Παρνασσός Revisited: Όλα όσα δεν ξέρατε για το διάσημο βουνό

Τι είναι αυτό που κάνει τον Παρνασσό να ξεχωρίζει από άλλα βουνά; Δεν είναι μόνο ένα στοιχείο, αλλά πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη μοναδικότητα αυτού του όμορφου τόπου!


 • Ο Παρνασσός διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη σε ποικιλία. Τα περισσότερα από τα σπάνια και απειλούμενα φυτικά είδη απαντώνται στις χαράδρες του βουνού, στην Βελίτσα και Νερομάνα και στους βραχώδεις βιότοπους του Γεροντόβραχου, στις ορθοπλαγιές, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των δασών. Η campanula rupicola είναι ένα από τα φυτά που συναντάται μόνο εδώ!
 • Ο Εθνικός Δρυμός του Παρνασσού είναι ο 2ος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1938, μετά από τον Δρυμό του Ολύμπου. Κατ’ επέκταση, είναι και ο 2ος Δρυμός της Ευρώπης, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ίδρυσε εθνικούς δρυμούς. Το μέγεθός του τον φέρνει 3ο στην κατάταξη με τους μεγαλύτερους δρυμούς και ανέρχεται στα 35.000 στρέμματα.
 • Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο στην Ελλάδα! Διαθέτει μάλιστα, την καλύτερη τοποθεσία καθώς βρίσκεται στη μέση της Ελλάδας, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές.
 • Ζούνε περισσότερα από 100 είδη πουλιών, με πιο σπάνια τα μεγάλα αρπακτικά που φωλιάζουν στις γύρω κορφές (χρυσαετοί, φιδαετοί, σπιζαετοί, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, κ.α.). Άλλα πουλιά που ζούνε εδώ είναι ο μπούφος, ο μαύρος δρυοκολάπτης, σταυρομύτες, βραχοτσοπανάκοι, κιτρινοκαλιακούδες, κόρακες, τοιχοδρόμοι, χουχουριστές, χιονοψάλτες, κ.α.
 • Eίναι ο νούμερο 1 προορισμός για κυνήγι κάπρου. Ακόμα και αν δεν είστε φαν της συγκεκριμένης δραστηριότητας, εδώ έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε αγριογούρουνο, όπως και πολλά απειλούμενα είδη. Στα μέρη αυτά έχει γίνει και η μοναδική αναφορά για εμφάνιση καπλανιού. Ζούσε στα βουνά αυτά μέχρι και πριν δυο αιώνες ένα είδος λίγκα, που υπάρχει πλέον μόνο στηνΜέση Ανατολή!
 • Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το βουνό οφείλει το όνομά του στον ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων. Το όνομα αυτό διασώζεται μέχρι και σήμερα ελαφρώς παραλλαγμένο. Ο Παρνασσός παλαιότερα ονομαζόταν Λιάκουρα, που αποτελεί δημώδη ονομασία που συναντάται κυρίως στα κλέφτικα τραγούδια και προέρχεται από το Λυκώρεια. Επίσης, έτσι ονομάζεται η υψηλότερη κορυφή του Παρνασσού.
 • Η καφέ αρκούδα, το μεγαλύτερο αυτό άγριο θηλαστικό της Ελλάδας και της Ευρώπης χάθηκε από τον Παρνασσό στα μέσα του 20ου αι. Επιβιώνει σήμερα, μόνο στη Β. Πίνδο και Ροδόπη.
 • Σε παλιότερες εποχές ζούσαν πολλά είδη θηλαστικών που σήμερα έχουν εξαφανιστεί (αρκούδα, τσακάλι, λίγκας, βύδρα) ή περιοριστεί αριθμητικά (αγριόγατος, λύκος, αγριόγιδα, ελάφι, ζαρκάδι). Σποραδικά εμφανίζονται στην περιοχή και λύκοι που κατεβαίνουν από τα βορειότερα βουνά, ζαρκάδια και ελάφια (πιο σπάνια).
 • Σήμερα υπάρχουν θηλαστικά μικρού μεγέθους (αλεπού, σκίουρος). Επίσης έχουν καταγραφεί 150 είδη πουλιών περίπου. Στο εκτροφείο του Παρνασσού μεγαλώνουν πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, παγώνια και 100-150 ελάφια. Όλα αυτά τα ζώα συνθέτουν ένα ζωντανό αλλά διακριτικό κόσμο.
 • Και από βοτανική άποψη ο Παρνασσός είναι από τα σπουδαιότερα βουνά μας. Ο πρώτος που έκανε συστηματική έρευνα ήταν το 1787 ο Άγγλος φυσιοδίφης Τζον Σίμπθορπ (John Sibthorp), στις έρευνες του οποίου βασίστηκε η μνημειώδη έκδοση Flora Graeca που είναι το πιο σπάνιο βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο. Ο Σίμπθορπ εντυπωσιάστηκε από τους βοσκούς του Παρνασσού, διότι για τα περισσότερα φυτά χρησιμοποιούσαν τα αρχαία ονόματά τους. Βρήκε και περιέγραψε πολλά είδη, κυρίως από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού.
 • Τοπικά ενδημικά, όπως η Καμπανούλα των Δελφών (Campanula topaliana subsp. delphica), ο Παρνασσός δεν έχει πολλά, περίπου δέκα. Διαθέτει όμως, δεκάδες άλλα ενδημικά της Ρούμελης και της Ελλάδας, πολλά από τα οποία (πάνω από 25) πρωτοβρέθηκαν στον Παρνασσό και φέρουν τον βοτανικό όρο parnassica.

Από το 1938, o Παρνασσός αποτελεί Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας, με τον πυρήνα του να καλύπτει έκταση 3.513 εκτάρια.


Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα χιονοδρομικό στη χώρα μας. «Κόβει» 140.000 – 150.000 εισιτήρια κάθε χρόνο!


Ο Παρνασσός φτάνει στο ύψος τα 2.457 μέτρα με ψηλότερη κορυφή αυτήν του Λιάκουρα. Κατακτά, χάρη στην κορυφή του, την 8η θέση ανάμεσα στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Είναι όμως, το 2ο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας.


Η θέα που προσφέρει ο Παρνασσός στα δυτικά, προς το Κρισαίο πεδίο, τον Κορινθιακό και την οροσειρά της Γκιώνας είναι αξιοθαύμαστη.


Ο Παρνασσός αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου.


IN CATEFORY: ARACHOVA