Ουρολοίμωξη: Ένας ανεπιθύμητος καλοκαιρινός επισκέπτης

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος του ανθρώπου το οποίο συμπεριλαμβάνει την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς μας.


Από τη Χριστίνα Μ. Πεπόνη


Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια (το 90% των ουρολοιμώξεων οφείλεται στο Εscherichia coli) και σπανιότερα σε μύκητες, ιούς, χλαμύδια και μυκοπλάσματα.
Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες στο γυναικείο πληθυσμό λόγω της ανατομικής ιδιαιτερότητας της γυναικείας ουρήθρας, η οποία είναι πολύ μικρότερη σε μήκος σε σχέση με την ανδρική, παράγοντας ο οποίος διευκολύνει τη μεταφορά μικροβίων από τον κόλπο και τον πρωκτό της γυναίκας στην ουρήθρα της, η οποία αποτελεί και την πύλη εισόδου των μικροβίων στην κύστη της. Στους άνδρες οι ουρολοιμώξεις είναι σπανιότερες, αλλά η θεραπευτική τους αντιμετώπιση απαιτεί πιο μακροχρόνια θεραπεία.
Η κακή προσωπική υγιεινή, οι λανθασμένες συνήθειες ούρησης (οι γυναίκες ουρούνε όρθιες στα δημόσια ουρητήρια με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουν οι πυελικοί μυες και να μην κενώνεται η κύστη), οι κακές σεξουαλικές πρακτικές, η χρήση διαφραγμάτων ως μέθοδος αντισύλληψης, η νευρογενής κύστη σε άτομα παραπληγικά και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, η χρήση ουροκαθετήρων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, αλλά και το απλούστερο όλων που είναι η στάση των ούρων στην ουροδόχο κύστη, είναι οι σπουδαιότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των ουρολοιμώξεων.
Στην ερώτηση γιατί οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες τους καλοκαιρινούς μήνες, η απάντηση είναι απλή. Η αφυδάτωση που επέρχεται το καλοκαίρι αν η ενυδάτωσή μας είναι πλημμελής, συμπυκνώνει τα ούρα μας με αποτέλεσμα τα μικρόβια που βρίσκονται στα ούρα να πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το 20% των πρωτοεμφανιζόμενων ουρολοιμώξεων σε νεαρές γυναίκες υποτροπιάζουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες από την εμφάνισή τους και επιμένουν για τα επόμενα 1-2 χρόνια.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για την αποφυγή μιας ουρολοίμωξης δεν είναι άλλος από την πρόσληψη 8-10 ποτηριών νερού ημερησίως. Η κύστη μας πρέπει να αδειάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήρως, να ουρούμε πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή (άντρες και γυναίκες), να τηρούνται αυστηρά οι συνθήκες υγιεινής μετά τη σεξουαλική επαφή και ιδιαίτερα μετά το πρωκτικό σεξ, να ολοκληρώνουμε την αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και ενίοτε να καταναλώνουμε το χυμό cranberry.
Εμείς οι μικροβιολόγοι αναλαμβάνουμε την ανάλυση των ούρων του ασθενούς, η οποία συμπεριλαμβάνει τη γενική ούρων, την καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ο κλινικός ιατρός θα επιλέξει το αντιβιοτικό που είναι κατάλληλο για τον εκάστοτε ασθενή. Χρειαζόμαστε ένα δείγμα ούρων από το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη, των πρώτων πρωινών ούρων που είναι και τα πλέον συμπυκνωμένα, μετά από προσεκτικό καθαρισμό με σαπούνι της ουρογεννητικής περιοχής. Το αποτέλεσμα της γενικής ούρων είναι άμεσο, ενώ για την καλλιέργεια χρειαζόμαστε 24-48 ώρες.


*Πεπόνη Χριστίνα Μ., Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

Λυσικράτους 26, Άλιμος,
Τ: 210 9841119, 693 6973178
FB: Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Πεπόνη, Άλιμος, Αθήνα


006


1899772_473356612791206_154249732_o


IN CATEFORY: HEALTH