Στις κοιτίδες του έχουν διαμορφωθεί κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες, ενώ εδώ και 77 χρόνια αποτελεί πρότυπο αθλητικής δραστηριότητας. O Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, μας ανοίγει τις πόρτες του και τα τετράδια της σημαντικής ιστορίας του…

Από την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

Η αρχή ενός θρυλικού Ομίλου

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1936 μία παρέα φίλων που αγαπούσαν τη θάλασσα και τα ναυτικά αθλήματα, αποφασίζει να κάνει μία «κίνηση» που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της περιοχής ειδικότερα και του αθλητισμού γενικότερα. Αποφασίζουν την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 1937,  αναδεικνύεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Εμμανουήλ Πέππα. Το 1938 ο Όμιλος ήδη αριθμεί 80 μέλη, ενώ η απόκτηση ιδιόκτητης γης για τη στέγασή του αποτελεί το κύριο μέλημα της τότε διοίκησης.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα ο Όμιλος αρχίζει να «παίρνει ζωή», καθώς διοργανώνονται οι πρώτοι κολυμβητικοί αγώνες στον κόλπο της Βουλιαγμένης. Τη χαρά όμως και την όρεξη για δουλειά θα διακόψει ο πόλεμος του 1940 που τον υποχρεώνει σε διακοπή της λειτουργίας του, ενώ και όλα τα έσοδά του διατίθενται στην επιτροπή εράνου και αλληλεγγύης του Μετώπου. Έξι χρόνια αργότερα, ο Όμιλος ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Διακάκη και Γραμματέα τον Αναστάσιο Κουτσογιάννη και προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους, ειδικά για τη δημιουργία εγκαταστάσεων. Μετά από πολύ κόπο, το 1948 καταφέρνουν να τους εκμισθώσει το Ελληνικό Δημόσιο, μέσα από ένα 12ετές συμβόλαιο, το χώρο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Βέβαια, τότε ήταν μόνο μία παραλιακή λωρίδα γης με απότομο έδαφος και δύσκολη πρόσβαση και δε θύμιζε και πολύ τον άρτια οργανωμένο και προσεγμένο χώρου του μεταγενέστερου Ομίλου. Η αρχή έγινε με μία ξύλινη παράγκα που λειτουργούσε ως τα γραφεία του Δ.Σ. , ενώ στη συνέχεια έκανε την εμφάνισή της και η προβλήτα 10 μέτρων, αλλά και το πλωτό κολυμβητήριο, απ’ όπου ξεπηδούν οι πρώτοι κολυμβητές του Ομίλου που έλαβαν μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες.

Οι αλλαγές και οι πρωτοτυπίες για τον Όμιλο όμως, συνεχίζονται χρόνο με το χρόνο καθώς τα μέλη του Δ.Σ. δείχνουν να μην επαναπαύονται ποτέ και να κάνουν πράγματα που θα οδηγήσουν το θαλάσσιο αθλητισμό σε υψηλά επίπεδα. Το 1959 ο Όμιλος ανακαλύπτει το Θαλάσσιο Σκι με πρωτεργάτη τον ακούραστο Πρόεδρό του, Αθανάσιο Διακάκη. Το 1956 καλλιεργείται δειλά-δειλά και το άθλημα της Υδατοσφαίρισης, ενώ από το 1973 και μετά η λειτουργία του έγινε πιο συστηματική, χαρίζοντας στη συνέχεια στον Όμιλο πολλές επιτυχίες. Το 1966 αρχίζει η κατασκευή του μικρού κολυμβητηρίου 25 μέτρων στο νότιο τμήμα του Ομίλου, με πρωτεργάτη το μέλος του Ομίλου Ιωάννη Τζελάτη, ενώ το 1967 αρχίζουν οι προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου κολυμβητήριου 50 μέτρων, που ολοκληρώθηκε το 1977, λειτουργώντας αρχικά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το 1991 λειτουργεί με θερμαινόμενο νερό και κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ το 2002 έγινε εκτεταμένη επισκευή του, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για το άθλημα του Τριάθλου.

Το 1969 ο Όμιλος «γνωρίζει» την Ιστιοπλοΐα και οι πρώτοι ιστιοπλόοι: Νίκος και Σοφία Σπυροπούλου, Γιώργος Βαρελτζίδης, Κωστής Ιωαννίδης, Ιωάννης Δεληκανάκης, Αλέξανδρος και Ιωάννης Κοννίδας, Μαριλλή Καλογερά, Κώστας Σταμπουλόπουλος και Νίκος Μπαρτής θα γράψουν τη δική τους ιστορία για λογαριασμό του Ομίλου. Τα χρόνια που ακολούθησαν τα αθλήματα του Ομίλου, αλλά και οι εγκαταστάσεις, εξελίχθηκαν, ενώ οι αθλητές του χάρισαν στον ελληνικό λαό μοναδικές επιτυχίες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και έβαλαν και αυτοί ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος στη χώρα μας.

Ο Όμιλος σήμερα…

Εκατοντάδες παιδιά συνεχίζουν από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Ομίλου μέχρι και σήμερα να κάνουν τα πρώτα τους αθλητικά βήματα και να στελεχώνουν στην πορεία τις αγωνιστικές ομάδες. Ο Όμιλος με τις σύγχρονες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του στοχεύει στην διαμόρφωση ενός υγιούς Αθλητισμού μέσα από τα τμήματά του: θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, υδατοσφαίριση. Μέσα από τα καλοκαιρινά camps, τους συνεχείς αγώνες, τη συμμετοχή των ομάδων του σε πανευρωπαϊκούς, εθνικούς και παγκόσμιους αγώνες, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις του συνεχίζει να γράφει την ιστορία του στις «αθλητικές σελίδες» της χώρας μας.

 

Οι διακρίσεις που άφησαν ιστορία

-         Το 1962 τρείς αθλητές του Ομίλου – οι Ηλίας Λυπητεράκος, Σπύρος Διακάκης και Βίκτωρ Μπουρλάς – εκπροσωπούν για πρώτη φορά την Ελλάδα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Θαλασσίου Σκι στο Μοντρέ Ελβετίας, ενώ την επόμενη χρονιά διεξάγονται και οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες.

-         Το 1963 επίσης, στους Παγκόσμιους αγώνες Θαλασσίου Σκι στο Βισύ της Γαλλίας, ο αθλητής του Ομίλου Γιάννης Θωμάς κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του “Ιπταμένου Σκι”.

-         Το 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας ο υδατοσφαιριστής του Ομίλου Γιάννης Γιαννουρής γίνεται ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία του Ομίλου που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες, καταλαμβάνοντας την 10η θέση με την Εθνική Ομάδα Ανδρών.

-         Το 1991 οι Ομάδες Πόλο Ανδρών και Γυναικών κατακτούν τα αντίστοιχα Πανελλήνια Πρωταθλήματα για 1η φορά στην ιστορία τους.

-         Το 1991 ο Όμιλος αναλαμβάνει την τέλεση των αγώνων Ιστιοπλοΐας, στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων.

-         Το 1993 και 1994 η Ομάδα Γυναικών κατακτά εκ νέου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης.

-         Το 1996 ο Νίκος Κακλαμανάκης αναδεικνύεται χρυσός Ολυμπιονίκης.

-         Το 1996 η Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών του ΝΟΒ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος και το 1997 το Κύπελλο Ευρώπης και μαζί και το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Ιστορίας της. Η χρυσή ομάδα του Ομίλου κατακτά και το Πρωτάθλημα του 1998, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδος του 1999.

-         Το 2003 η Γυναικεία ομάδα Υδατοσφαίρισης κατακτά τόσο το Ευρωπαϊκό, όσο και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

-         Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Εθνική Γυναικών στην Υδατοσφαίριση κατακτά το αργυρό μετάλλειο.

-         Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 οι Γιώργος Ρέππας, Γιώργος και Χρήστος Αφρουδάκης, Δημήτρης Μάζης και Πέτρε Σάντα αναδεικνύονται 4οι Ολυμπιονίκες με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών.

-         Το 2004 η Ανδρική ομάδα Υδατοσφαίρισης είναι φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, ενώ η Γυναικεία ομάδα κατακτά τα Πρωταθλήματα των περιόδων 2005, 2006 και 2007.

 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , CULTURE