Mikro: Γεύσεις που συναρπάζουν τον ουρανίσκο

Από την πρώτη μπουκιά το μενού του Mikro θα σε πείσει για την ποιότητα και την πρωτοτυπία του.

Το ότι το “Mikro kiss the future” είναι μία από τις νούμερο ένα επιλογές για ξέφρενο χορό, cocktails και διασκέδαση μέχρι το πρωί όλοι το γνωρίζουν. Και εγώ ανάμεσα σε αυτούς. Αυτό όμως που δεν ήξερα και είναι καιρός να το μάθουν και όλοι οι άλλοι, είναι ότι σαφέστατα μπορεί ν’ αποτελέσει μία από τις πιο δυνατές παρουσίες  της εστιατορικής σκηνής των Νοτίων Προαστίων και όχι μόνο. Πέρα από το εξαιρετικό μενού δια χειρός Σπύρου Μαυροειδή- με 13 χρόνια πείρα σε μερικές από τις πιο γνωστές κουζίνες της Αθήνας- τα τραπέζια στην παραμυθένια αυλή του και η λιτή, αλλά μοντέρνα διακόσμηση, συμβάλλουν στο να εξελιχθεί η βραδιά σας σ’ ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι…. Όπως και το δικό μου όταν αποφάσισα να το επισκεφτώ.

Το μενού μικρό, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον… βλέπετε ήταν από αυτές τις φορές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις γιατί όλα «κάτι σου κάνουν»…. Επειδή όμως δεν γινόταν να τα φάω όλα, επέλεξα αυτά που μου έκαναν περισσότερη εντύπωση. Η αρχή έγινε με την φρεσκότατη και μυρωδάτη σαλάτα ντομάτα με μους ανθότυρου, αγγούρι, ελιές, κάπαρη, ρόκα, κριθαρομπουκιές και λευκό balsamic…. Μπορεί ν’ ακούγεται μία απλή σαλάτα, αλλά το μυστικό του chef, το ελαιόλαδο με μαϊντανό με το οποίο την περιχύνει, αναδεικνύει όλες τις γεύσεις με εξαιρετικό τρόπο. Επιλέξτε οπωσδήποτε το Carpaccio από 100% μοσχαρίσιο κρέας, ρόκα και παρμεζάνα.

Αν μου ζητούσε κάποιος να ξεχωρίσω ένα πιάτο, αυτό σίγουρα θα ήταν το tartare σολομού. Το συγκεκριμένο πιάτο ήταν πάντοτε η αδυναμία μου, οπότε όταν ήρθε μπροστά μου παρακαλούσα να είναι νόστιμο και να μην με απογοητεύσει. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν με απογοήτευσε, αλλά η ιδανική αναλογία του horseradish, του ginger, του μπούκουβο και της σάλτσας Dijon με κάπαρη, απλά το απογείωσαν …και τον ουρανίσκο μου επίσης.

Ένα must πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι φυσικά η πίτσα ρόκα, παρμεζάνα, προσούτο πάρμας και ντοματίνια… λεπτή, ανάλαφρη, νοστιμότατη, τραγανή με χειροποίητη ζύμη και ψημένη σε πέτρα, μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και το κρασί σας ως finger food.

Όσον αφορά στο κυρίως, το ψαρονέφρι Pailard ήρθε ψημένο στην εντέλεια και «έκλεινε» μέσα του μία ανάλαφρη μους γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς. Το μυστικό; Ότι μαρινάρεται για 1 ημέρα με σόγια, εστραγκόν και πάπρικα. Τα λαχανικά που το συνόδευσαν ήταν ιδανικά ψημένα έτσι ώστε να είναι ζουμερά και αρωματισμένα με βότανα όπως θυμάρι, εστραγκόν, μαντζουράνα.

Στα συν του Mikro, η ενημερωμένη και προσεγμένη wine list, το εξυπηρετικότατο προσωπικό και οι προσιτές για την υψηλή ποιότητα του φαγητού τιμές. Κοινώς, έχει όλες τις προϋποθέσεις  για να γίνει το γαστριμαργικό σου στέκι…

Ακόμα και αν πάτε μόνο για ποτό ή κρασί, παραγγείλετε ως συνοδευτικό το Πλατό αλλαντικών και τυριών που περιλαμβάνει εξαιρετικής ποιότητας προτάσεις: pecorino ώριμο με τρούφα, Taleggio, Gorgonzola dolce oro, Grana Padano, κατσικίσιο τυρί, σαλάμι φινοκιόνα, Coppa nostrana, Pepita del piave grande, σαλάμι χοιρινό- μοσχαρίσιο και σαλάμι ventricina.