Νίκος Κοκκινάκης: “Θέλω να αποτυπώνω στις φωτογραφίες την αυθεντικότητα των συναισθημάτων”

Ο ταλαντούχος φωτογράφος θέλει μέσα από τις φωτογραφίες του να μας προκαλεί πάντα έκπληξη και στόχος του είναι να μας κάνει χαρούμενους… Γνώμη μας είναι, ότι το καταφέρνει απόλυτα! Ας γνωρίσουμε και αυτόν και τη δουλειά του.


VaggeDesp_0281


Πότε αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τι ήταν αυτό που σας έδωσε το έναυσμα;
Από μικρός είχα τη λατρεία για τη φωτογραφία και πάντα είχα ως σκοπό να το κάνω επαγγελματικά. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για να το ξεκινήσω. Απλά, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι τα σχόλια των γύρω μου για τις φωτογραφίες μου, ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά. Είτε αυτό ήταν από γάμους φίλων, είτε από τοπία και εκδρομές, είτε από εκδηλώσεις. Οι περισσότεροι μου έλεγαν ότι κάνω κάτι διαφορετικό το οποίο τους άρεσε. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να το κάνω πιο επαγγελματικά και χαίρομαι πάρα πολύ που το έκανα!


Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία που τραβήξατε και ποιο ήταν το συναίσθημα όταν ακούσατε τη γνώμη των άλλων για τη δουλειά σας;
Ειλικρινά, δε μπορώ να θυμηθώ την πρώτη φωτογραφία. Αυτό που θυμάμαι, είναι αυτό που σας ανέφερα και πριν. Ότι τα θετικά σχόλια των περισσοτέρων με ώθησαν στο να σκεφτώ πολύ σοβαρά να το κάνω επαγγελματικά.


Τι είναι η φωτογραφία για εσάς;
Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι έρωτας! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με συνεπαίρνει, μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα, βγάζει από μέσα μου ό,τι πιο δημιουργικό έχω και με βοηθάει να εξελίσσομαι. Κοινώς, με κάνει πιο ζωντανό! Μπορεί να είμαι επαγγελματίας, αλλά έχω την ευλογία να το κάνω με χαρά και να μην το βλέπω ως αγγαρεία και ως “δουλειά”!


Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλετε να δημιουργούνται σε όσους κοιτάζουν τις φωτογραφίες σας;
Σίγουρα τα συναισθήματα της έκπληξης και της χαράς! Της έκπληξης γιατί βλέπουν κάτι που δεν το περίμεναν και πλέον το έχουν μπροστά τους και της χαράς, γιατί μέσα από το φακό μου, είναι ευλογία να κάνω τους άλλους χαρούμενους.


Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο σε αυτό το επάγγελμα;
Ότι κάθε φορά, γίνεται και κάτι διαφορετικό γεμάτο δημιουργία. Είναι σαν τον χρόνο. Η φωτογραφία είναι… η στιγμή. Έγινε και τελείωσε. Δε μπορείς να την ξαναβρείς 100% την ίδια. Άρα, πρέπει να είσαι έτοιμος και με καλλιτεχνική διάθεση για να καταφέρεις να δημιουργήσεις μία ωραία φωτογραφία.


Τι το διαφορετικό από τους υπόλοιπους φωτογράφους θα προσφέρετε σε όσους σας επιλέξουν για ν’ αποθανατίσετε τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους;
Το ρεπορταζιακό στυλ και η διακριτικότητα. H αυθεντικότητα των συναισθημάτων, είναι κρίμα να μην αποτυπώνεται φωτογραφικά. Πόσο μάλλον και με μία πιο καλλιτεχνική αισθητική. Αυτό για ν’ αποτυπωθεί θα πρέπει ως φωτογράφος να υποστηρίζω τη λογική του “αυθεντικού”, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαι διακριτικός καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογράφισης και να είμαι κοντά στα πρόσωπα που θέλω να φωτογραφίσω. Σε καμία περίπτωση, δε θα με ακούσει κάποιος ν’ απευθύνομαι στο πρόσωπο που φωτογραφίζω με τις κλασικές ατάκες του τύπου «εδώ, εδώ, κοίταξέ με!».
Είτε είμαι σε κοινωνική εκδήλωση, είτε σε εταιρικό event, είτε οπουδήποτε, προσπαθώ ν’ αποτυπώνω τις στιγμές που θέλω με ηρεμία, διακριτικότητα και πολλή διάθεση για δημιουργία.


Έχω δει φωτογραφικά σας project για γάμους, αλλά και για καμπάνιες μεγάλων εταιρειών. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε ως επαγγελματίας φωτογράφος;
Τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους και τις βαπτίσεις, τις καλύπτουμε με έναν ή δύο φωτογράφους (ανάλογα την εκδήλωση), έναν ή δύο οπερατέρ, διαθέτουμε drone για εναέριες λήψεις, σε γραφιστικό επίπεδο δημιουργούμε τις μακέτες για τα ψηφιακά άλμπουμ και τα εκτυπώνουμε. Τα ζευγάρια παίρνουν όλες τις επεξεργασμένες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, όπως και το μονταρισμένο βίντεο από επαγγελματίες μοντέρ.
Όσον αφορά στα εταιρικά events, όσο και αν φαίνεται περίεργο, προσπαθώ και εκεί να έχω μια καλλιτεχνική αισθητική. Είναι αρκετά δύσκολο, διότι το ύφος μιας τέτοιας εκδήλωσης δε βοηθάει, αλλά πάντα το κάνω και μέχρι στιγμής, μόνο θετικά σχόλια υπάρχουν. Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός έχοντας το δικό σου στυλ. Πόσο μάλλον, αν είναι και αποδεκτό και αρεστό από πολύ κόσμο.


Ποια είναι η διαφορά στο να φωτογραφίζετε την πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού από το να φωτογραφίζετε ένα αντικείμενο για μία καμπάνια ή μία εκδήλωση; Εσείς τα «αντιμετωπίζετε» ως ίσα ή έχετε διαφορετική οπτική ματιά;
Το να φωτογραφίζω ανθρώπους με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Προσπαθώ ν’ αποτυπώσω τις στιγμές όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Όπως εξήγησα και πριν, στις εταιρικές εκδηλώσεις, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, αλλά το κάνουμε με επιτυχία. Το να φωτογραφίσω όμως, ένα αντικείμενο που είναι στατικό και άψυχο, πρέπει να το κάνω με έναν τρόπο που θα του δώσει “ζωή” για να γίνει ενδιαφέρον. Εκεί υπάρχει μια διαφορά. Αλλιώς αντιμετωπίζω τα ήδη υπάρχοντα συναισθήματα των ανθρώπων και αλλιώς τη δημιουργία συναισθημάτων των άλλων όταν βλέπουν μια φωτογραφία από ένα άψυχο αντικείμενο. Όπως και να το δω, το αποτέλεσμα που παρουσιάζω, έχει ως λογική να είναι όσο πιο «ζωντανές» οι φωτογραφίες.


Ποιο είναι το πιο όμορφο για εσάς μέρος στην Ελλάδα, για φωτογραφίσεις;
Είναι φυσιολογικό, ότι αν πω ένα μέρος, θα αδικήσω κάποιο άλλο. Προσωπικά, θεωρώ ότι σχεδόν όλα τα μέρη μπορούν ν’ αποδειχθούν εξαιρετική επιλογή. Είτε είναι στο κέντρο μίας μεγαλούπολης, είτε στη θάλασσα ή το βουνό. Γωνίες υπάρχουν παντού και εκεί είναι η δύναμη ενός φωτογράφου. Να τις βλέπει όπως πρέπει.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Α. Μεταξά 21, Γλυφάδα
Εμπ. Κέντρο Galleria
akzot.photograph@gmail.com
T: 693 7332202
www.akzot.gr


 

Berg_0657


NikIoa-243


NikIoa-726


VaggeDesp_0113


 

IN CATEFORY: FACES