Παιδικά δόντια: 6 προβλήματα και η λύση τους!

Τα νεογιλά και µόνιµα παιδικά δόντια είναι ευάλωτα απέναντι σε πολλές καταστάσεις καθώς αναπτύσσονται. Ποια είναι τα πιο σηµαντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι γονείς;


Όσες έρευνες και να γίνουν που  θα µας ρωτάνε σχετικά, πάντα ο οδοντίατρος θα είναι ένας γιατρός που θέλουµε να αποφύγουµε! Είναι, όµως, πολύ σηµαντικό να περάσουµε στα παιδιά την αξία της πρόληψης και να τα κάνουµε να δουν τον οδοντίατρο µε… άλλο µάτι. Με άλλα λόγια, εάν µάθουµε στα παιδιά να πηγαίνουν στο γιατρό πριν παρουσιαστεί πρόβληµα, τότε θα τον δουν µε συµπάθεια. Για το λόγο αυτό, πλέον τα παιδιά καλό είναι να πηγαίνουν σε παιδοδοντίατρο, που έχει ειδικευτεί στο πώς να προσεγγίζει τους µικρούς ασθενείς και τα προβλήµατά τους. Ποια, όµως, είναι αυτά; Τι προβλήµατα συνήθως αντιµετωπίζουν οι γονείς µε τα παιδικά δόντια και πώς λύνονται;


Το σύνδροµο του µπιµπερό

Πολλά παιδιά αποκτούν µια… κακή συνήθεια, να πίνουν το γάλα τους µε το µπιµπερό και αµέσως µετά να κοιµούνται χωρίς να πλυθούν τα δόντια. Οι µητέρες ενδίδουν σε αυτή την “απαίτηση” των παιδιών προκειµένου να µην σταµατήσουν να πίνουν το βραδινό τους γάλα. Βέβαια, δεν αποκλείεται αυτή η πρακτική να γίνεται και κατά τη διάρκεια των ηµερήσιων γευµάτων που ακολουθούνται από ύπνο. Αυτή η συνήθεια µπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές και µη αναστρέψιµες βλάβες στα νεογιλά δόντια και σήµερα πια ονοµάζεται το “σύνδροµο του µπιµπερό”. Πρόκειται δηλαδή για την καταστροφή µερικών ή και όλων των δοντιών εξαιτίας της τερηδόνας που προκαλείται από την κακή χρήση του µπιµπερό. Τι πρέπει να προσέχετε;


1. Όχι ζαχαρούχα ανάµεσα στα γεύµατα. Αποφεύγετε γάλα, ροφήµατα, χυµούς, γλυκίσµατα κ.ά.


2. Μετά από κάθε γεύµα γλυκισµάτων ή τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες καθαρίζετε τα δόντια του παιδιού µε γάζα βρεγµένη ή οδοντόβουρτσα. 


3. Μετά τους 6 µήνες µη δίνετε το µπιµπερό πριν τον ύπνο ή φροντίστε να καθαρίζετε τα δόντια του µετά το µπιµπερό.


4. Μην το αφήνετε να περιφέρεται στο σπίτι ή στην παιδική χαρά µε ένα µπιµπερό στο στόµα προκειµένου να πιει το γάλα του ή το φρουτοχυµό του.


5. Μην προσθέτετε επιπλέον γλυκαντικά στο γάλα προκειµένου να το πιεί.


6. Προκειµένου να του κόψετε το γάλα πριν κοιµηθεί στο πρώτο διάστηµα της προσπάθειας, αντί για γάλα χρησιµοποιήστε νερό.


7. Αν δε γίνεται µε τίποτα να του κόψετε το µπιµπερό πριν τον ύπνο, τότε να ξεπλένετε το στόµα του µε νερό πριν κοιµηθεί ή καθαρίστε τα δόντια µε γάζα. 


8. Προσπαθήστε νωρίς να κόψετε τη χρήση του µπιµπερό (από τον πρώτο χρόνο και µετά) και αντικαταστήστε το µε καλαµάκι ή ποτηράκι µε στόµιο.


shutterstock_136409981


Σπασίµατα δοντιών

Τι πιο συνηθισµένο από το να σπάσει ένα παιδί το δόντι του! Πάνω στο παιχνίδι µια άγαρµπη κίνηση, µια πτώση µπορεί να προκαλέσει σπάσιµο ή ράγισµα. Όµως, ο τρόπος που θα το αντιµετωπίσετε κάνει τη διαφορά στο αν το παιδί θα χάσει το δόντι του, ειδικά εάν είναι µόνιµο. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει αµέσως να πάτε το παιδί στον οδοντίατρο ή στα επείγοντα, κρατώντας το σπασµένο κοµµάτι µέσα σε γάλα ή ακόµη και στη θέση του µέσα στο στόµα. Αν το δόντι ράγισε, ξεπλύνετε το στόµα του παιδιού µε νερό και κάντε κρύες κοµπρέσες στο πρόσωπό του για να µην πρηστεί µέχρι να πάτε -άµεσα- στον οδοντίατρο. 


Πιπίλισµα του δαχτύλου

Μία ακόµη «κακή» συνήθεια των παιδιών είναι το πιπίλισµα του δαχτύλου. Μπορεί να το κάνουν για να ηρεµήσουν ή να κοιµηθούν, µακροπρόθεσµα όµως, το έντονο πιπίλισµα του δαχτύλου ή η πιπίλα µπορούν να προκαλέσουν πρόβληµα στα δόντια, όπως το να βγουν στραβά, αλλά και προβλήµατα στη σωστή άρθρωση. Για το λόγο αυτό καλό είναι µετά τα 4 έτη να διακόπτεται η πιπίλα και το πιπίλισµα. Η διαδικασία διακοπής της συνήθειας έγκειται πρώτον στο να βρείτε γιατί το κάνει το παιδί σας και να το καταπολεµήσετε και δεύτερον στην αποφασιστικότητά σας! Σε κάθε περίπτωση είναι πολύτιµη η συµβουλή του παιδοδοντιάτρου ή του παιδιάτρου σας για να αντιµετωπίσετε το πιπίλισµα.


Τρίξιµο των δοντιών

Ένα πρόβληµα που παρατηρείται συχνά στην παιδική ηλικία είναι και ο βρυγµός, δηλαδή το τρίξιµο των δοντιών. Μερικές καταστάσεις που µπορεί να προκαλέσουν το βρυγµό στα παιδιά είναι το άγχος, κάποιος πόνος τη νύχτα, το αν είναι υπερκινητικά κ.ά. Επειδή συνήθως το τρίξιµο είναι αποτέλεσµα άγχους είναι χρήσιµο πριν ξαπλώσει το παιδί να έχει χαλαρώσει είτε µε µπάνιο είτε µε κάποιο παραµύθι ή µε µουσική. Επιπλέον, καλό είναι να εντοπίσετε την αιτία που φέρνει άγχος στο παιδί και να την καταπολεµήσετε. Και αυτό γιατί το παρατεταµένο τρίξιµο των δοντιών µπορεί µακροπρόθεσµα να επιφέρει φθορές στα δόντια, αλλά και στις κλειδώσεις της σιαγόνας µε παράλληλη εµφάνιση ηµικρανιών. 


shutterstock_292691951


Ορθοδοντικά προβλήµατα

Τα σιδεράκια έχουν… ταλαιπωρήσει αρκετές γενιές εφήβων. Πολλά ορθοδοντικά προβλήµατα όµως, θα µπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν οι γονείς συµβουλεύονταν πιο τακτικά έναν παιδοδοντίατρο. Για παράδειγµα, όταν αργούν να πέσουν τα νεογιλά δόντια παρατηρείται συνωστισµός δοντιών και τα δόντια βγαίνουν το ένα πάνω στο άλλο. Ο παιδοδοντίατρος θα επέµβει ώστε το δόντι ή τα δόντια να πάρουν τη σωστή θέση. 


Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πότε;

Κάποτε οι γονείς περίµεναν να πέσουν όλα τα µωρουδιακά δόντια και µετά να πάνε στον οδοντίατρο πρώτη φορά το παιδί. Σήµερα όµως, κάτι τέτοιο µπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα δόντια του, καθώς  απ’ ό,τι φαίνεται η τερηδόνα στα παιδιά κάτω των δύο ετών παρουσιάζει έξαρση. Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο και µάλιστα σε παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται µόλις εµφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι στο στόµα και όχι αργότερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Και αυτό διότι τα νεογιλά δόντια έχουν ιδιαίτερη σηµασία για την εξέλιξη της στοµατικής, αλλά και της γενικότερης υγείας του παιδιού σας! 


IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID