Λεύκανση: Ποτέ ένα τέλειο χαμόγελο δεν ήταν τόσο εύκολο!

Ανανεώστε τη διάθεσή σας, δίνοντας τη δυνατότητα στον εαυτό σας να αποκτήσει ένα νεανικό, φωτεινό και υγιές χαµόγελο!


Ένα όµορφο και λαµπερό χαµόγελο προσδίδει γοητεία και ανεβάζει την ψυχολογία µας. Είναι λογικό λοιπόν, τα τελευταία χρόνια να έχει παρατηρηθεί µια “στροφή” στις απαιτήσεις του κοινού προς την Αισθητική Οδοντιατρική. Η πιο συχνή εφαρµογή της Αισθητικής Οδοντιατρικής είναι η λεύκανση. Πρόκειται για µια τεχνική που µας επιτρέπει να αποκτήσουµε λευκότερα δόντια. Είναι µια ανώδυνη, απλή και γρήγορη διαδικασία, προσιτή σε όλους µας.


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν δυσχρωµίες στα δόντια. Οι πιο συνηθισµένοι είναι η κατανάλωση τροφών και ποτών µε έντονες χρωστικές ουσίες (όπως καφές, µαύρο τσάι, κόκκινο κρασί), το κάπνισµα και οι τραυµατισµοί των δοντιών. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι µε την πάροδο της ηλικίας τα δόντια αποκτούν µια σκουρότερη απόχρωση.


logo


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ;

Η λεύκανση είναι η τεχνική της εφαρµογής ενός λευκαντικού παράγοντα σε µορφή ζελέ πάνω στα δόντια, που απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο, το οποίο εισέρχεται στην αδαµαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών, προκαλώντας τον αποχρωµατισµό τους.


ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ;

Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται στο οδοντιατρείο, υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και η δεύτερη στο σπίτι µε ειδικούς προκατασκευασµένους νάρθηκες. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα µας προτείνει την καταλληλότερη για εµάς τεχνική, ανάλογα µε το είδος και την έκταση της δυσχρωµίας, την ποιότητα των δοντιών και τυχόν προϋπάρχουσα ευαισθησία.


ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ Ο∆ΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

Καταρχήν ο οδοντίατρος θα αποµονώσει τα ούλα γύρω από τα δόντια µε ειδικό υλικό, ώστε να µην έρθουν σε επαφή µε το λευκαντικό παράγοντα. Στη συνέχεια τοποθετεί το λευκαντικό ζελέ πάνω στα δόντια και το αφήνει να ενεργήσει για περίπου 10 έως 20 λεπτά, αναλόγως του συστήµατος που έχει επιλεγεί. Έπειτα αφαιρείται το λευκαντικό ζελέ µε ειδική αναρρόφηση και στη συνέχεια µπορεί να επαναληφθεί η εφαρµογή για 3 έως 4 φορές ακόµα. Αφού τελειώσει η διαδικασία, αφαιρείται και πάλι το λευκαντικό και η αποµόνωση των ούλων και τα δόντια ξεπλένονται µε νερό και αέρα, οπότε και µπορούµε να αξιολογήσουµε το τελικό αποτέλεσµα.


Η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι µια άµεση και γρήγορη µέθοδος και δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία.


ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σε µια πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώµατα από την άνω και την κάτω γνάθο, προκειµένου να κατασκευάσει τους ειδικούς νάρθηκες (µασελάκια), µέσα στους οποίους θα τοποθετηθεί το λευκαντικό ζελέ. Σε ένα δεύτερο ραντεβού, µας παραδίδει τους νάρθηκες µαζί µε το λευκαντικό ζελέ που έχει επιλεγεί, ανάλογα µε τις προσωπικές µας ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο διαθέσιµος χρόνος, η ευχέρεια χρήσης, η ευαισθησία των δοντιών και η ένταση της δυσχρωµίας. Θα µας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή χρήση του και θα µας ενηµερώσει για τα ραντεβού επανελέγχου. Τοποθετούµε την κατάλληλη ποσότητα υλικού στους νάρθηκες και τους φοράµε στο στόµα για τον προτεινόµενο χρόνο. Μετά το τέλος της θεραπείας, τους αφαιρούµε και πλένουµε καλά τόσο τα δόντια όσο και τους νάρθηκες, πριν τους αποθηκεύσουµε µέχρι την επόµενη χρήση.


ΣΥΝ∆ΥΑΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟ∆ΟΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ

Για ακόµη καλύτερα και πιο µακροχρόνια αποτελέσµατα, ο οδοντίατρος µπορεί να µας προτείνει το συνδυασµό των δύο τεχνικών. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος εφαρµογής στο σπίτι περιορίζεται σηµαντικά, ενώ οι νάρθηκες που µας παραδίδονται µπορούν εύκολα να χρησιµοποιηθούν στις εφαρµογές που προτείνονται για τη συντήρηση του αποτελέσµατος της λεύκανσης.


ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ;

Η χρήση των σύγχρονων λευκαντικών παραγόντων είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία, εφόσον γίνεται µε την κατάλληλη επίβλεψη του οδοντιάτρου. Η συγκέντρωση της δραστικής ουσίας είναι καθορισµένη βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να µην αποδυναµώνεται η επιφάνεια του σµάλτου.


* ∆ρ. Ιωάννης Λιάζος 

Χειρουργός Οδοντίατρος, Παθοβιολόγος Στόµατος. Εξειδικευµένος στην Αισθητική Οδοντιατρική

∆. Γούναρη 121, Γλυφάδα

T: 210 9622430, 694 2551444

www.liazos.gr


_DSC0377

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH