ζάρες του προσώπου τους για ν’ αποφευχθούν πιθανά δερματικά προβλήματα.
Schnauzers: Είναι ενεργητικά, παιχνιδιάρικα, εκπαιδεύσιμα και μπορούν να έχουν ισχυρά ένστικτα φύλαξης.
Tips: Δε μαδάνε καθόλου και η περιποίηση του τριχώματός τους είναι αναγκαίο να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, κατά προτίμηση από επαγγελματίες.
Cocker Spaniel: Μία μεσαίου μεγέθους ράτσα (περίπου 20 κιλά), χαρούμενα, στοργικά, πιστά και γοητευτικά. Να θυμίσουμε ότι τείνουν να είναι ενεργητικά, καθώς επίσης ότι απαιτούν λίγο περισσότερη περιποίηση.
Tips: Η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια πρέπει να διατηρείται καθαρή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ουδέτερου διαλύματος. Οι συνηθέστερες ασθένειες που παρουσιάζουν είναι καρκίνος και προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτης.


91b46f74cd0043e4b66e9ec1d4bba70b

Schnauzers


d2bef38c4f2dacb78ed84480cda96613

Cocker Spaniel


Poppy-stella2-1024x912

Pug


Άτομα με αναπηρία


Labrador Retriever: Έχει ονομαστεί ως η πιο δημοφιλής ράτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα με αναπηρία λόγω της νοημοσύνης τους και την ευγενή συμπεριφορά τους. Είναι πολύ υπάκουα όταν είναι σωστά εκπαιδευμένα.
Tips: Απαιτεί αρκετή άσκηση — αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα περισσότερα Λαμπραντόρ αγαπούν το φαΐ!
Γερμανικός Ποιμενικός: Είναι μια ιδιαίτερα ευέλικτη φυλή, επειδή λόγω της ευφυΐας του, του επιτρέπει να εκπαιδευτεί σε μια ποικιλία από διαφορετικούς σκοπούς. Αυτά τα σκυλιά είναι έντονα πιστά καθώς και αρκετά ήρεμα, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική φυλή για σκυλιά θεραπείας.
Tips: Παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα στα ισχία και ακόμα περισσότερα στα αφτιά. Μπορεί να παρουσιάσει χρόνια ωτίτιδα και ενδεχομένως, σε μεγάλη ηλικία, εγκεφαλικά επεισόδια. Καλό θα είναι να μη βρέχονται τα αφτιά του στο λούσιμο για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.
Beagle: Αυτό το μικρό λαγωνικό είναι ενεργό και διασκεδαστικό, το κυριότερο χαρακτηριστικό του όμως, είναι ότι αγκαλιάζει το αφεντικό του και του προσφέρει ποιοτικό χρόνο. Είναι πολύ φιλικό με τους νέους ανθρώπους και τείνει επίσης να τα πηγαίνει καλά και με άλλα ζώα. Όλες οι ιδιότητες του το κάνουν ένα εξαιρετικό σκυλί θεραπείας.
Tips: Είναι καλό να γυμνάζονται για να αποφευχθεί η πιθανότητα να πάρουν βάρος μελλοντικά, δεδομένου ότι έχουν αυτή την τάση.


Κάποιος που δουλεύει και ταξιδευει πολύ


Αν εργάζεστε όλη την ημέρα, αλλά επιλέγετε να μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα σκύλο, θα πρέπει να επιλέξετε τη φυλή προσεκτικά, αλλά και να είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιες θυσίες. Όταν οι φίλοι σας στην εργασία σάς προσκαλούν για ένα ποτό στο τέλος της ημέρας, κάποιες φορές να λέτε και όχι. Κάποιος σας περιμένει στο σπίτι!
Maltese: Αυτός ο μικρός τεμπέλης είναι πρόθυμος να κοιμηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο πίσω μέρος του καναπέ, περιμένοντάς σας να επιστρέψετε στο σπίτι. Δε θα σας κάνει το σπίτι άνω κάτω από πλήξη και δεν πρόκειται να απαιτήσει μεγάλες βόλτες όπως άλλες φυλές.
Tips: Ιδίως τώρα το καλοκαίρι καλό θα είναι να το κουρεύετε μιας και το μακρύ του τρίχωμα χρειάζεται αρκετή περιποίηση, αλλά και θα το ζεστάνει. Αν λόγω των υποχρεώσεων σας λείπετε αρκετές ώρες, φροντίστε να του έχετε το κρεβάτι του σε δροσερό σημείο μέσα στο σπίτι, καθαρό νερό και σύστημα τροφοδότησης τροφής ώστε να μην τρώει ανεξέλεγκτα.
Basset Hound: Είναι μια καλή χαμηλής ενέργειας φυλή. Είναι από τις καλύτερες μεσαίου μεγέθους φυλές σκυλιών για ένα διαμέρισμα. Αγαπούν να περπατούν και να χρησιμοποιήσουν τις μύτες τους ψάχνοντας, αλλά έχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Tips: Θα πρέπει να κρατάτε τα αυτιά τους καθαρά και να ελέγχετε στενά τη διατροφή τους, έτσι ώστε να μην γίνουν παχύσαρκοι.
Chihuahua: Αν θέλετε ένα μικρό σκυλί, τα Chihuahua είναι μια καλή επιλογή.
Πολλά από αυτά ζυγίζουν λιγότερο από τρία κιλά, οπότε είναι και εύκολο στη μεταφορά του σε τυχόν ταξίδια σας μαζί του και φυσικά δεν το πειράζει να μένει πολλές ώρες στο σπίτι.
Tips: Χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια του κάθε μέρα για την πρόληψη της οδοντικής νόσου, καθώς και να προσέξετε την διατροφή του και την άσκηση του επειδή είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία.


Animals___Dogs_Family_Basset_Hound_sitting_on_the_road_049589_-1

Basset Hound


Tips για το καλοκαίρι για όλες τις ράτσες!


✦ Μην τα αφήσετε σε όχημα όταν επικρατεί ζέστη. Τα σκυλιά δεν έχουν τη δυνατότητα της εφίδρωσης, όπως οι άνθρωποι. Υπάρχει κίνδυνος για θερμοπληξία, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.

✦ Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η άσφαλτος αυξάνει τη θερμοκρασία της. Σε αυτή την περίπτωση τα μαξιλαράκια στα πόδια του σκύλου σας μπορεί να καούν προκαλώντας πόνο για μέρες. Σε μέρες καύσωνα και αρκετής ζέστης καλό είναι οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

✦ Στους περιπάτους να θυμάστε πάντα να έχετε μαζί σας για το κατοικίδιο ζώο σας νερό. Αν ο σκύλος σας είναι μέσα τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι του έχετε εξασφαλίσει φρέσκο, δροσερό νερό προστατευμένο σε ένα σκιερό σημείο. Αν ο σκύλος σας μένει έξω την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι το μπολ με το νερό του δεν είναι σε ένα μέρος όπου θα το αναποδογυρίσει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα σκιερό μέρος όπου μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο και να ξαπλώσει.

✦ Για ακόμα περισσότερη δροσιά μπορείτε να κουρέψετε το σκυλάκι σας.

✦ Σκύλοι με φαλακρά μπαλώματα ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό.


ΣΥΜΒΟΥΛΗ


Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σχετικά με την αναγκαιότητα που υπάρχει έντονα για την υιοθεσία ζώων. Πριν κάνουμε την κίνηση να επιλέξουμε μια από τις αγαπημένες μας ράτσες στο κοντινότερο pet-shop, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε είτε ένα από τα πολλά άσυλα ζώων που υπάρχουν, είτε να χαρίσουμε στέγη σε ένα αδέσποτο από το δρόμο. Οποιοδήποτε και αν είναι το κατοικίδιο που θα επιλέξουμε δεν παύει να απαιτεί αρκετό χρόνο, να είναι μία δέσμευση, να αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο στην οικογένεια και να έχει ανάγκη από πολύ αγάπη. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μίας ώριμης και συνειδητοποιημένης απόφασης. Δεν παύει να είναι μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας και η εγκατάλειψή του είναι απαράδεκτη.


Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα
Τ: 210 8940590, Κ: 6932 630 952
info@vetherapy.gr, www.vetherapy.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30,
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30


IN CATEFORY: HEALTH