Μίνα Κάνταρου: “Το επάγγελμα μου δεν το βλέπω μόνο ως εργασία, αλλά ως μια υπηρεσία”

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτρια Μίνα Κάνταρου


Πότε ήταν η πρώτη φορά που είπε θέλω να γίνω ψυχολόγος και ποια ήταν τα κίνητρα που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Από μικρή μου άρεσε ότι είχε να κάνει με ανθρώπινες σχέσεις. Άκουγα, καταλάβαινα και συμμετείχα σε συζητήσεις όλων των ειδών. Αυτό διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα μου. Τελειώνοντας το λύκειο είχα καταλάβει αμέσως τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου, ποια κατεύθυνση θα πάρω και χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν η επιστήμη της ψυχολογίας. Αρχικά ήθελα να ανακαλύψω τον εαυτό μου βαθύτερα και έπειτα να αποκτήσω την γνώση και την εμπειρία, για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. Το επάγγελμα μου δεν το βλέπω μόνο ως εργασία, αλλά ως μια υπηρεσία που προσφέρω με ευχάριστη και αυθεντικότητα.


Καθημερινά ακούς και διαχειρίζεσαι τα προβλήματα άλλων ανθρώπων. Θα έλεγες ότι είναι ένα ψυχοφθόρο επάγγελμα;
Καμιά φορά όταν έχω συνεχόμενες συνεδρίες μπορεί να επιφορτίζομαι. Έχω μάθει όμως να διαχειρίζομαι τις πληροφορίες που δέχομαι, χωρίς να επηρεάζομαι . Στο επάγγελμα μου ισχύει το ίδιο όπως με κάθε άλλη δουλεία. Όσες πιο πολλές ώρες εργάζεσαι τόσο πιο πολύ εξαντλείσαι σωματικά και ψυχικά. Μπορεί να νιώσω λύπη, θυμό, απογοήτευση, για παράδειγμα, καθώς συμμερίζομαι τα συναισθήματα του αλλού, αλλά οι συγκινήσεις χαράς είναι αρκετές επίσης.


Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη;
Πιο ευτυχισμένη στην ζωή νιώθω όταν περιτριγυρίζομαι από την οικογένεια μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και τον σκύλο μου. Να ξέρω ότι όλοι αυτοί είναι καλά μου φτάνει. Ότι είμαστε μαζί σε όλα, στις χαρές και στις λύπες. Θεωρώ πως αυτό έμενα προσωπικά με καλύπτει. Να έχουμε όλοι την υγεία μας και να προοδεύουμε στην ζωή.


Ποιος είναι ο τρόπος σου για να αντιμετωπίζεις τα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας;
Η θετική σκέψη και θετική αντιμετώπιση για όλα με έχει βοηθήσει να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα μου. Το έχω δουλέψει, δεν το είχα πάντα είναι η αλήθεια. Βάζω προτεραιότητες, οργανώνω καλά τον χρόνο μου, γυμνάζομαι και αφιερώνω χρόνο στην προσωπική μου ζωή.


Πλέον σε βρίσκουμε σε έναν νέο επαγγελματικό χώρο. Θές να μας πεις περισσότερα πράγματα για αυτό το νέο βήμα;
Το γραφείο μου είναι ένας ιδιωτικός χώρος για ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική. Δουλεύω με ενήλικες και εφήβους κύριος. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, σε ένα ασφαλές πλαίσιο, μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια, να ανακαλύψει τις κρυμμένες του δυνάμεις και να μάθει να τις εκφράζει αποτελεσματικά στην επικοινωνία του με τους άλλους. Παράλληλα είμαι συνεργάτης στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής του νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Αυτήν την περίοδο έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής ιδέας, ενός AntiStress Center με υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής ευεξίας στο κέντρο της Γλυφάδας, σε έναν πολύ ωραίο και ζεστό χώρο. Εκεί ευελπιστούμε να προσφέρουμε στον κόσμο στιγμές χαλάρωσης και τρόπους αντιμετώπισης του στρες, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητα μας.


 

IN CATEFORY: FACES