Μοναδικά World Class cocktails από τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο!

Πέντε ξεχωριστές δημιουργίες του έλληνα World Class bartender Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, που κέρδισαν τις εντυπώσεις στον Παγκόσμιο Τελικό και τον έφτασαν μια ανάσα από την κορυφή.


Κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Τελικού του World Class, της εβδομάδας που αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο του bartending, παρουσιάστηκαν ορισμένες καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες που διαμορφώνουν τάσεις και εξελίσσουν τις γευστικές εμπειρίες παγκοσμίως. Η ελληνική συμμετοχή κέρδισε τις εντυπώσεις από τις πρώτες κιόλας δοκιμασίες, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο από το Theory bar & More να εκπλήσσει ευχάριστα τους κριτές, αλλά και τους 54 συναδέλφους του από κάθε γωνιά του κόσμου.
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, στον πιο απαιτητικό Παγκόσμιο Τελικό που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, από το 2009 που ξεκίνησε ο θεσμός του World Class, εντυπωσίασε με τις εξαιρετικές του παρουσιάσεις, καταφέρνοντας να μπει στο group των 6 φιναλίστ, όπου τελικά κατετάγη 5ος καλύτερος bartender στον κόσμο για το 2015. Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση του bartending στην Ελλάδα, το οποίο χαίρει ολοένα και μεγαλύτερης αναγνώρισης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις εμπειρίες που αναζητούμε σε κάθε έξοδό μας και έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε από τους κορυφαίους του είδους, που δεν είναι άλλοι από τους World Class bartenders.
Η διαδρομή για την κορυφή δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά όταν προηγούνται μία σειρά από απαιτητικές και εξεζητημένες δοκιμασίες, που απώτερο στόχο έχουν να εξυψώσουν το fine drinking και την κουλτούρα του cocktail. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω, 5 από τις κορυφαίες δημιουργίες του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες κοκτέιλ και τον έβαλαν μέσα στον παγκόσμιο χάρτη του mixology.
Η εβδομάδα του Παγκόσμιου Τελικού, άνοιξε με μία από τις πλέον εμβληματικές δοκιμασίες του World Class, την “Against the Clock”. Από την ονομασία της δοκιμασίας μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, πως κατά τη διάρκεια της, οι διαγωνιζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με το χρόνο. Έπρεπε σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών να δημιουργήσουν 10 διαφορετικά cocktails άψογα σε εκτέλεση και ισορροπημένα σε γεύση. Ακολουθεί παρακάτω ένα από τα cocktail που δημιούργησε ο Μανώλης στην εν λόγω δοκιμασία:


CIROC COLLINS – Against the Clock Challenge
ΥΛΙΚΑ
50 ml Ciroc vodka
30 ml Φρέσκο χυμό λεμόνι & μανταρίνι
15 ml Σιρόπι ζάχαρης
100 ml Grapefruit soda
1 Dash λεβάντα bitters
1 Κορυφή ξερής ρίγανης


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθέτησε όλα τα υλικά σε mixing glass εκτός από τη σόδα γκρέιπφρουτ. Ανακάτευσε καλά, σούρωσε το μείγμα σε γεμάτο με πάγο ποτήρι, τύπου Collins και στη συνέχεια συμπλήρωσε μέχρι πάνω με Grapefruit soda. Γάρνιρε με κορυφή αποξηραμένης ρίγανης.


Τα επόμενα δύο cocktails, αποτέλεσαν δημιουργίες του Μανώλη στη δοκιμασία Night and Day. Η αντίθεση, είναι η λέξη κλειδί για να κατανοήσει αμέσως κανείς, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δοκιμασίας. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν σε ένα ζευγάρι cocktail μία έντονη αντίθεση: την ανάλαφρη ζωντάνια της ημέρας και τη «δραματική» ένταση της νύχτας.


PERSEPHONES SPRITZ – Night and Day Challenge
ΥΛΙΚΑ
60 ml Tanqueray No. TEN
30 ml Cordial από δεντρολίβανο & λουΐζα
10 ml Φρέσκο χυμό lime
Grapefruit soda


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθέτησε σε shaker το Tanqueray No. TEN τζιν, το cordial από δενδρολίβανο & λουΐζα και το φρέσκο χυμό lime, μαζί με πάγο. Χτύπησε ελαφρά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά, προσέχοντας να μη νερώσει το ποτό. Σέρβιρε σε ποτήρι τύπου highball με πάγο και στη συνέχεια συμπλήρωσε μέχρι πάνω με Grapefruit soda. Γάρνιρε με μία φλούδα grapefruit και κλωναράκια από φασκόμηλο και δεντρολίβανο.


GRASP OF BEAUTY – Night and Day Challenge
ΥΛΙΚΑ
60 ml Ron Zacapa
10 ml Amaro Averna
2 ml Ιταλικό λικέρ Fernet Branca Menta
12 ml Καφές ψυχρής εκχύλισης & χαρουπόμελο
1 φλούδα πορτοκαλιού για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαιά της


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε mixing glass, ο Μανώλης τοποθέτησε πάγο και όλα τα υλικά. Ανακάτευσε καλά και σέρβιρε σε μαύρο ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο ήταν τοποθετημένο πάνω σε κομμάτι ξύλου από βαρέλι. Γάρνιρε με μία φλούδα πορτοκαλιού. Τέλος, στη μία πλευρά της ξύλινης αυτής βάσης, έκαψε επί τόπου κόκκους καφέ με φλόγιστρο.

Ακολουθούν τέλος δύο cocktail που δημιούργησε ο Μανώλης κατά τη διάρκεια της τελικής δοκιμασίας, με τίτλο “The Cape Town Shakedown”, στην οποία συμμετείχαν μόνοι οι 6 φιναλίστ που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από τις δοκιμασίες των προηγούμενων ημερών. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να στήσουν το δικό τους pop-up bar μέσα σε 24 ώρες! Μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική δοκιμασία, που για να τη φέρουν εις πέρας είχαν στη διάθεσή τους συγκεκριμένους πόρους, αλλά και περιορισμούς-προδιαγραφές. Το pop-up bar που θα δημιουργούσαν έπρεπε να υποδεχτεί και να εξυπηρετήσει 150 καλεσμένους, όπως αρμόζει σε ένα World Class bar, δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο. Τέλος, οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να παρουσιάσουν 3 συνταγές στους επισκέπτες του μπαρ τους. Παρακάτω θα βρείτε δύο συνταγές που δημιούργησε και πρόσφερε ο Μανώλης στους «καλεσμένους» του.


SPIRAL MARTINI – Cape Town Signature Challenge
ΥΛΙΚΑ
70 ml Tanqueray No. TEN
15 ml Ξηρό vermouth εμβαπτισμένο με φύλλα ελιάς και αμύγδαλα
5 ml Παλαιωμένο Vinsanto
1 φλούδα γκρέιπφρουτ για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαια της


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθέτησε σε mixing glass 40ml από το Tanqueray No. Ten, σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσε λίγο πάγο και ανακάτευσε, ενώ στην συνέχεια συμπλήρωσε 30ml παγωμένο Tanqueray No. TEN. Τοποθέτησε στο mixing glass επιπλέον πάγο, έβαλε το βερμούτ και το παλαιωμένο Vinsanto και συνέχισε να ανακατεύει. Σέρβιρε σε ποτήρι martini, γαρνίροντας το cocktail του με το αμύγδαλο που είχε πραγματοποιηθεί η διαδικασία της εμβάπτισης στο βερμούτ. Τέλος, αρωμάτισε με έλαια από γκρέιπφρουτ.


GOLDEN PENICILLIN SOUR – Cape Town Championship Serve Challenge
ΥΛΙΚΑ
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
10 ml Talisker Storm Single Malt Whisky
25 ml Σιρόπι μελιού με ginger
15 ml Ασπράδι αυγού
20 ml Φρέσκο χυμό λεμόνι
1 φλούδα λεμονιού για να αρωματίσουμε το cocktail με τα έλαια της


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ο Μανώλης τοποθέτησε σε shaker όλα τα υλικά, πρόσθεσε πάγο και χτύπησε με τη μέθοδο reverse dry shake. Σέρβιρε σε ποτήρι, το οποίο είχε καπνίσει πρώτα με κομμάτια πάγου και δίπλα είχε τοποθετήσει καπνισμένο καραμελωμένο ginger. Τέλος, ψέκασε το cocktail του, με έλαια από φλούδα λεμονιού και Talisker Single Malt Whisky 25 ετών.