Μύκητες στα άκρα: Ο “πονοκέφαλος ” του καλοκαιριού

Η Κωνσταντίνα Σταμάτη, του Beauty K’s, μας συμβουλεύει για τον πώς δημιουργούνται οι μυκητιάσεις και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ συχνές τους θερινούς μήνες, αφού πολλοί μύκητες ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προλάβει κανείς την ανάπτυξή τους.


Τι είναι η ονυχομυκητίαση;
Η ονυχομυκητίαση δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και πιο συχνά αυτό συμβαίνει στα πόδια. Αν και η νόσος δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, ωστόσο το προσβεβλημένο από μύκητες νύχι, μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου μικροβίων και πιθανής εμφάνισης ερυσιπέλατος σε δεύτερο χρόνο. Η μυκητίαση, δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), και ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα).


Ποιοί μπορεί να προσβληθούν;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί, συχνότερα όμως συμβαίνει σε άνδρες στη δεκαετία των 30, σε ηλικιωμένους καθώς και σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη , κυκλοφορικές διαταραχές και γενικά όσοι εκτίθενται σε υγρό κ ζεστό περιβάλλον για πολλές ώρες.


Πώς μεταδίδεται;
Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο. Βέβαια θα πρέπει να συνδράμουν κ άλλοι παράγοντες, ώστε να βρει εύφορο έδαφος ο μύκητας και να αναπτυχθεί.


Τί προσέχουμε;

Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία είτε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά είτε από άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως. Επίσης εάν σ εμάς τους ιδίους έχει αναπτυχθεί μόλυνση από μύκητες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ψάθα αντί για πετσέτα στην παραλία, την οποία, μάλιστα, να πλένουμε με νερό πριν από κάθε χρήση. Σε κοινόχρηστους χώρους γυμναστήρια,παιδότοπους…είναι προτιμότερο να φοράμε κάλτσες παρά να περπατάμε ξυπόλητοι! Και να προσέχουμε την υγεία μας, να έχουμε δηλαδή ένα καλό ανοσοποιητικό και να μη δημιουργούμε αμυχές στα άκρα μας που αποτελούν πύλες μικροβίων!


Φροντίδα και πρόληψη

Η περιποίηση των ποδιών μας είναι σωστό να γίνεται από τους ειδικούς Ποδιάτρους και Ποδολόγους, στα ειδικά διαμορφωμένα Ποδιατρικά – Ποδολογικά κέντρα, εκεί όπου οι χώροι σίγουρα τηρούν απόλυτα τις απαραίτητες προδιαγραφές Υγιεινής. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όλα τα εργαλεία περιποίησης των άκρων, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης μυκήτων, απολυμαίνονται και αποστειρώνονται σωστά, μετά την κάθε χρήση.


Θεραπείες που υπάρχουν

-τοπική(με κάποιο σκεύασμα)
-συστηματική(από το στόμα χορηγούμενα χάπια)
-επεμβατική με αφαίρεση του άρρωστου νυχιού χωρίς να αφαιρεθεί η μήτρα του.
-επεμβατική με laser
-θεραπεια με προσθετική ειδικού μη τοξικού gel.


*Κωνσταντίνα Σταμάτη

Πτυχιούχος Κοσμητολόγος, Αισθητικός του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Απόφοιτος με βαθμό Άριστα από την Ακαδημία Ποδολόγων Ελλάδας

Κάτοχος πτυχίου “λεπτοχρωστικής μεθόδου” από την Permanent Beauty Γερμανίας.


Ιασωνίδου 54β, Ελληνικό

Τ: 210 9212740, 693 2520365

www.kwnstantinabeauty.com

kwnstantinabeauty@yahoo.com

FB: kwnstantinabeauty

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH