Μαρία Λεβέντη: “H Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι μια μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης”

2c

Μαρία Λεβέντη: “H Σφαιρική Αντιληπτικότητα  είναι μια μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης”

Η Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια-Ιδρύτρια Σφαιρικής Αντιληπτικότητας, Μαρία Λεβέντη, μας μιλάει για την μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας αλλά και τον νέο χώρο που δημιούργησαν με τον σύζυγο και συνιδρυτή Γιάννη Καρλαούζο.


Κυρία Μαρία Λεβέντη με σπουδές στην ψυχιατρική, στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, αλλά και τη μελέτη των αρχετυπικών συμβόλων ήρθε στη ζωή σας η «σφαιρική αντιληπτικότητα». Μιλήστε μας για αυτή την ιδέα.
Η ιδέα της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας ήρθε στη ζωή μου σαν έμπνευση, το 2003. Το κίνητρο για να κάνω αυτή την ιδέα πραγματικότητα, ήταν η προσπάθεια να συνθέσω την επιστήμη με την τέχνη και τη φιλοσοφία. Έτσι προέκυψε η Σφαιρική Αντιληπτικότητα που είναι ουσιαστικά μια μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης.


Είστε μια γυναίκα της εποχής! Δουλεύετε πολύ, έχετε οικογένεια, είστε μητέρα δύο παιδιών πόσο εύκολο είναι για εσάς να ανταπεξέρχεστε σε όλους τους ρόλους;
Συνηθίζω να παρομοιάζω τη σύγχρονη γυναίκα με ηθοποιό του Hollywood: όμορφη, έξυπνη, ικανή, δραστήρια και αποτελεσματική. Όμως…για να πάρεις πρωταγωνιστικό ρόλο και να γίνεις star χρειάζεσαι καλό σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης της δικής μου ζωής είναι ο αγαπημένος μου Ιωάννης. Μαζί εμπνεόμαστε και μαζί δημιουργούμε.


Γιατί επιλέξατε να σπουδάσετε ψυχιατρική – ψυχοθεραπεία;
Από μικρό παιδί έπαιζα αυτό το ρόλο. Οι συμμαθητές μου, οι φίλοι μου, ακόμα και τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, μου εκμυστηρεύονταν τα προβλήματά τους και ζητούσαν τη γνώμη μου. Μπορούσα από τότε ν’ ακούσω τον πόνο του άλλου και χωρίς να τον κάνω απολύτως δικό μου, να προτείνω μια εφικτή λύση. Δεν άντεχα την αδικία και την κακοποίηση και ήθελα να τους βοηθήσω όλους να βρουν τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσουν ό,τι δυσάρεστο τους συνέβαινε. Για να γίνω πιο αποτελεσματική ήθελα ισχυρά εργαλεία. Η επιστημονική κατάρτιση ήταν το πιο απαραίτητο.


Πόσο εύκολο είναι να πλησιάσετε την ψυχή των ανθρώπων;
Για να μπορέσει κάποιος να πλησιάσει την ανθρώπινη ψυχή πρέπει πρώτα να τη γνωρίσει, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά. Έχω μελετήσει πάρα πολύ και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, έχω κάνει έρευνα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας από κοντά τον τρόπο σκέψης και δράσης πολλών λαών. Αλλά πάνω απ’ όλα έχω μια βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο. Πιστεύω πως για να μπορέσεις να πλησιάσεις την ψυχή ενός ανθρώπου, πρέπει να είσαι ικανός ν’ αντέξεις και να διαχειριστείς τα ελαττώματά του. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μπορεί αν θέλει να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος.


Ένας νέος χώρος για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη «σφαιρική αντιληπτικότητα» δημιουργήθηκε στη Βούλα. Γιατί επιλέξατε τα νότια προάστια;
Αγαπώ πάρα πολύ τη θάλασσα. Με τρέφει και μου δίνει δύναμη ταυτόχρονα. Τα νότια προάστια, δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν στα νότια προάστια είναι και αυτοί θαλασσινοί. Έχουμε λοιπόν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη.


Τι είναι σφαιρική αντιληπτικότητα; Ποια είναι η φιλοσοφία της μεθόδου;
Με άλλα λόγια η Σφαιρική Αντιληπτικότητα είναι μια μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης. Δηλαδή σ’ εμάς μπορεί κάποιος να μάθει ν’ αναγνωρίζει τις δυσλειτουργικές σκέψεις του, τις σκέψεις δηλαδή που τον μπερδεύουν και τον ακινητοποιούν, ν’ αναγνωρίζει τα μπλοκαρισμένα συναισθήματά του, αυτά τα συναισθήματα δηλαδή που τον κάνουν να υποφέρει και φυσικά ν’ αναγνωρίζει τις συμπεριφορές εκείνες που τον απομονώνουν και τον απομακρύνουν από τους άλλους. Όλα αυτά μαθαίνοντας τις οκτώ διαστάσεις της αντίληψης. Διότι η αντίληψή μας δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη και γραμμική, αλλά σφαιρική!


Παρακολουθώντας τη μέθοδο «σφαιρικής αντιληπτικότητας» τι μπορεί να αλλάξει στη ζωή σου;
Τον τρόπο που σκέφτεσαι, τον τρόπο που νιώθεις και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Χαριτολογώντας και χρησιμοποιώντας φράση της εποχής, με την Σφαιρική Αντιληπτικότητα κάποιος μπορεί να κάνει «αναβάθμιση λογισμικού».


Οι γυναίκες φωνάζουν ότι δεν υπάρχουν άντρες και οι άντρες ότι δεν υπάρχουν γυναίκες… Τι έχει συμβεί κατά τη γνώμη σας και οι άνθρωποι παραμένουν μόνοι;
Η παραπληροφόρηση. Για μένα οι γυναίκες ψάχνουν να βρουν άντρες που δεν υπάρχουν και οι άντρες ψάχνουν να βρουν γυναίκες που δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι για τον καθένα υπάρχει μια αδερφή ψυχή, όμως για να μπορέσεις να την εντοπίσεις πρέπει πρώτα ν’ ανακαλύψεις εσύ ποιος είσαι και τι πραγματικά ψάχνεις!


Η «σφαιρική αντιληπτικότητα» είναι μια μέθοδος που απευθύνεται σε όλους;
Ναι. Σίγουρα ναι. Άλλωστε εκατοντάδες άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και θέσης την έχουν αλλάξει ήδη. Πως; Πολύ απλά βάζοντας την προσοχή τους σ’ άλλο σημείο από εκεί που την είχαν μέχρι τώρα. Προς τον εσωτερικό τους εαυτό. Διότι όπως συνηθίζει να λέει και ο αγαπημένος μου Ιωάννης: « Χρειάζεται να βουτήξουμε στο βάθος του είναι μας, για ν’ ανακαλύψουμε το ύψος του».


Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Φαντασία, η μεγάλη Diva» το οποίο από ό,τι γνωρίζουμε εξαντλήθηκε ήδη και θα επανακυκλοφορήσει. Μιλήστε μου λίγο γι’ αυτό.
Πράγματι το βιβλίο αυτό είχε μεγάλη επιτυχία και παρ’ ότι δεν διαφημίστηκε, εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα χάριν στους ευχαριστημένους αναγνώστες. Ουσιαστικά είναι ένας οδηγός αυτόανακάλυψης και αυτοβελτίωσης με απλά βήματα, παραδείγματα και ασκήσεις. Το πιο αγαπημένο για μένα κομμάτι του όμως, είναι το β’ μέρος, που είναι ένα παραμύθι για μεγάλους: μια ιστορία αγάπης μέσα από το πρίσμα της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας.


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta