Οδοντιατρική πρόληψη πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας!

MAKRH

Οδοντιατρική πρόληψη πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας!

Καλοκαιρινές διακοπές προ των πυλών και το τελευταίο που θα θέλατε να σας συµβεί είναι να αντιµετωπίσετε οποιοδήποτε οδοντιατρικό πρόβληµα. Μαζί µε τον προγραµµατισµό των διακοπών σας, λοιπόν, καλό είναι να προγραµµατίσετε και έναν οδοντιατρικό έλεγχο, καθώς µπορεί να σας γλυτώσει από δυσάρεστες καταστάσεις.


Από τη Δρ. Κατερίνα Μακρή


DSC_1536


Απλές θεραπείες πριν τις διακοπές

➔ Καθαρισµός δοντιών και ούλων, κυρίως αν παρατηρείτε ότι µατώνουν εύκολα κατά το βούρτσισµα.

➔ Τυχόν σφραγίσµατα που έχετε αµελήσει το χειµώνα ή οποιαδήποτε υπόνοια πονόδοντου.

➔ Και -γιατί όχι;- µία θεραπεία λεύκανσης των δοντιών που θα ενισχύσει το χαµόγελο και την εµφάνισή σας!


Απρόοπτα κατά τη διάρκεια των διακοπών και πώς να τα αντιµετωπίσουµε!

Αιµορραγία στα ούλα: Συνήθως οφείλεται σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Η σωστή στοµατική υγιεινή µε µαλακή οδοντόβουρτσα, η χρήση µεσοδόντιου νήµατος, καθώς και οι στοµατοπλύσεις µε αλατόνερο, θα σας ανακουφίσουν µέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

➔ Πονόδοντος: Συνήθης αιτία είναι η φλεγµονή ή η νέκρωση του νεύρου, κάτω από βαθιές τερηδόνες, χαλασµένα σφραγίσµατα ή παλιές προσθετικές εργασίες. Ξεπλύνετε το στόµα σας µε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, αποµακρύνετε τυχόν υπολείµµατα τροφής ανάµεσα στα δόντια µε οδοντικό νήµα και τοποθετήστε µια κρύα κοµπρέσα εξωτερικά, στο σηµείο του πόνου. Πάρτε  κάποιο αναλγητικό. ∆είτε το γιατρό σας το συντοµότερο δυνατόν!

➔ Σπάσιµο δοντιού: Συνήθως συµβαίνει µετά από χτύπηµα ή κακή χρήση των δοντιών ως κοπτικά εργαλεία (π.χ. για να ανοίξουµε κάποιο µπουκάλι). Πάρτε κάποιο αναλγητικό και τοποθετήστε, ως προσωρινό µέτρο, στο δόντι που έχει αποµείνει, τσίχλα χωρίς ζάχαρη (τσίχλα µε ζάχαρη θα προκαλέσει οξύ πόνο). Κάποιες φορές το σπάσιµο οφείλεται σε χρόνιο σφίξιµο ή τρίξιµο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκεί απαιτείται η κατασκευή από τον οδοντίατρο ειδικού νάρθηκα για τη προστασία των δοντιών.

∆όντι που βγήκε από τη γνάθο, µετά από ατύχηµα (συµβαίνει κυρίως στα παιδιά): Πολύ απαλό ξέπλυµα του δοντιού για να φύγουν ξένα σώµατα, αν έχει πέσει κάτω, µε φυσιολογικό ορό, µε γάλα ή κρύο νερό, επανατοποθέτηση του δοντιού στη γνάθο και συγκράτηση µε ελαφριά πίεση µέχρι να επισκεφθείτε άµεσα τον οδοντίατρο για να γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης. Αν δεν µπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του, το τοποθετείτε σε φυσιολογικό ορό ή το κρατάτε στο στόµα σε επαφή µε σάλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι άµεση!

➔ Ξεκόλληµα στεφάνης ή γέφυρας: Η απλούστερη λύση είναι η χρήση µιας συγκολλητικής κρέµας οδοντοστοιχιών που µπορείτε να προµηθευτείτε από το φαρµακείο για να κολλήσετε τη στεφάνη ή τη γέφυρα, αφού πρώτα την καθαρίσετε από υπολείµµατα τροφών. Στη συνέχεια, βάζετε στο εσωτερικό της ελάχιστη ποσότητα κρέµας οδοντοστοιχιών και την τοποθετείτε στο αντίστοιχο δόντι. Η κόλλα αυτή δεν έχει µεγάλη διάρκεια διότι διαλύεται από τα στοµατικά υγρά,  αλλά προσφέρει µια σχετική σταθερότητα και αίσθηµα ασφάλειας.


*∆ρ. Κατερίνα Μακρή, 

Χειρουργός Οδοντίατρος (ULG, Belgium), Αισθητική Οδοντιατρική (NYUCD, USA), Πιστοποιηµένη Οδοντίατρος Clear Aligner


∆ιγενή 18,  Βούλα, Τηλ.: 210 8958234, 

info@smiletherapy.gr

FB: Smile Therapy – Aesthetic Dental Clinic


Quality-Dental-Sydney-123-cosmetic-dentist


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta