Ένα χρόνο μετά από την πρώτη μας συνέντευξη, ο Πάνος Μάνεσης έχει επιστρέψει πιο δυνατός από πότε και μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά την νέα του επιχειρηματική κίνηση εκτός Ελλάδος… τη δημιουργία ενός Mikro στο Μαϊάμι! Βέβαια από το «στόχαστρο» του δεν ξεφεύγει το «ξεφτισμένο» αθηναϊκό Nightlife αλλά και όσοι διόλου επιτυχώς προσπαθούν να τον αντιγράψουν.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε ένα ταξίδι στο Μαϊάμι. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον προορισμό;

Αποτελεί έναν προορισμός αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την δουλειά μου. Με βοηθάει στο να παίρνω ωραίες και πρωτότυπες ιδέες. Αλλά είναι και μία πολύ όμορφη πόλη, με ήλιο, πολύ κοντά σε απίστευτα μέρη όπως Αρούμπα, Μπαχάμες, Ορλάντο που πάντα μου αρέσει να τα επισκέπτομαι γιατί με εμπνέουν και επαγγελματικά. Γενικά τα ταξίδια αποτελούν μία μεγάλη έμπνευση για εμένα.

Άρα ήταν κυρίως επαγγελματικής φύσης το ταξίδι. Να ρωτήσω τι ετοιμάζετε;

Δεν σου κρύβω ότι εδώ και καιρό σκέφτομαι να ανοίξω ένα Mikro στο Μαϊάμι, και ήταν μία ευκαιρία να πάω να δώ πώς είναι τα πράγματα εκεί. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, έχω ήδη δεί και βρεί τον χώρο που θα το ανοίξω και είμαι σε διαπραγματεύσεις. Θα έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το μαγαζί εδώ στην Ελλάδα.

Γιατί επιλέξατε ένα μέρος στο εξωτερικό για να φτιάξετε ένα δεύτερο Mikro και όχι κάποιο στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει δεν αντέχει μία καλή και σωστή και υγιή επιχείρηση, Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να δώσεις στον πελάτη ως επιχειρηματίας πλέον που το κόστος είναι τεράστιο, ειδικά αν έχεις παραπάνω από μία επιχειρήσεις. Το θέμα είμαι ότι αν δώσεις δεν ξέρεις αν θα τα πάρεις πίσω.

Σε τι διαφέρει το nightlife στο Μαϊάμι από το nightlife της Ελλάδας;

Εκεί ένας κακός πελάτης θα χαλάει 100 δολάρια ενώ εδώ 4 ευρώ, η διαφορά είναι τεράστια. Ένας μέτριος πελάτης στο Μαϊάμι θα ξοδέψει από 100-500 δολάρια σε ένα βράδυ και ένας καλός πελάτης από 1000 δολάρια και πάνω. Αν καθίσεις και τα υπολογίσεις αν μία επιχείρηση βγάζει 1000 ευρώ στην Ελλάδα το βράδυ, στο Μαϊάμι θα βγάλει 20.000 ευρώ. Και τα κόστη είναι σχεδόν τα ίδια, τα υλικά κατασκευής, τα ποτά, τα ενοίκια απλά είναι πιο δύσκολο και δαπανηρό το να βγάλεις τις άδειες. Και φυσικά δεν μετράει εκεί το βιογραφικό σου ας πούμε στην νύχτα, ότι έχεις ήδη δηλαδή μία ίδια επιχείρηση κλπ. Και έχεις εμπειρία, εκεί μετράει μόνο ο τραπεζικός σου λογαριασμός.

Υπάρχει αθηναϊκό Nightlife πλέον;

Όχι, θεωρώ ότι καλές εποχές του nightlife στην Ελλάδα, στο σύνολο τους έχουν περάσει και δεν θα ξαναέρθουν. Πλέον υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μαγαζιών που κάνουν την διαφορά και κρατάνε τα σκήπτρα. Το μεγαλύτερο λάθος για εμένα που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι επιχειρηματίες ή εισοδηματίες που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα το ότι είσαι ένας επιτυχημένος κατασκευαστής, υδραυλικός, γιατρός κλπ δεν σημαίνει ότι θα είσαι και ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης bar, εστιατορίου ή club. Δεν είναι τόσο εύκολο να ανοίξεις και να κρατήσεις ένα τέτοιο μαγαζί, δεν μετράει μόνο να έχεις τα χρήματα για να το κάνεις αλλά πρέπει να έχεις και τις γνώσεις και την εμπειρία.

Τον τελευταίο χρόνο δύο φορές το Mikro κατέβασε ρολά αλλά επανήλθε και συνέχισε δυναμικά. Που οφείλεται αυτό;

Το έχω ξαναπεί, τα 35 χρόνια της εμπειρίας μου στον χώρο με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στις όποιες δυσκολίες. Εκτός των άλλων είναι όλα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, όπως η καλή μουσική, ο ιδιαίτερος χώρος, τα καθαρά ποτά, το όμορφο περιβάλλον, τα μοναδικά events που το έχουν κρατήσει ζωντανό και στις καρδιές του κόσμου παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα. Γενικά το γεγονός ότι δεν επαναπαυόμαστε και συνεχώς θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο ωραία events και μοναδικές μουσικές βραδιές για αυτό και φέρνω όλη την ώρα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο dj David Morales ή διοργανώνουμε events πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα. Η επιτυχία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν προσπαθώ να αντιγράψω κανέναν, σε αντίθεση με τους περισσότερους που προσπαθούν να αντιγράψουν το Mikro. Λένε θέλω να μου κάνει καρέκλες σαν το Mikro, χρώματα σας το Mikro… το σοφό είναι να πούνε ότι δεν θέλω να μοιάζει σε τίποτα με το Mikro.

Μετά το Μαϊάμι, σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου θα θέλατε να ανοίξετε ένα ακόμα Mikro;

Η Αρούμπα μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, είναι ένας από τους νούμερο ένα προορισμούς αναψυχής και διασκέδασης για τους Αμερικάνους, ένα τόπος με φυσικό κάλος. Είναι και πολύ κοντά στις Μπαχάμες, με πολύ καλές τιμές, φορολογία μηδέν, με θάλασσα.

Είδαμε και σε αυτό το ταξίδι ότι είχατε πάει μαζί με την οικογένεια σας. Πόσο λαμβάνετε υπόψη σας την γνώμη τους και τις συμβουλές τους στις επιχειρηματικές σας κινήσεις;

Σίγουρα, παίζουν σημαντικό ρόλο, και πάντα θα ακούσω την συμβουλή τους και την γνώμη τους, ειδικά του Αλέξανδρου του μεγαλύτερου γιού μου, που είναι και ο Πρόεδρος της εταιρίας. Αυτό που πάντα θα τους συμβουλέψω και τους δύο γιούς μου εγώ είναι να είναι συνεπής σε ότι και να κάνουν. Και να είναι ταπεινοί, για παράδειγμα ο Αλέξανδρος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος της εταιρίας αλλά ξεκίνησε να δουλεύει από το service και είναι ένα με την υπόλοιπη ομάδα.

Αν σας έλεγε ότι θέλει να κάνει ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα μόνος του…

Να κάνει βεβαίως και θα χαιρόμουν πολύ αλλά στο εξωτερικό… Θα του έλεγα να μην κάνει καμία κίνηση στην Ελλάδα μόνο στο εξωτερικό πλέον, ειδικά όσον αφορά τον τομέα του clubbing.

Η ομάδα του Mikro είναι όχι μόνο προσωπικό του μαγαζιού αλλά νιώθω ότι είναι κάτι παραπάνω, σαν οικογένεια μεταξύ τους αλλά και για εσάς…

Το βασικό για εμένα είναι ότι είναι όλοι τους καλά και εργατικά παιδιά, νέα σε ηλικία και με όρεξη για ζωή και εργασία. Τους αρέσει αυτό που κάνουν εδώ και έχουμε δεθεί όλοι. Συμβάλλει σε αυτό το ότι η εργοδοσία είναι συνεπής μαζί τους όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, ότι είναι δίπλα τους σε ότι και αν συμβεί στην ζωή τους. Αν κάποιος πάθει κάτι π.χ να χτυπήσει, να έχει προβλήματα οικονομικά, να έχει μέλος της οικογένειας του κάποιο θέμα, όλοι εμείς θα είμαστε στο πλευρό του από την εργοδοσία μέχρι και τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, κάθε μέρα θα κανονίσω να υπάρχει φαγητό για τα παιδιά που θα έρθουν για να φάνε πριν ξεκινήσουν την δουλειά… Νομίζω ότι αυτή η ιδιαίτερη σχέση προς τα έξω και στον κόσμο και μας κάνει ξεχωριστούς. Χαίρομαι γιατί όλοι είναι καλά παιδιά, ευγενικά, αν κάποιος δεν είναι έτσι δεν θα επιβιώσει εδώ, θα τον ξεβράσει το μέρος και η ομάδα από μόνα τους.

Η σύζυγος σας Σταυρούλα Καμπουράκη είναι η 1η χορεύτρια στην Εθνική Λυρική Σκηνή, πώς συνυπάρχουν αρμονικά ένας άνθρωπος του επιχειρηματικού και ένας του καλλιτεχνικού χώρου μέσα στον γάμο;

Η οργάνωση αλλά και η καλλιτεχνικής της φύση συνδυάζονται άψογα με την δική μου επιχειρηματική μεθοδικότητα. Μου δίνει συμβουλές, πάντα θα ρωτήσω την γνώμη της. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία δυναμική γυναίκα δίπλα σε έναν άντρα.

Τι καινούριο περιμένουμε από το Mikro;

Ουσιαστική η επιτυχία βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι αυτοσχεδιάζω, δεν έχω συγκεκριμένο πλάνο, απλά μου έρχεται μία ιδέα και λέω «α θα κάνω αυτό και το κάνω»… Δεν μπορώ να σου πώ τι ακριβώς να περιμένεις αλλά μπορώ να σου πώ ότι σίγουρα περιμένεις πολλά πράγματα και ιδιαίτερα. Όπως για παράδειγμα την member card που εγκαινιάσαμε πρόσφατα και όποιος την αποκτήσει έχει έκπτωση κάθε ημέρα 20:00-23:00 σε φαγητό και ποτό ή πριν από λίγες ημέρες σκέφτηκα εντελώς στο ξαφνικό να φέρουμε έναν ινδιάνο που έπαιζε μουσική και έγινε χαμός.

 

 

IN CATEFORY: FACES