Life in Space: Το μέλλον της ανθρωπότητας (;)

Το Σεπτέµβριο του 2015, η NASA ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη… Αυτό και µόνο αρκούσε για να ξεκινήσουν και πάλι τα σενάρια για ζωή στο διάστηµα, δηµιουργία νέων πόλεων και φυσικά, ώθησε πολυεκατοµµυριούχους της τεχνολογίας να επενδύσουν στο υπέροχα ενδιαφέρον µέλλον.


Από την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου


Aπό την αυγή του πολιτισµού, οι άνθρωποι έχουν ονειρευτεί να εξερευνήσουν το σύµπαν. Πάντα το σύµπαν, το διάστηµα ήταν το µυστήριο που έπρεπε ν’ ανακαλύψουν και να γνωρίσουν. Επιστηµονικές έρευνες, συγγράµµατα, βιβλία,διαστηµικές αποστολές, ακόµα και ταινίες µε θέµα τη ζωή στο διάστηµα, έχουν βάλει το λιθαράκι τους εδώ και πολλές δεκαετίες  έτσι  ώστε η εξωγήινη ζωή, αλλά και οι µελλοντικές πόλεις σε άλλους πλανήτες, να είναι κάτι το οποίο πάντοτε η ανθρωπότητα θεωρούσε ότι θα είναι το µέλλον της και όχι απλά σενάριο επιστηµονικής φαντασίας ή εικασίες. Πρωτοπόρος φυσικά, σε όλη αυτή την «αναζήτηση» είναι η NASA, αφού µέχρι σήµερα έχουν γίνει πάνω από 60 επιτυχηµένες αποστολές στη Σελήνη (συµπεριλαµβανοµένων των έξι που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι µε ανθρώπους), 17 επιτυχηµένες αποστολές στον Άρη, 13 αποστολές στο γενικότερο ηλιακό σύστηµα και πέντε που έχουν εγκαταλείψει το ηλιακό σύστηµα.


Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν τον τελευταίο καιρό ότι οι ένδοξες µέρες της εξερεύνησης του διαστήµατος είναι πίσω µας. Οι αποστολές Apollo τελείωσαν πριν από 44 χρόνια και ακόµα δεν έχουν επιστρέψει µε νέες αποστολές στη Σελήνη, ενώ οι τρέχουσες αποστολές στον Άρη είναι συγκρατηµένα πιο εξελιγµένες από τις προηγούµενες. Κατ’ επέκταση τα όνειρα των ανθρώπων να ταξιδέψουν κάποια στιγµή στο µέλλον σε άλλους πλανήτες ή ακόµα και να κατοικήσουν σε αυτούς έχουν παραµείνει όνειρα, τα οποία η αλήθεια είναι ότι τα  έχουν εγκαταλείψει και κάπως.


Μέσα όµως, στο προηγούµενο έτος η κατάσταση άρχισε ν’ αλλάζει και τα σενάρια για εξερεύνηση του σύµπαντος και ζωής στον πλανήτη Άρη άρχισαν να ξαναφουντώνουν. Ίσως να ευθύνονται οι πολύ επιτυχηµένες ταινίες Gravity, TheMartian, Interstellar, Star Wars, Star Trek, που τα τελευταία χρόνια µάς έχουν «ξαναθυµίσει» ότι αυτό το σενάριο επιστηµονικής φαντασίας µπορεί να µην είναι µόνο σενάριο. Ίσως είναι αποτέλεσµα του γεγονότος ότι την 1η Οκτωβρίου η NASA παρέτεινε την παραµονή του ρόβερ Curiosity-αυτοκινούµενο επιστηµονικό εργαστήριο- στον Κόκκινο Πλανήτη, το οποίο βρίσκεται στον Άρη από τον Αύγουστο του 2012 και έχει στείλει στη Γη πάνω από 180.000 εικόνες. Ή απλά µπορεί να προέρχεται από την ακόρεστη περιέργεια του ανθρώπου και την επιθυµία για περιπλάνηση, που είναι βαθιά ριζωµένες στη φύση µας και την εξέλιξή µας.


Το σίγουρο είναι ότι η πυροδότηση των νέων συζητήσεων για τη ζωή στον Άρη ή και σε κάποιον άλλον πλανήτη ακόµα πιο µελλοντικά, έχει προκύψει χάρη στο γεγονός ότι στο τέλος του 2014 το ρόβερ Curiosity ανακάλυψε πίδακες αερίου µεθανίου στην ατµόσφαιρα του πλανήτη, ενός χηµικού στοιχείου που στη Γη συνδέεται στενά µε την ύπαρξη ζωής, που έδωσε το πράσινο φως για να εκτοξευτεί ένα σκάφος, µέρος του προγράµµατος Ευρώπης-Ρωσίας  Exo Mars για ένα ταξίδι διάρκειας επτά µηνών στο διάστηµα. Το σκάφος µεταφέρει µια συσκευή ατµοσφαιρικών δεδοµένων η οποία θα µελετήσει ίχνη αερίων, όπως µεθάνιο, στην ατµόσφαιρα του Άρη, καθώς και ένα διαστηµόπλοιο προσεδάφισης το οποίο θα δοκιµάσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα σκάφος το οποίο αναµένεται ν’ ακολουθήσει το 2018.277906-movies-the_martian-mars


Όταν το όνειρο έγινε πραγµατικότητα (;)

Μπροστά σε όλα αυτά τα νέα δεδοµένα που έχουν βγει στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, τις ανακαλύψεις και τις εξελίξεις στον τοµέα του διαστήµατος, οι µεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αεροδιαστηµικής, όπως Space X και Blue Origin, δεν έχασαν την ευκαιρία για ν’ ανακοινώσουν τα δικά τους σχέδια για τη ζωή στον Άρη.


14240353517_80ae718490_b_1199x800

Ο ιδιοκτήτης της Space X, Έλον Μασκ, στοχεύει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε 6 χρόνια.


Ο φιλόδοξος κύριος Έλον Μάσκ

Ο γεννηµένος στη Νότια Αφρική δισεκατοµµυριούχος Έλον Μασκ, δηµιουργός της Space X, της Tesla και του Pay Pal, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δε θα διστάσει να επενδύσει 10 δισεκατοµµύρια δολάρια µε σκοπό να δηµιουργήσει µια αποικία στον Άρη. Στόχος είναι να κατασκευάσει το πιο µεγάλο και ισχυρό διαστηµόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωµένο ταξίδι του µπορεί να γίνει πραγµατικότητα έως το 2022, δηλαδή σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια, τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του Άρη και της Γης τούς φέρνουν πιο κοντά. Το σχέδιο αποίκισης θα βασιστεί σε ένα σκάφος που θα µπορεί να µεταφέρει 100 ανθρώπους και θα κάνει µόνο 80 µέρες -αντί για τους έξι έως εννέα µήνες µε τα σηµερινά τεχνολογικά δεδοµένα- για να φθάσει στον ‘Αρη (αργότερα το ταξίδι µπορεί να συντοµευθεί περαιτέρω στις 30 µέρες). Το εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια, αλλά σταδιακά µπορεί να πέσει στο µισό. Όπως ανέφερε ο Μασκ, µιλώντας στο συνέδριο του ∆ιεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στο Μεξικό, σε 100 χρόνια έως ένα εκατοµµύριο άνθρωποι θα µπορούν να ζουν σε αυτή την αποικία, ενώ ένας τεράστιος στόλος από 1.000 διαστηµόπλοια θα ξεκινά ταυτόχρονα από τη Γη για τον ‘Αρη.


followyourcuriosity


Όταν ο Μάρκ ΖΑκερµπεργκ και ο Στίβεν ΧόκινΓΚ ένωσαν τις δυνάµεις τους

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια όσον αφορά στη ζωή στον πλανήτη, είναι το διαστηµικό πρότζεκτ «Break throught Stars hot» υπό τη χρηµατοδότηση των Στίβεν Χόκινγκ, Μαρκ Ζάκερµπεργκ και Γιούρι Μίλνερ, σύµφωνα µε το οποίο θ’ αναζητήσουν µία Νέα Γη για την ανθρωπότητα στον αστερισµό του Άλφα του Κενταύρου. Το πρόγραµµα των 100 εκατοµµυρίων θα περιλαµβάνει χιλιάδες µικρούς δορυφόρους στο µέγεθος µια πεταλούδας, οι οποίοι θέλουν ν’ ανακαλύψουν µια Νέα Γη στον αστερισµό. Οι επιστήµονες πιστεύουν ότι σήµερα το ταχύτερο διαστηµικό όχηµα χρειάζεται περίπου 30.000 χρόνια για να φτάσει στο αστρικό σύστηµα, που βρίσκεται 25 τρισεκατοµµύρια µίλια µακριά. Όµως,  τα νάνο-διαστηµόπλοια θα µπορούν να ταξιδέψουν  1.000 φορές ταχύτερα, πράγµα το οποίο θα επιτρέψει την εξερεύνηση του Κενταύρου, σε περίπου 20 έτη. Με βάση την τεχνολογία που διαθέτουν, έχουν σχηµατίσει ήδη το προσχέδιο, ενώ οι εµπλεκόµενοι τρεις σε αυτό το εγχείρηµα, σύµφωνα µε δηλώσεις τους, πιστεύουν ότι θα µπορούν να βρουν έναν πλανήτη, ο οποίος θα περιστρέφεται γύρω από έναν ήλιο και θα έχει πετρώδη σύσταση και νερό, παρόµοια χαρακτηριστικά δηλαδή µε τη Γη.


astronaut_rover_phobos_print


Η αποικία της Mars One

Έτος 2024… Η Mars One έχει καταφέρει ν’ αποικήσει στον Άρη. Μπορεί σε εσάς που διαβάζετε αυτές τις σειρές αυτή την στιγµή να σας φαίνεται ως κάτι πολύ µακρινό και ίσως άπιαστο, αλλά για τους 200.000 ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Ολλανδική εταιρεία να τους συµπεριλάβει στην αποικία της, µοιάζει ως κάτι ιδεατό και πολύ πραγµατικό. Το Mars One είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε έδρα τις Κάτω Χώρες, που έχει στόχο να µεταφέρει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη και να δηµιουργήσουν µια µόνιµη ανθρώπινη αποικία εκεί, µέχρι το 2025. Το σχέδιο του έργου για τις αποικίες του Άρη καθοδηγείται από τον Ολλανδό επιχειρηµατία Bas Lansdorp, ο οποίος ανακοίνωσε τα σχέδια για το έργο Mars One το Μάιο του 2012.


Σύµφωνα µε το πλάνο της εταιρείας, στόχος είναι το 2018 να εκτοξευθεί µία «Αποστολή Επίδειξης» και ένας δορυφόρος τηλεπικοινωνιών που θα µπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα επιτρέπει την επικοινωνία µεταξύ του κόκκινου πλανήτη και της Γης. Το 2020, θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους ένα µηχανοκίνητο όχηµα που θα προσγειωθεί στον Άρη και ένας ακόµα δορυφόρος που θα µπει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Το 2023 θα φτάσουν στον Άρη έξι σκάφη µε όλα όσα χρειάζεται το Rover, για να φτιάξει τη βάση που θα υποδεχτεί το 2025 τους πρώτους τέσσερις αποίκους. Κάθε σκάφος που θα στέλνει το Mars One, θα µπορεί να µεταφέρει περίπου 2.505 κιλά ωφέλιµου φορτίου. Μετά από οχτώ αποστολές, αναµένεται να φτάσουν πάνω από 20.000 κιλά προµηθειών. Όσον αφορά στο πρώτο πλήρωµα, θ’ αποτελείται από µία διηπειρωτική οµάδα 40 αστροναυτών οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για 8 χρόνια στο να επισκευάζουν τα καταλύµατα στα οποία θα διαµένουν, να καλλιεργούν λαχανικά σε κλειστούς χώρους και ν’ αντιµετωπίζουν ιατρικά προβλήµατα. Τέσσερις από αυτούς – δύο άντρες και δύο γυναίκες – σχεδιάζεται να φύγουν για τον Άρη το 2024 και να προσγειωθούν στον κόκκινο πλανήτη  το 2025. Μία ακόµη τετραµελής οµάδα θ’ αναπτυχθεί στον Άρη δύο χρόνια αργότερα και κανένας από αυτούς δε θα επιστρέψει στη Γη ποτέ. Και αν αναρωτιέστε πώς θα γίνει η χρηµατοδότηση όλων αυτών από την στιγµή που η εταιρεία είναι κερδοσκοπική, σας ενηµερώνουµε ότι ο Lansdorp σχεδιάζει να βγάλει τα 4,5 δισεκατοµµύρια ευρώ που θα στοιχίσει όλο το project από χορηγούς και µέσα ενηµέρωσης, που θα πληρώσουν για τα δικαιώµατα µετάδοσης shows και ταινιών, καταγράφοντας τα πάντα από την εκπαίδευση των επίδοξων αστροναυτών στη Γη, µέχρι την προσεδάφιση στον Άρη και την αποίκισή του.


Τι και αν οι ειδικοί επιστήµονες λένε ότι µία µακροχρόνια παραµονή στον Άρη µπορεί να προκαλέσει σηµαντική απώλεια οστικής και µυϊκής µάζας στους αποίκους, καθώς και τη µεγάλη ψυχολογική πίεση από την αποµόνωση και τις τροµακτικές προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος; Τι και αν διατείνονται οι έρευνες ότι οι άποικοι θα πεθάνουν σε 68 µέρες από την στιγµή της άφιξής τους, καθώς δε θα µπορεί ν’ ανταπεξέλθει ο οργανισµός τους στις συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη; Όλο και περισσότεροι επιχειρηµατίες του κλάδου µπαίνουν στο παιχνίδι της αποίκισης στο διάστηµα, όλο και περισσότερα δισεκατοµµύρια επενδύονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειµένοι να κάνουν το µεγάλο βήµα για την ανθρωπότητα….


p08-we-need-you-nasa-recruitment-poster


marsmdrs-hi-res-cropped-e1414953022424


mars-one-colony-2025


mars_gallery_habitat_2


mars_gallery_habitat_1


journey_to_mars


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , CULTURE