Νέα εποχή διασκέδασης στα τυχερά παιχνίδια

Ο ΟΠΑΠ εγκαινιάζει µια νέα εποχή στα τυχερά παιχνίδια. Τα αγαπηµένα «Φρουτάκια», που προκάλεσαν στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις για την εκµετάλλευση των παικτών, έρχονται ανανεωµένα και άψογα κατασκευασµένα, ώστε να προωθούν µόνο τη διασκεδαστική πλευρά των τυχερών παιχνιδιών ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.


Από την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου


Τα πρώτα εγκαίνια στο Παλαιό Φάληρο!

Στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσµο, υπάρχουν εδώ και χρόνια, (απλώς τώρα φτάνουν στην Ελλάδα). Μπήκε πλέον σε τελική ευθεία η κατασκευή καταστηµάτων Play ΟΠΑΠ, τα οποία θα φιλοξενήσουν τα 16.500 VLTs του ΟΠΑΠ σε ολόκληρη τη χώρα. Τα πρώτα 70 µε 90 καταστήµατα θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία τους από το νέο χρόνο, ενώ ένα από τα πρώτα που είδαµε έτοιµο και λογικά θ’ ανοίξει τον Φεβρουάριο, βρίσκεται κοντά στους λάτρεις τον παιχνιδιών στη Νότια Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο.

Η άδεια για το άνοιγµα των καταστηµάτων Play ΟΠΑΠ δίνεται αρχικά σε όσους έχουν ήδη καταστήµατα ΟΠΑΠ, όµως και πάλι µε πολύ αυστηρά κριτήρια. Οι ενδιαφερόµενοι δεν πρέπει να έχουν την παραµικρή οφειλή στο ∆ηµόσιο (π.χ., στα Ταµεία ή στην Εφορία), αλλά ούτε και να βρίσκονται σε οικονοµικό διακανονισµό µε τον ΟΠΑΠ για αποπληρωµή οφειλής. Κατόπιν, θα δωθούν άδειες και σε ιδιώτες. 


Ανάσα στην οικονοµία του κράτους

Σκοπός των καταστηµάτων αυτών είναι να δώσουν ένα ισχυρό χτύπηµα στον παράνοµο τζόγο. Τα κέρδη από παράνοµα παιχνίδια ανέρχονται στα 4-5 δις ευρώ το χρόνο µε περισσότερες από 70.000 παράνοµες παιχνιδοµηχανές. Αντίθετα,  µε τα νέα αυτά καταστήµατα το 30 µε 35% των εσόδων του ΟΠΑΠ θα καταλήγει στα δηµόσια ταµεία, γεγονός ιδιαίτερης σηµασίας για την παρούσα κατάσταση της χώρας. 

Είναι ταυτόχρονα και µια προσπάθεια να καταπολεµηθεί η ανεργία και η µαύρη εργασία. Η δηµιουργία των Gaming Halls θα ανοίξει τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί και κατ’ εξακολούθηση έλεγχοι ως προς το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων. 


Πού θα παίξουµε;

Υπολογίζεται ότι για αρχή θα ανοίξουν συνολικά πάνω από 400 καταστήµατα σε όλη την Ελλάδα. Κάποια έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν πιλοτικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιµές, χωρίς φυσικά να είναι ανοιχτά για το ευρύ κοινό. Τα καταστήµατα αυτά πρέπει να είναι σε απόσταση µεγαλύτερη από 150 µέτρα από εκκλησίες και 250 µέτρα από σχολεία. Από τα πρώτα καταστήµατα που θα λειτουργήσουν για τους φίλους των τυχερών παιχνιδιών στα νότια προάστια είναι στο Παλαιό Φάληρο (από το Φεβρουάριο), σε κεντρικό σηµείο πάνω από την πλατεία Φλοίσβου, µια ανάσα από την Ποσειδώνος. Θα κόψει το νήµα των εγκαινίων, όπως όλα δείχνουν,  για µια νέα εποχή στη διασκέδαση και µια µοναδική εµπειρία για τους λάτρεις του είδους.


Οι χώροι θα είναι κοινοί για όλα τα καταστήµατα. Θα ξεπερνούν υποχρεωτικά τα 150 τ.µ. ενώ στο εξωτερικό του καταστήµατος θα διακρίνεται µόνο το σήµα του PLAY ΟΠΑΠ. Η υπόλοιπη βιτρίνα καλύπτεται µε κάθετες λωρίδες-αυτοκόλλητα, εξασφαλίζοντας διακριτικότητα στους παίκτες. Τα χρώµατα στο χώρο κινούνται σε σκούρους τόνους µε κρυφούς φωτισµούς. Υπάρχει σαλόνι για να ξεκουράζονται οι παίκτες, µε χαλί και πολύχρωµους καναπέδες, το οποίο χωρίζεται µε κάθετα ανοιχτόχρωµα ξύλα από το χώρο των παιχνιδοµηχανών. Τα µηχανήµατα έχουν σκούρα χρώµατα σε αντίθεση µε τα καθίσµατα που είναι σε έντονα χρώµατα. Ο χώρος περιέχει αυστηρά 25 µηχανήµατα και είναι υποχρεωτικά 80 τ.µ. Ο χώρος του ταµείου διαχωρίζεται και αυτός µε τα ίδια ξύλα.  Όπως και σε όλα τα καζίνο, ούτε εδώ θα βρείτε ρολόι, αλλά  µια µηχανή για να προµηθεύεστε τον καφέ σας. Φυσικά, η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται όπως και η χρήση ουσιών, προκειµένου να περιοριστούν οι ανεύθυνοι παίκτες.

Θα µπορείτε να το επισκέπτεστε Κυριακή µε Πέµπτη από τις 9 το πρωί έως τις 2 το βράδυ, ενώ Παρασκευή και Σάββατο καλύπτει ακόµα περισσότερους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 4 τα ξηµερώµατα.


Με σεβασµό στη διασκέδαση και την προστασία

Τα νέα καταστήµατα είναι πλήρως εναρµονισµένα µε όλα τα διεθνή πρότυπα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του παίκτη. Σε ευρύχωρους χώρους µε µοντέρνο σχεδιασµό, οι παιχνιδοµηχανές είναι σύµφωνες µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, χωρίς να θυµίζουν σε τίποτα αυτές που γνωρίζαµε ως σήµερα!


Ταυτόχρονα, η προστασία του παίκτη είναι εξασφαλισµένη αφού όλες οι µηχανές είναι συνδεδεµένες στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστηµα που εξασφαλίζει τον απαραίτητο έλεγχο λειτουργίας τους σε άµεσο και πραγµατικό χρόνο. Το σύστηµα αυτό θα ελέγχει τη διαχείριση των µηχανηµάτων, των παιχνιδιών, αλλά και των καταστηµάτων. Ακόµη, θα παρακολουθεί αν γίνεται υπεύθυνη χρήση των παιχνιδιών και άρα θα θέτει όρια και θα επιβάλλει αυτόαποκλεισµούς. Επίσης, θα διαχειρίζεται την ατοµική κάρτα του παίκτη, τον ηλεκτρονικό λογαριασµό του, τη ροή του χρήµατος στα ταµεία, τη σωστή απόδοση των κερδών και των φόρων.


Στοχεύει λοιπόν, στη διασκέδαση των παικτών του, αλλά κυρίως στο να τους παρέχει ασφάλεια.


Τι είναι;

Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους µας «φρουτάκια», αλλά στην πιο εξελιγµένη τους µορφή. Συγκεκριµένα, οι µηχανές είναι δύο τύπων, οι up-rights και οι slant-tops. Τα παιχνίδια διαθέτουν πληθώρα τροχών και από 9 έως 50 σειρές κέρδους, όπου θα πρέπει να συνδυαστούν τα ίδια σχήµατα σε ολόκληρη τη σειρά. Το γεγονός αυτό κάνει το παιχνίδι ακόµα πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για τον παίκτη, καθώς θα µπορεί να διαλέξει διαφορετικές µεθόδους στοιχηµατισµού ανάλογα µε τον τρόπο που του αρέσει να διασκεδάζει.


Ποιοι και για πόσο µπορούν να παίξουν;

Το όριο ηλικίας είναι αυστηρό στα παιχνίδια αυτά, κάτι που κάνει ακόµα πιο έντονα αισθητή την προσπάθεια οµαλής και ορθής λειτουργίας τους. Έτσι αποκλείονται αυτόµατα οι νεαροί παίκτες κάτω των 21 ετών. Έχει ήδη σχεδιαστεί να δηµιουργηθεί µια γραµµή στήριξης για άτοµα που παρουσιάζουν φαινόµενα εθισµού, αλλά και για τις οικογένειές τους. Για να αποτραπεί ο εθισµός, υπάρχει εξαρχής ελάχιστο και µέγιστο ποσό που επιτρέπεται να στοιχηµατίσει ένας παίκτης, καθώς και µέγιστος χρόνος που µπορεί να παίξει ανά βδοµάδα και ανά µήνα. Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ µέσω του Κεντρικού Συστήµατος προσφέρει τη δυνατότητα ο ίδιος ο παίκτης να θέσει όρια στον εαυτό του προτού καν ξεκινήσει τα παιχνίδια. Μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια του παιχνιδιού σε ένα συγκεκριµένο µηχάνηµα, τη διάρκεια αποχής του από αυτό και τη γενικότερη συµπεριφορά του ως παίκτης.

Επιπλέον, ο εκάστοτε καταστηµατάρχης επωµίζεται την ευθύνη να φροντίζει για το καλό των πελατών του. Να επαγρυπνεί για δείγµατα εθισµού και να συµβουλεύει τους παίκτες, αλλά και την οικογένειά τους, πότε είναι καλό να σταµατήσουν ή να απευθυνθούν στη γραµµή στήριξης. Είναι άλλωστε υπεύθυνος και ο ίδιος για την οµαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού.

Τα νέα καταστήµατα, µε πρώτο αυτό στο Π. Φάληρο στην πλατεία Φλοίσβου, Αµφιτρίτης και Πρωτέως γωνία, έρχονται για να προσφέρουν ικανοποίηση και χαρά στους λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών, να δώσουν ανάσα στην οικονοµία του κράτους και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Εφόσον τηρηθούν οι αυστηροί κανόνες, αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες είναι εγκρατείς, το παιχνίδι θα µείνει παιχνίδι! Παίξτε υπεύθυνα λοιπόν!


Σε κεντρικό σηµείο των νοτίων προαστίων, πάνω από την πλατεία Παλαιού Φαλήρου και δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς, επί των οδών Αµφιτρίτης και Πρωτέως, ανοίγει ένα από τα πρώτα καταστήµατα. 


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , CULTURE