Νεογέννητα (0-1 χρονών): Οι πρώτοι μήνες της ζωής του

Είτε είστε νέοι γονείς είτε όχι, πάντοτε ένα νέο μωρό στο σπίτι θα φέρει αλλαγή στην καθημερινότητα σας ενώ θα πρέπει να έρθετε αντιμέτωποι με θέματα που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί ποτέ.


Το «δίλημμα» της πιπίλας
Πολλές απόψεις ακούγονται σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι τα μωρά να χρησιμοποιούν πιπίλα και ένας από τους δημοφιλέστερους μύθους είναι πως αυτή ευθύνεται για το στράβωμα ή την κακή ανάπτυξη των δοντιών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που ν’ αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη και αν υπάρχει όντως συσχέτιση, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για τα πρώτα δόντια του παιδιού που σύντομα θ’ αλλάξουν. Επομένως, μην ενοχοποιείτε τη χρήση της πιπίλας μιας και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του μωρού, σε περιπτώσεις που πεινάει και δεν είναι δυνατόν να τραφεί άμεσα ή ακόμη και σαν παρηγοριά για πιο γρήγορο ύπνο.


Κανόνες για σωστή χρήση της πιπίλας
▶ Πλένετε τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στην ημέρα την πιπίλα με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύνετε καλά για ν’ απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.
▶ Πάντα ν’ αποστειρώνετε καλά την πιπίλα πριν τη δώσετε στο μωρό σας για να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια που ενδεχομένως να έχουν μαζευτεί στη θηλή.
▶ Να έχετε ειδική πιάστρα για την πιπίλα του μωρού προκειμένου να μην πέφτει από το στόμα του και να μη γεμίζει παθογόνους μικροοργανισμούς.


broken-pacifier-baby-choke


Ακμή στη βρεφική ηλικία

Αν παρατηρήσετε ακμή στο δερματάκι του νεογέννητου μωρού σας, μη σας πιάσει πανικός. Η βρεφική ακμή είναι ένα συχνό φαινόμενο σε αυτό το στάδιο της ζωής του, που αντιμετωπίζεται πανεύκολα!


Πώς προκαλείται;
Παρόλο που, όπως και στην εφηβική ακμή, δεν υπάρχουν σαφή αίτια για την εμφάνισή της, επιστήμονες πιστεύουν ότι οφείλεται στις μητρικές ορμόνες που μεταβιβάζονται στο μωρό κατά την τελευταία περίοδο της κύησης. Πιθανότητες υπάρχουν επίσης, να προκαλείται από τη λήψη φαρμάκων κατά το θηλασμό, καθώς και από διάφορα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, ειδικά στην περίπτωση που αυτά είναι λιπαρά και φράσουν τους πόρους.


Που εμφανίζεται;
Τα συμπτώματα της ακμής, όπως τα σπυράκια, η ερυθρότητα και ο ερεθισμός στο δέρμα, συνήθως εμφανίζονται στα μάγουλα, το πιγούνι, το μέτωπο ακόμη και στην πλάτη, ενώ είναι πιο πιθανό να γίνουν εντονότερα όταν υπάρχει υγρασία στο δέρμα του μωρού, όπως στην περίπτωση που είναι ιδρωμένο ή βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η περιοχή γύρω από το στόμα συχνά εμφανίζει το μεγαλύτερο ερεθισμό, μιας και υγραίνεται από τα σάλια του μωρού.


Τι μπορώ να κάνω;
Η βρεφική ακμή διαρκεί συνήθως για μερικές εβδομάδες, μπορεί όμως, να χρειαστούν και μήνες μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα. Δε δημιουργεί προβλήματα στο μωρό σας και τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται από μόνη της, χωρίς ιατρική συνταγή.
Για γρηγορότερα αποτελέσματα μπορείτε να πλένετε απαλά το πρόσωπο του μωρού με ειδικό ήπιο σαπούνι από το φαρμακείο, μια φορά την ημέρα και σιγουρευτείτε ότι σκουπίσατε καλά το προσωπάκι του, ώστε να μην υπάρχει υγρασία που ενδεχομένως να εντείνει τα συμπτώματα.
Μην τρίβετε το δέρμα του βρέφους και φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια όταν έρχεστε σε επαφή μαζί του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.
Μη βάζετε λοσιόν και άλλα προϊόντα περιποίησης που ενδείκνυνται για λιπαρό δέρμα στο μωρό, διότι δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων.


Βγάζει δοντάκια;
Όταν το μωρό σας φτάσει τους 4 ή 6 μήνες ζωής είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ενδείξεις που σηματοδοτούν το γεγονός πως το μικρό σας ετοιμάζεται να βγάλει τα πρώτα του δοντάκια! Αν και η πλειοψηφία των νηπίων δεν φαίνεται να υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία αυτή, πολλές φορές αρκετά μωρά εμφανίζουν συμπτώματα πόνου και έντονων ενοχλήσεων στην περιοχή των ούλων. Τα συμπτώματα που καταγράφονται σε συχνότερη βάση είναι τα εξής:
✽ Παρουσία μεγάλων ποσοτήτων σιέλου
Αν το μωρό ετοιμάζεται να βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, πολύ πιθανό να εντοπίσετε μεγάλη ποσότητα σάλιου στο πιγουνάκι του.
Φλεγμονή στα ούλα
Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των ούλων και ερεθισμό στην περιοχή, φαινόμενο που, πλην εξαιρέσεων, είναι φυσιολογικό. Θα δείτε επίσης, το μωρό σας να δαγκώνει διάφορα πράγματα για ν’ ανακουφιστεί.
Πυρετός
Αν και όχι συχνή, η εμφάνιση πυρετού είναι πιθανή την περίοδο αυτή και συνήθως προκαλείται από την έντονη φλεγμονή ούλων.
✽ Αλλαγή στη συμπεριφορά
Μπορεί να εντοπίσετε αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως το να είναι δύστροπο, να μην έχει πολλή όρεξη ή να δυσκολεύεται να κοιμηθεί λόγω πόνου.


Μπορώ να κάνω κάτι;
✔ Προμηθευτείτε τα ειδικά λαστιχένια παιχνίδια και τοποθετήστε τα στο ψυγείο πριν τα δώσετε στο μωρό σας, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία θ’ απαλύνει τον πόνο.
✔ Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για την χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που ενδείκνυνται για την ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών.
✔ Η πιπίλα θα ηρεμήσει το μωρό σας και θα το βοηθήσει να καταπίνει τα σάλια που δημιουργούνται από τον πόνο.


mother-with-baby


Παιχνίδι με το μωρό!
Δώστε στο μωρό σας τ’ απαραίτητα ερεθίσματα με το περιβάλλον μέσα από παιχνιδιάρικες δραστηριότητες που αφενός θα λατρέψει, αφετέρου θα σας φέρει πιο κοντά μαζί του. Ξεκινήστε δίνοντάς του απλά αντικείμενα με έντονα χρώματα που θα του κεντρίσουν την προσοχή, όπως μια πλαστική μπάλα ή κάποιο κουκλάκι, ενώ καλή επιλογή είναι και τα κρεμαστά παιχνίδια που όλα τα μωρά αγαπούν. Μετά τους έξι μήνες μπορείτε να φέρετε το μικρό σας σε επαφή με τα πρώτα του διαδραστικά παιχνιδάκια, με κουμπάκια που παίζουν μουσική και πολλά ακόμη που ενδείκνυνται για την ηλικία του. Βεβαίως, να παίζετε και εσείς οι ίδιοι μαζί του, με απαλές κινήσεις και τραγούδια που θα ηρεμήσουν το μωρό σας δίνοντας του την αίσθηση της ασφάλειας.


20151124_header_baby


Baby Swimming
Το μωρό σας, από την ηλικία κιόλας των 6 μηνών, μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης, μέσα από ειδικά σεμινάρια που θα το βοηθήσουν να εξοικειωθεί κατευθείαν με το νερό και ν’ απολαύσει αξέχαστες στιγμές χαράς και διασκέδασης! Συνοδέψτε το μικρό σας στα μαθήματα που πραγματοποιούνται σε μικρές πισίνες, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και με τη βοήθεια εξειδικευμένων καθοδηγητών μυήστε το στο υγρό στοιχείο, όπου μπορεί να μάθει να κρατάει την αναπνοή του με το κεφάλι στο νερό και να επιπλέει σε ύπτια στάση. Το baby swimming έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ψυχική ισορροπία των μωρών, μιας και πραγματοποιούν μια μορφή ευχάριστης δραστηριότητας παρέα με το αγαπημένο τους πρόσωπο, ενώ το γεγονός πως δεν έχουν την αίσθηση του φόβου θα τα κάνει να μάθουν γρήγορα να κολυμπάνε αποκτώντας έτσι την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται. Γι’ αυτό μη διστάζετε να ξεκινήσετε τα μαθήματα και να χαρίσετε στο μικρό σας όλα τα οφέλη που προσδίδει αυτή διασκεδαστική φυσική άσκηση!


baby1


IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID