Λεύκανση δοντιών: Ποιες είναι οι πιο σύγχρονοι μέθοδοι;

Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο οικονομική και η λιγότερα επεμβατική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.

Από τον Δρ. Γιάννη Λιάζο


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών;
Το χρώμα των δοντιών μας επηρεάζεται τόσο από εσωτερικούς, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε τανίνη όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Το τσιγάρο, η χλωρεξιδίνη (αντισηπτικός παράγοντας που περιέχεται σε πολλά στοματικά διαλύματα) και ο σίδηρος, συνήθως δημιουργούν πολύ έντονες χρωστικές στα δόντια. Οι εσωτερικές χρωστικές δημιουργούνται από νέκρωση του δοντιού! Μετά την απονεύρωση το δόντι, όπως λέμε, “μαυρίζει”. Επίσης, εσωτερικές χρωστικές μπορεί να δημιουργηθούν από την τερηδόνα, το οδοντιατρικό αμάλγαμα (“μαύρο” σφράγισμα) καθώς και από μακροχρόνια λήψη διαφόρων αντιβιοτικών.


Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι λεύκανσης;
Οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών, που χρησιμοποιεί κάθε οδοντίατρος, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
♦ χημική λεύκανση
♦ φωτοθερμική
♦ φωτοχημική


ΧΗΜΙΚΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες (“μασελάκια”), όπου ο ασθενής θα πρέπει να τους φορά για κάποιες ώρες της ημέρας (ή της νύχτας) και για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.


ΦΩΤΟΘΕΡΜΙΚΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο. Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με τη βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού -συσκευές που εκπέμπουν “μπλέ φως” και χρησιμοποιούνται διαχρονικά στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης (“λευκό σφράγισμα”)- και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).


ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Στη φωτοχημική λεύκανση ανήκει η θεραπεία με το KTP laser. Το KTP laser θεωρείται η επιτομή της τεχνολογίας! Πιο ασφαλής και τεχνολογικά ανώτερη μορφή λεύκανσης. Επεμβαίνουμε στο χρώμα των δοντιών σε μια επίσκεψη μίας περίπου ώρας. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες του παρελθόντος, είναι ότι το λευκαντικό gel που χρησιμοποιείται έχει βασικό ph (αλκαλικό υπεροξείδιο του υδρογόνου), με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί φθορές στην αδαμαντίνη. Παράλληλα, με τη χρήση του KTP laser δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία στα δόντια και δεν παρατηρείται ευαισθησία κατά τη λεύκανση. Έχει εγγυημένα αποτελέσματα αν και σε πιο σκούρα χρώματα, ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη, ενώ με όλες τις άλλες -παλαιότερες-μεθόδους χρειάζονται εβδομάδες για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν καταπίνουμε λευκαντικά οξέα, όπως γίνεται με τους νάρθηκες (“μασελάκια”) αφού η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο από ειδικό και έτσι δεν κινδυνεύει το στομάχι μας από πιθανές διατρήσεις.


* Δρ. Ιωάννης Λιάζος
Χειρουργός Οδοντίατρος, Παθοβιολόγος Στόματος. Εξειδικευμένος στην Αισθητική Οδοντιατρική

Δ. Γούναρη 121, Γλυφάδα
T: 210 9622430, 694 2551444
www.liazos.gr


Liazos_photo


logo

IN CATEFORY: HEALTH