O Πειραιάς στο… σελιλόιντ!

∆εν είναι µόνο σηµαντικό λιµάνι, αποτελεί και πηγή έµπνευσης για δεκάδες κινηµατογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στα σοκάκια του και µάλιστα, µερικές από αυτές είναι διεθνείς παραγωγές!


Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη


Ο Πειραιάς και η γραφικότητά του αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής έµπνευσης- και όχι µόνο- για διάσηµα τραγούδια, αλλά και για πολλές ταινίες! Ειδικά τη «χρυσή» δεκαετία ’60-’70 του ελληνικού κινηµατογράφου, στον Πειραιά αναφέρονται και γυρίστηκαν µερικά από τα πιο δηµοφιλή και διάσηµα κινηµατογραφικά έργα. Κάποια από αυτά είναι διεθνείς παραγωγές µε διάσηµους ξένους ηθοποιούς. Επίσης, πολλά από τα έργα έχουν ως πηγή έµπνευσης την Τρούµπα, µια γειτονιά µε πάθη και ύποπτες συναλλαγές, που όπως είναι φυσικό ενέπνεαν σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Ποιος άλλωστε µπορεί να ξεχάσει τη Μερκούρη ως Ίλια, µια πόρνη του λιµανιού στο «Ποτέ την Κυριακή», που έκανε τη χώρα µας ακόµη πιο διάσηµη στα πέρατα του κόσµου; Σας παρουσιάζουµε, λοιπόν, τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που γυρίστηκαν ή είχαν θέµα τον Πειραιά!


★ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – 1960

Το σενάριο της ταινίας φέρνει την πρωταγωνίστρια Ίλια να είναι µία πόρνη στο λιµάνι του Πειραιά. Έχει, όµως, κάτι που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες. Η Ίλια όχι µόνο διαλέγει τους πελάτες της, αλλά όταν έχει παραστάσεις το Ελληνικό Φεστιβάλ και όταν είναι Κυριακή δε δέχεται ποτέ πελάτες, εξού και ο τίτλος της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή». Η Μερκούρη περιπλανιέται στο λιµάνι, τα πλάνα ταξίδεψαν µέχρι τα Όσκαρς και το τραγούδι τα «Παιδιά του Πειραιά» του Χατζηδάκι πήρε το χρυσό αγαλµατίδιο, κάνοντας τον Πειραιά διάσηµο σε όλον τον κόσµο.


Pote-thn-Kyriakh2


★ Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ – 1961

Και ποιος δεν έχει θαυµάσει την Αλίκη ντυµένη ναυτάκι; Πρώτη έγχρωµη ταινία της Φίνος Φιλµ και της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Καθότι η ταινία αναφερόταν σε µαθητές της Σχολής Ναυτικών ∆οκίµων στον Πειραιά, πολλά γυρίσµατα έγιναν στη Σχολή, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως ο Πόρος, ο Βόλος κλπ.


aliki-sto-nautiko


★ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ – 1964

Υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, τα «Κόκκινα Φανάρια» ήταν µία από τις πολλέ ταινίες που έκαναν θέµα την Τρούµπα. Πέντε γυναίκες ζουν και εργάζονται στο «σπίτι» µε τα κόκκινα φανάρια της Μαντάµ Μαρί, που βρίσκεται στην Τρούµπα και ονοµάζεται Phryne’s Bar. Λίγα χρόνια αργότερα από την προβολή της ταινίας θα κλείσουν όλα τα σπίτια της Τρούµπας και σήµερα έχει αλλάξει πια χαρακτήρα.


kokkina-fanaria


★ ΛΟΛΑ – 1964

Την ίδια χρονιά, η συγκλονιστική Τζένη Καρέζη ενσαρκώνει τη Λόλα, µια γυναίκα ελευθέρων ηθών που είχε ερωτική σχέση µε τον Άρη (Νίκος Κούρκουλος), έναν φυλακισµένο που επιστρέφει σ’ ένα καµπαρέ της Τρούµπας για να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασµούς µε µια συµµορία που του έστησε άσχηµο παιχνίδι και τον έστειλε στη φυλακή και συγκεκριµένα τον ιδιοκτήτη του καµπαρέ (∆ιονύσης Παπαγιαννόπουλος) που εργάζεται η Λόλα. Η ταινία επρόκειτο αρχικά να γυριστεί στην Τρούµπα, αλλά τελικά γυρίστηκε σε στούντιο µε άµεση αναφορά σε αυτήν.


★ ∆ΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ – 1966

Αν δεν έχετε ακούσει το ∆ηµήτρη Παπαµιχαήλ, ως Γρηγόρη, να τραγουδάει «Κάτω στον Πειραιά, στα Καµίνια…» σκαρφαλωµένος σε ένα µπαλκόνι, ντυµένος µπογιατζής, µε θέα όλο το Πασαλιµάνι, τότε να το κάνετε! Η ταινία «∆ιπλοπενιές» έχει φόντο τη φτώχια, την εργατιά, αλλά και τα καλά του γάµου! Το στόρι δακρύβρεχτο, αλλά και «πιασάρικο»: Ο Γρηγόρης (Παπαµιχαήλ) δουλεύει στην οικοδοµή και ταυτόχρονα τραγουδάει. Τον ακούει ένας µαέστρος  (Αυλωνίτης) και του προτείνει να γίνει µέλος της ορχήστρας του. Έτσι, ο νιόπαντρος µεροκαµατιάρης βρίσκεται και µε µια δεύτερη δουλειά, στο νυχτερινό κέντρο του κυρ-Λευτέρη. Στο κέντρο έρχεται βέβαια και η γυναίκα του, η Μαρίνα (Βουγιουκλάκη), η οποία δεν αργεί να ανεβεί στην πίστα, να κάνει τα τσαλίµια της και να µαγέψει τους πάντες, αλλά και να προκαλέσει τη ζήλια του… Γρηγόρη.


★ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ∆ΟΛΛΑΡΙΟ -1967

Άλλη µια ταινία, χιουµοριστική βέβαια, εµπνευσµένη από την Τρούµπα. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ενσαρκώνει ένα σπουδασµένο νέο που ελλείψει χρηµάτων µπλέκει µε ένα µπαρ της Τρούµπας κάνοντας το διερµηνέα, αλλά και τον κράχτη για τους ναύτες του 6ου Αµερικανικού Στόλου. Τα πλάνα από την αληθινή έλευση των Αµερικανών στον Πειραιά είναι φυσικά αξεπέραστα!


★ ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗ∆ΕΝ – 1969

Η φράση «όχι άλλο κάρβουνο» στιγµάτισε την καριέρα του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος ως Άγγελος Κρεούζης έδωσε µία από τις πιο συγκλονιστικές ερµηνείες του. Μια νύχτα µε θύελλα δέκα µποφόρ, το ατµόπλοιο «Χριστίνα» της ναυτεµπορικής «Ρίχτερ» βυθίζεται µε εικοσιέξι νεκρούς και µοναδικό επιζώντα το λιπαντή Άγγελο Κρεούζη. Οι ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν, θα αποδείξουν ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες, λόγω κακής συντήρησης και ρητής εκβιαστικής εντολής του πλοιοκτήτη να πλεύσουν µε αυξηµένη ταχύτητα για να κερδίσουν χρόνο. Με τη λήξη των ανακρίσεων όµως, το µέλλον του Κρεούζη θα καταστραφεί. Καµιά ναυτιλιακή εταιρεία δε θέλει πλέον να τον προσλάβει. Ο Κρεούζης αποφασίζει να αλλάξει τακτική. Προσλαµβάνεται στην εταιρεία Ρίχτερ και γίνεται υπεύθυνος της νυκτερινής βάρδιας. Κατορθώνει να παντρευτεί τη Χριστίνα Ρίχτερ και να πάρει προαγωγή σε γενικό διευθυντή της εταιρείας των ναυπηγείων Ρίχτερ. Όλα αυτά γίνονται µε φόντο το λιµάνι του Πειραιά!


newego_LARGE_t_641_107406038


★ LE CASSE (OI ∆ΙΑΡΡΗΚΤΕΣ) – 1971

Μια από τις πιο εντυπωσιακές καταδιώξεις µε αυτοκίνητο στο γαλλικό σινεµά– συγκεκριµένα ένα Fiat 124 και ένα Opel Rekord – έγινε στις γειτονιές του Πειραιά του 1971, στην ταινία «Οι ∆ιαρρήκτες» του Henri Verneuil, όπου ο Jean Paul Belmondo ηγείται µιας οµάδας διαρρηκτών και ο Omar Sharif υποδύεται τον αστυνόµο Ζαχαρία, ο οποίος µάλιστα θα κάνει και τραπέζι στον Belmondo µε µουσακά, ντολµάδες κ.λπ., προκειµένου να τον κουµαντάρει. Με τη µουσική του Ennio Morricone. Όλα τα αξιοθέατα του Πειραιά, από την Παγόδα του ΟΛΠ µέχρι την Καστέλλα περνάνε από την οθόνη καθώς τα δυο αυτοκίνητα κάνουν απίστευτα κόλπα. Στα διαλείµµατα των γυρισµάτων οι πρωταγωνιστές επισκέφθηκαν το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και λέγεται ότι απόλαυσαν το ούζο τους σε ένα µικρό ταβερνάκι της ∆ραπετσώνας.


MV5BZDQ4YWIzZDUtNTljOS00NTNiLTlkNmYtYzIyNzkzYmU4NDY3XkEyXkFqcGdeQXVyNjUyMTgxNjA@._V1_SY1000_CR0,0,732,1000_AL_


★ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΟΥΛΑ – 1975

Και πάλι µε φόντο την Τρούµπα και το λιµάνι του Πειραιά, η ταινία αφηγείται την ιστορία µιας νεαρής κοπέλας, της Βασούλας (Νόρα Βαλσάµη) που µε τη µεσολάβηση του τριτοξαδέλφου της Μεµά (Χρήστος Ζορµπάς), πιάνει δουλειά ως χορεύτρια και κονσοµατρίς σε καµπαρέ. Παράλληλα µένει σε ένα φτωχόσπιτο µε τον αλκοολικό πατέρα της, τον Βαγγέλη (Νότης Περγιάλης). Ένα βράδυ θα χρειαστεί να κρύψει το φοιτητή της Νοµικής, Λευτέρη Βάρνα (Βασίλης Κουρής), για να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούν. Ο Λευτέρης θα της πει πράγµατα που θα ανοίξουν τα µάτια της πέρα από τα στενά όρια της Τρούµπας και θα αλλάξει τη ζωή της. 

BANNER_vaseis_vasoula


IN CATEFORY: PEIRAIAS