Νευρική ανορεξία: Η στάση του περίγυρου

Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια και το συναντάμε πιο συχνά σε γυναίκες και νεαρά κορίτσια στην εφηβεία.  Παρατηρείται και σε άντρες αλλά πιο σπάνια.

Από την Μίνα Κάνταρου


 

Ο κόσμος της μόδας, τα πρότυπα στα περιοδικά, τα ΜΜΕ και το “ιδανικό, αδύνατο” βάρος που προβάλλεται σε όλα αυτά, έχουν δυστυχώς επηρεάσει πολλές νέες κοπέλες και γυναίκες να χάσουν τον έλεγχο του βάρους τους και να κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή! Το βάρος γίνεται εμμονή, αδυνατίζουν πολύ γρήγορα με φτωχή διατροφή, αναπτύσσοντας μια άρνηση στο να φάνε το οτιδήποτε. Γυμνάζονται ασταμάτητα, μετράνε τις θερμίδες σε όλα τα τρόφιμα, καταλήγοντας να τρώνε ένα μήλο την μέρα για παράδειγμα. Βέβαια, το πρόβλημα αυτό δεν οφείλετε μόνο στα λάθος  «πρότυπα». Πολλές βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στην νευρική ανορεξία.

Ψυχολογικά το θέμα αυτό γίνεται εμμονή και το άτομο αλλάζει ακόμη και στην προσωπικότητα του. Αλλάζει συνήθειες, γίνεται πιο νευρικό και απομακρύνεται από το κοινωνικό του περιβάλλον. Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία μπορεί να γίνονται καχύποπτοι με τους γύρο αφού νιώθουν ότι προσπαθούν να τους χαλάσουν τον αγώνα που δίνουν να μην τρώνε, να χάνουν βάρος. Χαρακτηριστικό της ασθένειας αυτής είναι η οφθαλμαπάτη όπου κοιτάζονται στο καθρέφτη και βλέπουν τον εαυτό τους πιο παχύ από την πραγματικότητα! Ζυγίζονται όλη μέρα και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα γραμμάρια που αναγράφονται στην ζυγαριά.


 

Ο σημαντικός ρόλος του περίγυρου

Ο περίγυρος παίζει σημαντικό ρόλο! Είναι κάτι τόσο δυσάρεστο που η ανησυχία, ο φόβος των συγγενών και των φιλών, τους φτάνει στην απελπισία. Δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό και πως μπορούν να βοηθήσουν το άτομο που υποφέρει… Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εύκολη διαδικασία «η βοήθεια» του περίγυρου. Η άρνηση που συναντάμε από το άτομο που θέλουμε να βοηθήσουμε είναι αναμενόμενη αντίδραση.  Παρόλα αυτά μην αποθαρρυνθείτε, θέλει υπομονή και ιδιαίτερη αντιμετώπιση! Πολλές φορές οι συγγενείς και φίλοι άθελα τους κάνουν λάθη, αποτρέποντας  το άτομο να συνεργαστεί ή να καταλάβει τι του συμβαίνει. Φοβάται πιο πολύ ότι με την βοήθεια που προσφέρουν θα ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν και θα χάσουν τον έλεγχο του βάρους τους.


 

Ποια πρέπει να είσαι η στάση του περιβάλλοντος;

  • Δεν αναφέρουμε θέματα διατροφής και βάρους
  • Δεν κάνουμε κριτική για την εμφάνιση του/της
  • Δεν επιμένουμε ότι πρέπει να πάρει βοήθεια από έναν ειδικό για την νευρική ανορεξία
  • Δεν φέρνουμε σε δύσκολη θέση το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία

Για να πείσουμε τον άλλον να δει έναν ειδικό, κοιτάμε τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να ενοχλούν το άτομο με το πρόβλημα αυτό. Εντόνους πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, το ότι κρυώνουν πιο πολύ από τους άλλους, χαμηλή πίεση, διαταραχές του ύπνου, πτώση των μαλλιών τους, προβλήματα στα δόντια και διάφορα όργανα του σώματος τους είναι τα πιο συνηθισμένα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Με ηρεμία και διάλογο συζητάμε προσεκτικά έτσι ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όπως και την επικοινωνία που χρειάζεται έτσι ώστε να βοηθήσουμε.  Αποφεύγουμε να  τα συσχετίζουμε με το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας! Στην συνέχεια και εφόσον συνεργαστεί το άτομο που αντιμετωπίζει αυτήν την ασθένεια, ο ειδικός ξέρει πως θα το αναλάβει. Μην χάνεται το κουράγιο σας, γιατί σας έχουν ανάγκη κατά βάθος και ας μην το δείχνουν καμιά φορά.


 

*Μίνα Κάνταρου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπέυτρια και συνεργάτης του Athens Beverly Hills Medical Group

Τ: 698 6174017

mkantarou@hotmail.com


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH