Mediterraneo Breast Clinic: Μία διαφορετική ματιά στον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τον προληπτικό έλεγχο και για την ίδια τη νόσο. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό στο Δυτικό κόσμο. Περίπου μία γυναίκα στις οκτώ θα προσβληθεί από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Παρόλα τα δυσοίωνα δεδομένα των μελετών, το ελπιδοφόρο μήνυμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό βιωσιμότητας μετά από έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε χρονικό παράθυρο πενταετίας.

Από τους Δρ. Φιλιππίδη Μιχάλη (Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού-Διευθυντής Mediterraneo Breast Clinic),
Δρ. Νικήτα Αλεξάνδρα (Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού) και Δρ. Νικόλαο Μιχαλόπουλο (Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού)


mediterraneo-hospital-outside_2015a


Η συχνότερη ερώτηση στα ιατρεία μας τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο κύριος Φιλιππίδης, αφορά στα αιτία της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού. Από το 1940 και μετά και κυρίως από το 1975 και μετά, παρακολουθούμε μία σημαντική αύξηση των καρκίνων του μαστού. Δυστυχώς, αυτό δε μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τη γήρανση του πληθυσμού. Η διάγνωση καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες είναι συχνότερη από ποτέ. Έχουμε δε φτάσει σε τέτοια ποσοστά που μπορούμε να μιλάμε για επιδημία. Μπορούμε μάλιστα με ασφάλεια να χρονολογήσουμε την έναρξη της επιδημίας αυτής στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Οι γυναίκες φορείς μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 που έμφανιζαν τη νόσο πριν το 1940 ήταν τρεις φορές λιγότερες σε σχέση με αυτές που γεννήθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία. Ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο συνήθιζε να λέει πως, όταν στη διάρκεια της ειδικότητάς του εμφανιζόταν γυναίκα με καρκίνο του μαστού στα 35, καλούσαν όλους τους φοιτητές για να την εξετάσουν, ενώ σήμερα αποτελεί δυστυχώς, κομμάτι της καθημερινότητάς μας.


Για ν’ απαντήσουμε σε αυτό όμως, θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο γύρω μας. Γνωρίζετε ότι στις Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες τα περιστατικά καρκίνου του μαστού είναι 6 έως και 70 φορές λιγότερα απ’ ότι στη Δύση; Γνωρίζετε ότι όταν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες μεταναστεύουν στη Δύση φτάνουν τα δικά μας ποσοστά σε μία με δύο γενιές; Γνωρίζετε πως οι Κινέζοι γιατροί πιστεύουν πως ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος των πλουσίων; Θα βρείτε, λένε, περιστατικά στο Hong Kong, αλλά όχι στην ενδοχώρα! Γνωρίζετε ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού στα υιοθετημένα κορίτσια είναι ίδια με αυτά των θετών γονιών και όχι των βιολογικών; Θα πρέπει ξεκάθαρα να παραδεχτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο ζωή μας στη δύση και πολύ λιγότερο με τα γονίδιά μας.


Θα είμαι ξεκάθαρος, μας λέει ο κύριος Φιλιππίδης. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν υπάρχει καμία εναλλακτική θαραπεία που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο χωρίς ν’ ανατρέξουμε στις αξιοθαύμαστες θεραπείες όπως αυτές αναπτύχθηκαν στη Δύση (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και σύντομα γονιδιακή θεραπεία). Είναι όμως, το ίδιο παράλογο να υποτιμούμε τη φυσική ικανότητα του οργανισμού μας να αμύνεται ενάντια στον καρκίνο, είτε για την πρόληψη αυτού, είτε συμπληρωματικά στις θεραπείες.


Τι είναι όμως, ο καρκίνος;

Τα καρκινικά κύτταρα είναι κύτταρα που έχουν χάσει την “υποχρέωσή” τους να πεθάνουν μετά από μία σειρά διαιρέσεων και μετατρέπονται έτσι σε “αθάνατα” κύτταρα. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στους γύρω ιστούς που τους “ζητούν” να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά αντιθέτως τους δηλητηριάζουν με μία σειρά χημικών ουσιών που εκκρίνουν. Οι χημικές ουσίες αυτές προκαλούν φλεγμονή, η οποία ευνοεί την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στους γειτονικούς ιστούς. Υπάρχουν όμως φορές, που τα καρκινικά κύτταρα θα χάσουν την επιθετικότητά τους και θα αποδιοργανωθούν. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας δραστηριοποιείται και όταν ο οργανισμός μας αντιστέκεται στην ανάπτυξη φλεγμονής.


Πώς θα γίνει όμως, αυτό;

Σήμερα, περισσότερο από οποιάδηποτε άλλη στιγμή, πρέπει να προστατευθούμε από εκείνες τις τοξίνες που ευνοούν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Η “αποτοξίνωση”, θεμελιώδης αρχή για τον Ιπποκράτη, είναι σήμερα μία απόλυτη ανάγκη.
Βασικός πυλώνας της “αποτοξίνωσης” είναι η επιστροφή μας σε διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος. Οι δυτικές διατροφικές μελέτες επισημαίνουν πως 56% των θερμιδών που καταναλώνουμε προέρχονται από 3 πηγές που δεν υπήρχαν τη στιγμή που τα γονίδια μας αναπτύχθηκαν. Την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα λευκά αλεύρια και τα υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια. Καμία από τις παραπάνω πηγές δεν περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, λιπαρά οξέα ω-3, τόσο σημαντικά και απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποφυγή στο μέτρο του δυνατού, όλων αυτών των ουσιών που αναπτύχθηκαν από τη χημική βιομηχανία και που βρίσκονται παντού γύρω μας. Η καθημερινή άσκηση όπως και η διαχείρηση του άγχους έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των συνηθειών που πρέπει να βελτιστοποιηθούν ώστε να βρούμε μια περισσότερο υγιή καθημερινότητα.
Στην κλινική μαστού του Mediterraneo Hospital MBC, θεωρούμε πως η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι και προσωπική υποθέση και περνάει μέσα από σημαντικές αλλαγές της καθημερινότητας της γυναίκας. Είμαστε εδώ για να παρέχουμε μια σειρά συμβουλών που δεν απομονώνουν το μαστό από τον υπόλοιπο οργανισμό. Η ολιστική μας ματιά είναι αυτή που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.


Η λειτουργία της MBC είναι βασισμένη σε διεθνή αντίστοιχα πρότυπα και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα στη διάγνωση και ταυτόχρονα την ασφάλεια της γυναίκας. Το ανθρώπινο δυναμικό της κλινικής είναι εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο αντικείμενο (χειρουργοί μαστού, ακτινοδιαγνώστρια μαστού, πλαστικός χειρουργός για τις άμεσες αποκαταστάσεις μετά από μαστεκτομή, παθολογοανατόμος, ογκολόγος, νοσηλεύτριες μονάδας μαστού, τεχνολόγοι με εξειδίκευση στην απει-κόνιση μαστού, ψυχολόγος). Ταυτόχρονα με τη λειτούργια του μηχανισμού ως one stop clinic, δίνουμε στην εξεταζόμενη τη δυνατότητα να φύγει με ολοκληρωμένη εξέταση και διάγνωση που περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, την απεικόνιση (ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία) και τη διαδερμική βιοψία,αν χρειαστεί, στην ίδια επίσκεψη. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε σημαντικά το άγχος της οποιασδήποτε αναμονής της γυναίκας σε τυχόν εύρημα, αποφεύγουμε περιττά χειρουργεία και τελικά η γυναίκα που υποβάλλεται σε επέμβαση γνωρίζει από πριν τι ακριβώς έχει και ποια ακριβώς θα είναι η επέμβαση που θα υποβληθεί.


Τελευταία, ακούγεται ο όρος ογκοπλαστική χειρουργική μαστού. Ρωτήσαμε τον κ. Μιχαλόπουλο, ογκοπλαστικό χειρουργό της Mediterraneo Breast Clinic να μας εξηγήσει:
“Σήμερα πλέον, η χειρουργική στο μαστό δεν περιορίζεται στην απλή αφαίρεση του όγκου ή και ολόκληρου του μαστού, αλλά συνδυάζει και το αισθητικό αποτέλεσμα, κάτι που έχει τεράστια σημασία για την καλή ψυχολογία της γυναίκας.
Οι ογκοπλαστικοί χειρουργοί μαστού εκπαιδεύονται στις τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, με στόχο ν’ αποφύγουν τις δυσμορφίες που προκαλούν οι ίδιες οι επεμβάσεις. Ανάλογα με την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη για κάθε γυναίκα μέσα από τις πολλές τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς. Στη μονάδα μας προτείνεται και πραγματοποιείται συχνά η επέμβαση σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά τη μαστεκτομή η γυναίκα να διατηρεί το στήθος της. Το σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στη γυναίκα να μη βιώσει την οδυνηρή απώλεια του συμβόλου της θηλυκότητάς της. Για μας, το επίκεντρο της προσοχής είναι ο άνθρωπος-γυναίκα και η προσέγγιση των ιδιαίτερων αναγκών της, με γνώση, ενδιαφέρον και ευαισθησία.”


Η ανθρωποκεντρική θεώρηση, μέρος μιας ευρύτερης εξατομικευμένης άποψης, είναι άλλωστε ο κεντρικός άξονας λειτουργίας της μονάδας μαστού του Mediterraneo Hospital.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν αλγόριθμο σχετικά με τις εξετάσεις του μαστού ώστε να βοηθήσουμε τη γυναίκα να καταλάβει πότε και πώς πρέπει να ελέγχει το μαστό της. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 32.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν ετήσια αν εφαρμόζονταν καλύτερες πρακτικές τακτικού ελέγχου στο γυναικείο πληθυσμό. Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει την κλινική εξέταση από ειδικούς γιατρούς και την απεικόνιση του μαστού με μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη συνέχεια.


Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος μπορεί ν’ ανιχνεύσει καρκίνους 3-4 χρόνια πριν κάποια συμπτώματα γίνουν αντιληπτά από τη γυναίκα, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες της αποτελεσματικής θεραπείας.
Η μαστογραφία είναι μια απλή και γρήγορη εξέταση που δεν πρέπει να αγχώνει την εξεταζόμενη. Καινούριες μελέτες, μας λέει η κυρία Νικήτα, Ακτινοδιαγνώστρια μαστού της Mediterraneo Breast Clinic, έχουν αποδείξει τον ευεργετικό ρόλο λήψης κοινού παυσίπονου 1 ώρα πριν την εξέταση από γυναίκες που αναφέρουν έντονη δυσφορία-δυσανεξία σε προηγούμενη μαστογραφία, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία και να εξασφαλισθεί η ηρεμία της εξεταζόμενης. Για τη σωστή διενέργειά της είναι σημαντικός ο ρόλος του τεχνολόγου-ακτινολόγου που πρέπει να έχει άρτια σχετική εκπαίδευση. Παρατηρείται πολλές φορές το φαινόμενο στις εικόνες των μαστογραφιών να μην συμπεριλαμβάνεται όλος ο μαστός (λόγω σφάλματος τεχνικής) με συνέπεια ακόμα και να “χάνονται” βλάβες. Η γυναίκα, λοιπόν πρέπει να επιλέγει προσεκτικά το κέντρο που θα κάνει τη μαστογραφία, αυτό που θα της παρέχει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση τεχνικά και επιπλέον τη διάγνωση από τον εξειδικευμένο στο μαστό ακτινοδιαγνώστη.


Στο Mediterraneo, εφαρμόζουμε τη μέθοδο της διπλής ανάγνωσης της μαστογραφίας όπως επιβάλλεται από το νομικό πλαίσιο σε όλες τις πολιτισμένες δυτικές χώρες. Έτσι, εκτός από τον εξειδικευμένο στο μαστό ακτινοδιαγνώστη γίνεται μελέτη των μαστογραφιών από το χειρουργό μαστού με άρτια εκπαίδευση στη μαστογραφία, ενώ στις περιπτώσεις διχογνωμίας επανεκτιμώνται οι εικόνες και από τους δύο.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα βελτιώνει το διαγνωστικό πεδίο της μαστογραφίας με περισσότερο ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάδειξη μιας κρυμμένης κακοήθειας σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Με το συνδυασμό των δύο μεθόδων ο αριθμός των καρκίνων που ανιχνεύεται μπορεί ν’ αυξηθεί κατά 30-40% σε σύγκριση με μόνη τη μαστογραφία. Επίσης, το υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει συγκεκριμένα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ή της μαστογραφίας, καθώς και σαν μέθοδος ελέγχου και παρακολούθησης νεαρών γυναικών.


Σημαντική συνδρομή στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτέλεσε η πρόσφατη ανάπτυξη και χρήση της μαγνητικής μαστογραφίας. Η μαγνητική μαστογραφία είναι εξέταση χωρίς ακτινοβολία. Πρέπει να εφαρμόζεται συμπληρωματικά με τη μαστογραφία και το υπερηχοτομογράφημα σε περιπτώσεις διερεύνησης ευρημάτων στην ψηφιακή μαστογραφία, καθώς και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί επέμβαση ή τοποθέτηση ενθεμάτων. Τελευταία συμπεριλαμβάνεται, μαζί με το υπερηχογράφημα, στον προληπτικό  έλεγχο του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για ν’ αναπτύξουν τη νόσο. Ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να φοβίζει. Η έγκυρη πληροφόρηση και η σύγχρονη υψηλή τεχνολογία βρίσκονται στο πλευρό της γυναίκας για να της παρέχουν την πιο αξιόπιστη δυνατή πρόληψη και θεραπεία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η στροφή σε περισσότερο υγιή τρόπο ζωής μπορεί να σώσουν ζωές.


Mediterraneo Hospital

Ηλείας 8-12, Γλυφάδα,
Τ: +30 210 9117000,
info@mediterraneohospital.gr
www.mediterraneohospital.gr
www.facebook.com/MediterraneoHospital


dsc_7406

Ο Δρ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος είναι απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εξειδικευθεί στη Γενική Χειρουργική και μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική Ογκολογία και την Ογκοπλαστική Χειρουργική του Μαστού σε ερευνητικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού (European Breast Surgery Qualification).


dsc_7431

Η Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εξειδικευθεί στην Ακτινοδιαγνωστική και μετεκπαιδεύτηκε στην απεικόνιση του μαστού (διάγνωστικές εξετάσεις και διαδερμικές βιοψίες) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tor Vergata στη Ρώμη και στο Istituto Europeo di Oncologia στο Μιλάνο. Από το 2000 έως το 2007 ήταν επιστημονική συνεργάτης στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2013 έως σήμερα είναι υπεύθυνη του Τμήματος απεικόνισης μαστού στο Νοσοκομείο Mediterraneo.


dsc_7412

Ο Δρ. Φιλιππίδης σπούδασε Ιατρική στις Βρυξέλλες, ενώ συνέχισε στην ειδικότητα της Γυναικολογίας στο νοσοκομείο Braine – l’Alleud / Waterloo για 2 χρόνια και στα νοσοκομεία IRIS SUD των Βρυξελλών για άλλα 3 έτη. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του εξειδικεύτηκε στην παθολογία του μαστού. Συνεργάστηκε με το ογκολογικό κέντρο RENE HUGUENIN του Παρισιού όπου ολοκλήρωσε την υπερειδίκευσή του στην παθολογία του μαστού. Εξειδικεύτηκε σε νέες τεχνικές (φρουρός λεμφαδένας, τεχνικές ογκοπλαστικής, διαδερμικές μικροβιοψίες), η εφαρμογή των οποίων έχει τροποποιήσει σημαντικά τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθολογιών του μαστού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από το 2004 έως το 2006 εργάστηκε στο δίκτυο νοσοκομείων IRIS SUD των Βρυξελλών με την ιδιότητα του επιμελητή μαστολόγου –γυναικολόγου και ως υπεύθυνος της μονάδας μαστού σε ένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία του δικτύου (Hospital Moliere – Longchamps). Από το 2006 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα διαπρέποντας στο επιστημονικό πεδίο της Ιατρικής του μαστού.


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH