Παπουτσόγλου Γιώργος: Υπεύθυνος του ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευάς στη Γλυφάδα


Ας πάμε πίσω στον χρόνο…1926. Ποια ήταν η ιδέα και ο στόχος της δημιουργίας των ζαχαροπλαστείων Παπαπαρασκευάς;

Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς γεννήθηκε το 1905 στις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Το μικρότερο από τα 14 παιδιά του ιερέα και δασκάλου Παπαπαρασκευά, ο μικρός Γεώργιος γρήγορα μένει ορφανός από πατέρα και αναγκάζεται, αφού τελειώσει το σχολείο να εργαστεί. Στην αρχή ασχολείται με διάφορες δουλειές, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει ότι το μόνο επάγγελμα που τον ενδιαφέρει είναι η Ζαχαροπλαστική.

Το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών όλη η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα, αρχικά στο Διδυμότειχο και στη συνέχεια στη Ξάνθη. Η γλύκα των γεύσεων της πατρίδας του τον ακολουθεί. Ικανός και άξιος καθώς είναι, ανοίγει σύντομα, το 1926, το δικό του ζαχαροπλαστείο και δημιουργεί νέα, δικά του γλυκά.

Το 1930 καθιερώνει πρώτος την Καριόκα και την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Τυποποιεί τα παραδοσιακά γλυκά όπως το Σαραγλί, που για πρώτη φορά ξεκινάει να πωλείται από εκείνον στην Ξάνθη, τον Μπακλαβά, το Κανταΐφι, το Εκμέκ, τα Μπαντέμ Εσμέ, τα Αμυγδαλωτά. Φτιάχνει επίσης τον Κορμό του, με μοναδική γεύση κρέμας βουτύρου και τη Σοκολατίνα του. Βάζει τόση γλύκα, που η φήμη της φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.


 

Τι πιστεύεται ότι σας έχει καθιερώσει ως ένα απ’ τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Ξάνθη και πλέον και στην Αθήνα;

Τα υλικά, αγνά και αυθεντικά. Ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς δεν χρησιμοποιούσε τίποτε, εκτός από το καλύτερο. Το κόστος δεν το έβαζε ποτέ μπροστά από την ποιότητα. Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε μέχρι και σήμερα.

Τα αυγά που χρησιμοποιούμε είναι ολόφρεσκα, το γάλα επίσης, όλα από την περιοχή της Ξάνθης. Οι ξηροί καρποί άριστης ποιότητας, διαλεγμένοι από την Ορεινή Θράκη. Το χαρακτηριστικό για τη γεύση του φρέσκο βούτυρο, το παράγουμε εμείς οι ίδιοι, με το χέρι, καθημερινά, από κρέμα αιγοπρόβειου γάλακτος. Γι’ αυτό τα γλυκά μας έχουν αυτή τη γνωστή, μοναδική, παραδοσιακή γεύση, με το βουτυρένιο άρωμα. Όσο για τη συνταγή της σοκολάτας, αποκλειστικά εμπνευσμένη από τον Παπαπαρασκευά, είναι ακριβώς η ίδια που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.


 

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό γλυκό του καταστήματος σας;

Η πρώτη, η θρυλική, η αυθεντική. Η αμίμητη Καριόκα. Η μυστική συνταγή που σκέφτηκε ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ανάμεσα στην οικογένεια και στους απογόνους των πρωτομαστόρων του. Πραγματική σοκολάτα, γλυκόπικρη, ακριβώς όπως την έφτιαχνε ο ίδιος, περιβάλλει το αφράτο παντεσπάνι κι αυτό με τη σειρά του γεμίζει από μικρά κομμάτια διαφορετικών ειδών σοκολάτας και διαλεχτά καρύδια. Γεύση μοναδική! Αρώματα αξέχαστα. Αν δοκιμάσεις μια φορά Καριόκα Παπαπαρασκευά, δεν μπορείς μετά να ευχαριστηθείς κάποια άλλη.

Εδώ θα ήθελα να σας πω για το μοναδικό προϊόν που μπορείτε να βρείτε  μόνο σε μας: τις παιδικές Καριόκες Παπαπαρασκευά που συνοδεύουν την σημαντική στιγμή της βάπτισης των παιδιών μας. Όλοι οι παιδικοί ήρωες, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων σχεδίων ανάλογα και με το θέμα της βάπτισης παρασκευάζονται με αγνά υλικά και πραγματική σοκολάτα χωρίς χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, με αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά μας.


 

Το δικό σας αγαπημένο; Ποιο είναι;

Δύσκολη απάντηση, πολλά τα αγαπημένα…αυτή την περίοδο θα έλεγα τη Σοκολατίνα!


 

Ποια είναι τα γλυκά που μας προτείνετε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε τώρα που ήρθε το καλοκαίρι;

Η καριόκα και το ανώμαλο δεν έχουν εποχή…από τούρτα θα πρότεινα τη Τούρτα βατόμουρο, με γεύση γλυκόξινη, δροσερή και ανάλαφρη. Επίσης, ωραία επιλογή είναι και το ραβανί με κρέμα. Και επειδή καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν νοείται: Το Παγωτό μας!


 

Θυμάστε κάποιο σχόλιο πελάτη που σας είχε συγκινήσει ιδιαιτέρως;

Οι νοσταλγικές περιγραφές των ανθρώπων που μεγάλωσαν ή έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ξάνθη. Την αγωνία που είχαν για να σπεύσουν στο ζαχαροπλαστείο και να αγοράσουν με το χαρτζιλίκι τους μια καριόκα, μια σοκολατίνα, μια πάστα αμυγδάλου, την παραδοσιακή όπως λένε. Περιστατικά και συζητήσεις με τον Παππού μου.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή όμως ήταν, όταν πρωτοάνοιξε το κατάστημα της Γλυφάδας και μία πελάτισσα αφού είχε ολοκληρώσει τις αγορές της, με δυσκολία αποδέχτηκε ως κέρασμα έναν κουραμπιέ, καθώς κανένας όπως έλεγε δεν έφτιαχνε τους κουραμπιέδες της γιαγιάς της που πρόσφατα μάλιστα είχε φύγει από τη ζωή. Μόλις λοιπόν, τον δοκίμασε άρχισε να κλαίει με λυγμούς…


 

Από πόσο μακριά έρχονται μέχρι την Γλυφάδα για να αγοράσουν τα διάσημα γλυκά σας;

Έρχονται στην κυριολεξία από όλη την Αθήνα και όχι μόνο. Έχουμε συχνούς πελάτες από Πεύκη, Άγιο Στέφανο, Σαρωνίδα, Ασπρόπυργο κλπ. Είναι μια ευχάριστη και γλυκιά διαδρομή …ιδιαίτερα η επιστροφή!

Στέλνουμε επίσης, γλυκά όπως είναι οι Κουραμπιέδες, τα Σαραγλί, και οι ατομικές Καριόκες, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.


 

Γιατί επιλέξατε την Γλυφάδα ως περιοχή για να ανοίξετε το πρώτο σας κατάστημα στην Αθήνα;

Η Γλυφάδα αποτελεί ένα δυναμικό πόλο έλξης των νοτίων προαστείων της Αθήνας και ένα διαρκώς εξελισσόμενο εμπορικό σημείο της, εύκολα προσβάσιμη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άλλωστε, οι Γλυφαδιώτες φημίζονται για το καλό γούστο και την …αγάπη τους στις καλές γεύσεις.


 

IN CATEFORY: FACES