Παυσανίας Ευθυμίου: Το καλάθι του παραγωγού

Τι προϊόντα εμπορεύεστε;
Τα προϊόντα τα οποία παράγω και εμπορεύομαι είναι οι σταφίδες, το ξίδι, το πετιμέζι, διάφορα γλυκά του κουταλιού, όπως το νεράντζι, καθώς και η σουλτανίνα, μια συγκεκριμένη ποικιλία αμπελιού που βγάζει ξανθές σταφίδες.


Μιλήστε μας λίγο για την επεξεργασία των προϊόντων.
Η σταφίδα για παράδειγμα, αφού πλένεται καλά για την απομάκρυνση του λιπάσματος, ακολουθεί μια πατροπαράδοτη διαδικασία αποξήρανσης και έπειτα φτάνει στο εργοστάσιο όπου αποβάλλονται τα άχρηστα κομμάτια. Η όλη διαδικασία, έχω να τονίσω πως, ακολουθεί όλους τους κανόνες που προβλέπει ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές για εξαγωγή του προϊόντος. Δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία σε αυτό.


Ποιες οι δυσκολίες του επαγγέλματος;
Οι δυσκολίες θα έλεγα, έγκεινται κατά βάση στο οικονομικό πεδίο. Τα πράγματα έχουν όντως δυσκολέψει πολύ, η καλλιέργεια είναι ακριβή σε σχέση με το παρελθόν, οι γεωπόνοι, που παλαιότερα έπαιρναν με πίστωση τα φυτοφάρμακα ώστε να έχουν καλές καλλιέργειες, τώρα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αναγκάζονται να τα προμηθεύονται με το δικό τους υστέρημα. Αυτό, αυτομάτως, υποβαθμίζει την ποιότητα των καλλιεργειών και δημιουργούνται πολλά προβλήματα.


Μετακινείστε αρκετά απ’ όσο ξέρω.
Προσωπικά πηγαίνω και στη λαϊκή αγορά, σε διάφορα σημεία και σε αγορές χωρίς μεσάζοντες, όπως αυτή του Αλίμου.


Έχετε καταφέρει μέσα στην κρίση να κρατήσετε υψηλή την ποιότητα των προϊόντων;
Θα τολμούσα να πω πως το έχω καταφέρει ως ένα βαθμό. Ωστόσο, όταν μιλάμε για ποιότητα στην κύρια παραγωγή, όπως η σουλτανίνα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτούνται και περισσότερα έξοδα, γεγονός που στις μέρες μας είναι ανέφικτο. Δεν μπορούμε ν’ αυξήσουμε το κόστος της παραγωγής, αντιθέτως το μειώνουμε, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι κατάλληλο για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του σταφυλιού, η ποιότητα έχει να κάνει με το μέγεθός του. Η καλλιέργεια μεγάλων σταφυλιών, όμως, είναι πολυέξοδη και συνήθως μικρότερου μεγέθους σταφύλια κυκλοφορούν ευρύτερα στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, αν έχει προκύψει κάτι θετικό μέσα από την κρίση αυτό είναι η δημιουργία τέτοιων αγορών, όπως αυτή του Αλίμου, που λειτουργούν χωρίς μεσάζοντες και δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί φρέσκα προϊόντα με μικρότερο κόστος.


Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να διακρίνουν έναν επαγγελματία του χώρου;
Το βασικότερο για εμένα είναι η ευγένεια. Ένας παραγωγός οφείλει να είναι ευγενικός και συνεργάσιμος με τους πελάτες, ώστε να καλλιεργήσει μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Ειδικότερα στις μέρες μας που οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν τα χρήματά τους, αν δεν είναι σίγουροι για το προϊόν που πρόκειται να αγοράσουν, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύονται τον παραγωγό προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια για τα προϊόντα που τους προσφέρει.


Με ποια επομένως, κριτήρια θα πρέπει μια νοικοκυρά να επιλέγει τα προϊόντα;
Θεωρώ πως εκείνο που θα σε παρακινήσει ν’ αγοράσεις κάποιο προϊόν είναι καταρχάς η όψη του. Τώρα το αν είναι νόστιμο, θα το διαπιστώσεις αν έχεις τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις. Όπως είπα και πριν, είναι σημαντικό ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τον παραγωγό ώστε να μην έχει αναστολές κατά την αγορά των προϊόντων.


Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι έχετε κερδίσει αυτή την εμπιστοσύνη του καταναλωτή;
Ναι, ως ένα βαθμό, πάντοτε. Ειδικά σε αυτή την αγορά του Αλίμου, βλέπω πως με έχουν εκτιμήσει και οι καταναλωτές, αλλά και οι συνάδελφοί μου. Ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη αγορά λειτουργεί περισσότερο με τα πρότυπα μια έκθεσης προϊόντων, οι καταναλωτές μάς επιλέγουν εις γνώσιν τους για την ποιότητα των τελευταίων και εγώ συγκεκριμένα προσπαθώ να τηρώ την ευγένεια απέναντι στους πελάτες και ν’ αποφεύγω τυχόν περιστατικά σύγκρουσης με εκείνους.


Είναι γεγονός πως ο Δήμαρχος του Αλίμου, κύριος Ανδρέας Κονδύλης, έχει κάνει αρκετές καινοτόμες προσπάθειες στον τομέα της γεωργικής καλλιέργειας και εμπορίου. Ποια η δική σας άποψη;
Είναι αλήθεια ότι ο δήμος του Αλίμου και ειδικότερα ο κύριος Κονδύλης, έχει βοηθήσει πολύ όλους εμάς τους παραγωγούς. Στην προσπάθειά μας να μπούμε στις αγορές, απευθυνθήκαμε στο Δήμο, κάνοντας αυτή την πρόταση για αγορές χωρίς την παρουσία μεσαζόντων και επιλεγήκαμε αφενός για την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων, αφετέρου για τη συμπεριφορά μας. Συνεπώς, είναι φανερό πως ο Δήμος του Αλίμου ενδιαφέρεται οι πολίτες του να έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν σε μειωμένες τιμές φρέσκα και αγνά προϊόντα, από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση, διότι και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε για το καλύτερο για χάρη των καταναλωτών μας, καθώς έχουμε ευθύνη τόσο απέναντι σε εκείνους όσο και απέναντι στο Δήμο που εξαρχής στήριξε αυτή την πρωτοβουλία.


Έχετε να απευθύνετε κάτι στον κόσμο που και εκείνος στηρίζει το έργο σας;
Πως χρειάζομαστε τη στήριξη του κόσμου, όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και για να συνδιαλαγούν μαζί μας, καθώς η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντοτε επιθυμητή για εμάς.


IN CATEFORY: FACES