Μαγειρικές αλχημείες!

Μαγειρέψτε χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη και φυσικά χωρίς κρέας, αλλά µε πολλή γεύση!


Vegan tacos

Για 4 άτοµα:


 

Υλικά

  • 3 κ. σούπας ηλιέλαιο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωµένες
  • 1 κ. σούπας τσίλι
  • Μισή κ. σούπας αλάτι
  • 200 γραµµ. µανιτάρια σιτάκι χωρίς το πόδι τους
  • 1 µάτσο φρέσκα κρεµµυδάκια
  • 8 σπαράγγια καθαρισµένα
  • 8 τορτίγιες ζεστές
  • 1 κονσέρβα έτοιµο γουακαµόλε
  • Φέτες λάιµ ή λεµονιού
  • Μερικά φύλλα κόλιανδρου
  • Λίγη καυτερή σος

Εκτέλεση

Προθερµαίνετε το γκριλ του φούρνου.

Σε ένα ταψί βάλτε το λάδι, το σκόρδο, το τσίλι και το αλάτι και ανακατέψτε τα.

Ρίξτε µέσα τα σπαράγγια, τα µανιτάρια και τα φρέσκα κρεµµυδάκια (που έχετε πλύνει, καθαρίσει και χωρίσει τα πράσινα από τα λευκά). Ανακάτεψε να πάει το λάδι παντού.

Ψήστε µέχρι να µαλακώσουν τα σπαράγγια και να µαυρίσουν ελαφρά ανακατεύοντας για να ψηθούν οµοιόµορφα.

Βάλτε τα λαχανικά σε µια επιφάνεια κοπής και κόψτε τα λαχανικά σε µικρά κοµµάτια.

Γεµίστε κάθε τορτίγια µε λίγο γουακαµόλε, λαχανικά, φέτες λάιµ, λίγο κόλιανδρο και καυτερή σος.


tacos


Εύκολο ριζότο χωρίς γλουτένη

Για 4-6 άτοµα:


Υλικά

  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 µικρό λευκό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωµένες
  • 5 φλιτζ. ζωµό λαχανικών (χωρίς γλουτένη)
  • 1,5 φλιτζ. καστανό ρύζι
  • 340 γραµµ. µανιτάρια κρεµίνι ψιλοκοµµένα
  • 1 φλιτζ. τριµµένη παρµεζάνα
  • Μισό φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
  • 3 κ. σούπας βούτυρο σε κύβους
  • Αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (µόνο τα φύλλα)

Εκτέλεση

Βάλτε τη σχάρα στη µεσαία θέση του φούρνου και προθερµάνετέ τον στους 180 βαθµούς.

Ζεσταίνετε 1 κ.σούπας ελαιόλαδο σε µια µέτρια κατσαρόλα, κατάλληλη και για φούρνο, σε µέτρια φωτιά και ρίξτε το κρεµµύδι µε µια πρέζα αλάτι να σωταριστεί για 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο.  Σωτάρετε άλλα 2-4 λεπτά µέχρι να ροδίσουν.

Ρίξτε 4 φλιτζάνια από το ζωµό, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Βγάλτε από τη φωτιά και ρίξτε το ρύζι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε τη στο φούρνο.

Ψήστε το ρύζι µέχρι να µαλακώσει περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. 20 λεπτά πριν βγάλετε την κατσαρόλα ετοιµάστε τα µανιτάρια. Ζεστάνετε 2 κ.σούπας ελαιόλαδο σε µεγάλο τηγάνι και ρίξτε τα µανιτάρια µε λίγο αλάτι. Σωτάρετε µέχρι να σκουρύνουν τα µανιτάρια και να απορροφήσουν τα υγρά τους, περίπου 13 λεπτά.

Βγάλτε την κατσαρόλα από το φούρνο και ρίξτε µέσα το 5ο φλιτζάνι ζωµού, την παρµεζάνα, το κρασί, το βούτυρο, αλάτι και µια καλή πρέζα πιπέρι. Ανακατέψτε ζωηρά για 2-3 λεπτά µέχρι το ρύζι να γίνει κρεµώδες.

Προσθέστε τα µανιτάρια µε ό,τι ζουµί έχουν και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται. Σερβίρετε µε τα φύλλα της φρέσκιας ρίγανης.


easy-brown-rice-risotto-with-mushrooms-recipe-1


 

Μάφινς με ράζμπερις χωρίς λακτόζη

12 κοµµάτια


 

Υλικά

  • 1 φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει µόνο του, κοσκινισµένο
  • 1 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του, κοσκινισµένο
  • Μισό φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. φρέσκα ή κατεψυγµένα ράζµπερις
  • 1 µέτριο µήλο τριµµένο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπηµένο
  • Μισό φλιτζ. ηλιέλαιο
  • Μισό φλιτζ. γάλα σόγιας light

Εκτέλεση

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθµούς, στον αέρα.

Βάλτε ειδικές θήκες για µάφινς σε ένα ταψί για µάφινς µε 12 θέσεις

Ανακατέψτε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, τα ράζµπερις και το µήλο σε ένα µπολ. Κάντε στο κέντρο µια λακούβα.

Χτυπήστε το αυγό, το λάδι και το γάλα σόγιας σε ένα βαζάκι µε καπάκι. Ρίξτε το µίγµα στο κέντρο της λακούβας.

Ανακατέψτε το αλεύρι µε τα υγρά µε ένα φαρδύ µαχαίρι µέχρι ίσα να αναµιχθούν.

Με ένα κουτάλι γεµίστε κάθε θήκη.

Ψήστε για 15 µε 20 λεπτά ή µέχρι να φουσκώσουν και όταν βυθίζετε µια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός µάφιν να βγαίνει καθαρή.

Αφήστε τα µάφινς να σταθούν 5 λεπτά έξω από το φούρνο και ξεφορµάρετε να κρυώσουν τελείως.


 

Sugar-free-Raspberry-and-Lemon-muffins


raspberry-muffins-recipe