Παιδιά και κατοικίδια: Μία σχέση ζωής!

Πόσο σημαντικά είναι τα κατοικίδια για τη ζωή ενός παιδιού και ποια είναι τα οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδάκι παρέα με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι; Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του pet shop Pet Street στη Βάρη, κ. Περικλή Φραντζή και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας γονιός πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση.


Είναι καλό ένα παιδί να μεγαλώνει με κατοικίδιο;
Όπως είναι γνωστό τα κατοικίδια προσφέρουν χαρά, ηρεμία και συντροφιά σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα στα παιδιά. Πρώτο και πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το κατοικίδιο βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού. Το παιδί αγαπάει και δένεται με το κατοικίδιο του, περνώντας δημιουργικά το χρόνο του. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια τείνουν να αθλούνται περισσότερο μέσω του παιχνιδιού και γίνονται πιο ανθεκτικά σε αλλεργίες και άσθμα. Το βασικότερο όμως, είναι ότι τα κατοικίδια προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της αίσθησης ευθύνης και της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού. Βεβαίως, σημαντικό για όλα αυτά είναι και ο ρόλος των γονιών.


Πριν υποκύψει ένας γονιός στα παρακάλια του παιδιού για την απόκτηση ενός κατοικίδιου, τι πρέπει να ξέρει;
Καταρχάς, η απόφαση πρέπει να είναι δεσμευτική και όχι επιπόλαιη. Ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα παιχνίδι που παίρνουμε στο παιδί μας επειδή κλαίει και μας το ζητάει, αλλά ένα καινούριο μέλος της οικογένειας. Ένα κατοικίδιο έχει ανάγκες και χρειάζεται χρόνο και φροντίδα. Σίγουρα μην τα περιμένετε όλα από τα παιδιά ακόμα και αν σας λένε ότι θα το φροντίζουν τα ίδια. Επίσης, πρέπει οι γονείς να συμπεριλάβουν τα έξοδα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τη διατροφή και την ιατρική περίθαλψη του κατοικίδιου.


Από ποια ηλικία και μετά είναι καλύτερο να αποκτά κάποιος ένα ζωάκι;
Η ηλικία του παιδιού δεν αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την απόκτηση ή όχι ενός κατοικίδιου. Το σημαντικό στοιχείο είναι ο βαθμός υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει ένα παιδί για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μερικές ανάγκες του καινούριου φίλου του. Ενδεικτική ηλικία είναι από τριών ετών και πάνω που το παιδί αυτονομείται και μπορεί να ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του μόνο του άρα και μερικές από τις ανάγκες του κατοικίδιου του.


Υπάρχουν κάποια κατοικίδια που είναι πιο ασφαλή για τα μικρά παιδιά;
Πριν την επιλογή μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κατοικίδιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικιές του ξεχωριστές ανάγκες. Όλα τα ζώα που είναι pet είναι κατάλληλα, το θέμα είναι τι θέλουμε εμείς από εκείνο. Για παράδειγμα, κουνελάκια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, παπαγαλάκια είναι πάρα πολύ εύκολα στη φροντίδα τους, αλλά ζούνε μέσα σε κλουβάκια ή γυάλες και είναι εύκολο τα παιδάκια να τα βαρεθούν μετά από λίγο καιρό και να μην ασχολούνται. Ο σκύλος και η γάτα είναι πάρα πολύ επικοινωνιακά ζώα, δίνουν αγάπη και χαρά στον ιδιοκτήτη αλλά θέλουν πολύ μεγάλη φροντίδα και χρόνο για να περνάμε μαζί τους. Βασικό σε όποιο κατοικίδιο κι αν έχουμε, είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.


Εσείς τι θα προτείνατε με βάση τις ηλικίες των παιδιών;
Όπως είπα και προηγουμένως, το θέμα είναι τι θέλουμε εμείς από το κατοικίδιο μας , πόσο χρόνο μπορούμε να αφιερώσουμε και τι ρόλο θέλουμε να παίζει στην οικογένειά μας. Κατά τη γνώμη μου, αυτά που μπορεί να μας προσφέρει ένα σκυλάκι ή γατάκι που είναι πολύ επικοινωνιακά ζώα με μεγάλο μέσο όρο ζωής και κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, δεν μπορούν να μας τα προσφέρουν άλλα pet.


Όταν έρχεται η στιγμή της απώλειας του ζώου πως μπορούμε να το χειριστούμε όσον αφορά στα παιδιά; Ένας νέος φίλος θα ήταν καλή επιλογή;
Αναμφίβολα η απώλεια είναι δύσκολη και οδυνηρή αλλά είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας. Δικαιολογίες του τύπου «θα γυρίσει αύριο», «το προσέχει κάποιος άλλος» κ.τ.λ. θα έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουμε καθημερινή αγωνία στο παιδί για το αν θα ξαναγυρίσει ή άγχος για το αν το προσέχουν και το φροντίζουν εκεί που πήγε. Αντίθετα, με την αλήθεια βοηθάμε το παιδί να καταλάβει την απώλεια, θα το αφήσουμε να πενθήσει, ενώ είμαστε στο πλευρό του εκείνες τις στιγμές. Το πένθος που βιώνεται φεύγει.
Όσο για το αν πρέπει να πάρουμε άλλο κατοικίδιο, είμαι αρνητικός στο να γίνει κατευθείαν. Πρέπει το παιδί να βιώσει την απώλεια και να το ξεπεράσει. Αγοράζοντας ένα καινούριο ζωάκι κατευθείαν, βάζουμε το παιδί μας στη διαδικασία σύγκρισης του καινούριου και του παλιού, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε.


*Για περισσότερες πληροφορίες και για την αγορά ενός κατοικίδιου μπορείτε να επισκεφτείτε και το κατάστημα του κ. Φραντζή στην Βάρη

T: 210 8973043


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID