Πειραιάς: Το χιλιοτραγουδισμένο λιμάνι της καρδιάς μας!

Ήταν τη δεκαετία του ’60 όταν το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», µε τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη, έκανε γνωστό σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της γης το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας. Ο Πειραιάς είναι µια πόλη που από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα µεταλλάσσεται, εξελίσσεται και παραµένει γοητευτικότατη παρά τα προβλήµατά της!


Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη


Tο Life Magazine δε θα µπορούσε να µη… βάλει πλώρη για τον Πειραιά, για να φωτογραφίσει, να καταγράψει, να υµνήσει το µεγαλείο του µεγαλύτερου λιµανιού της χώρας, της πιο εξελισσόµενης πόλης!

Μπορεί οι κάτοικοι του Πειραιά να γκρινιάζουν-δικαιολογηµένα!- για το πάρκινγκ, τα ατελείωτα δηµόσια έργα στους δρόµους, τα σκουπίδια, δεν παύουν, όµως, να παραδέχονται ότι ζουν σε µία από τις πιο ιστορικές κι ενδιαφέρουσες πόλεις της Ελλάδας. Ο Πειραιάς άκµασε, παρήκµασε και ξανα-ακµάζει και έχει να προσφέρει συγκινήσεις, αλλά και πολύ όµορφα σηµεία και γειτονιές που αξίζει να επισκεφτείτε για τη βόλτα σας, µέρα ή νύχτα!


DJI_0025


P3130012_stitch


Και όµως, ήταν νησί!

Η ιστορία του Πειραιά είναι µεγάλη και εντυπωσιακή όσο και της Αθήνας. Το όνοµά του εικάζεται ότι προέρχεται από τη λέξη «πέραν», µε την έννοια της µακρινής ή αντικρινής στεριάς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνοµα προέρχεται από το «δια περάν» ή «πέραν ρέω» και το ρήµα περαιώ, διαπεραιώνω, δηλαδή µεταφέρω ανθρώπους από µια ξηρά σε άλλη, στηριζόµενοι στο γεγονός ότι η περιοχή χωριζόταν από τα παράλια της Αττικής µε µια ελώδη περιοχή, το Αλιπέδιο, στην περιοχή ακριβώς που βρίσκεται σήµερα το Φάληρο. Αλλά, όπως έχουν δείξει οι γεωλογικές έρευνες, παλαιότερα ο Πειραιάς ήταν πράγµατι νησί! Ενώθηκε µε τις ακτές της Αττικής κατά τη διάρκεια της Τεταρτογενούς περιόδου (δηλαδή µερικά εκατοµµύρια χρόνια πίσω), από τις προσχώσεις του ποταµού Κηφισού στο σηµερινό Μοσχάτο και το Φαληρικό ∆έλτα.


Πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούνται οι Μινύες, λαός ορµώµενος από τη Βοιωτία. Σύµφωνα µε αυτά που αναφέρει ο Ευριπίδης στο έργο του Ιππόλυτος, οι Μινύες τελικά κατέληξαν στο λόφο της Καστέλας τον οποίο οχύρωσαν και του έδωσαν το όνοµα Μουνιχία προς τιµήν του ήρωα αρχηγού τους Μούνιχου. Ο Θεµιστοκλής ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε τη στρατηγική θέση του Πειραιά µε τα τρία φυσικά του λιµάνια και το 493 π.Χ., όταν εκλέχτηκε άρχοντας των Αθηνών, ξεκίνησε τα πρώτα µεγάλα λιµενικά και οχυρωµατικά έργα στην περιοχή. Έτσι, το 470 π.Χ. το µήκος των τειχών του Πειραιά ξεπερνούσε τα 60 στάδια (11 χλµ.).


P3130036


Το λιµάνι στην αρχαιότητα

Το κεντρικό λιµάνι είχε χωριστεί σε εµπορικό και πολεµικό, µε δυνατότητα φιλοξενίας έως και 400 πλοίων. Βρισκόταν µεταξύ του σηµερινού κεντρικού λιµένα και της ακτής Μιαούλη και ονοµαζόταν Κάνθαρος. Η είσοδός του από τη θάλασσα προστατευόταν από δύο µεγάλους πύργους οι οποίοι άφηναν µεταξύ τους µόνο ένα µικρό πέρασµα, το οποίο κάθε βράδυ έκλεινε µε χοντρή αλυσίδα για λόγους ασφαλείας. Το λιµάνι του Κάνθαρου εξυπηρετούσε και το εξαγωγικό εµπόριο των Αθηναίων. Πάντως, το καθ’ εαυτό πολεµικό λιµάνι ήταν το δεύτερο σε µέγεθος και το πιο νότιο, ο λιµήν Ζέας (σηµερινό Πασαλιµάνι). Σε αυτό στηριζόταν η θαλασσοκρατορία του αθηναϊκού κράτους, µε τους 196 νεώσοικους (ταρσανάδες), που ήταν τοποθετηµένοι κυκλικά γύρω από την ακτογραµµή. Εδώ επισκευάζονταν και αρµατώνονταν οι πολεµικές τριήρεις, ή ναυπηγούνταν νέες όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις.


Την αρχαιολογική εξέλιξη του Πειραιά µπορείτε να θαυµάσετε στο µεγάλο του Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και σε διάσπαρτα σηµεία µέσα στην πόλη, αφού πολλές πολυκατοικίες είναι χτισµένες πάνω σε ευρήµατα τα οποία έχουν τοποθετηθεί µέσα σε γυάλινες προθήκες για να παραµείνουν στη θέση τους. Τρανό παράδειγµα η πολυκατοικία στη συµβολή των οδών Σηραγγείου και Ακτής Τρύφωνος Μουτσοπούλου όπου σώζονται ελάχιστα υπολείµµατα των αρχαίων νεώσοικων.


DJI_0014


DJI_0021


Ο Πειραιάς τον 20ο αιώνα

Το 1834 η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους µεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα και µια νέα εποχή άνθισης άρχισε για τον Πειραιά, αφού η νέα πρωτεύουσα θα έπρεπε να έχει ένα λιµάνι αντάξιό της. Έτσι στα χρόνια που ακολούθησαν ο Πειραιάς γνώρισε πυρετώδη δηµογραφική, οικιστική, εµπορική και βιοµηχανική ανάπτυξη. Στις αρχές του 20ού αιώνα, προσέλκυσε κόσµο από τα νησιά του Σαρωνικού, των Κυκλάδων, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μάνη. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και ο ξεριζωµός του Ελληνισµού από την Μικρά Ασία είχε ως αποτέλεσµα να δεχθεί ο Πειραιάς έναν σηµαντικό αριθµό προσφύγων και ο πληθυσµός διπλασιάστηκε. Αυτό, όµως, που έχει µεγαλύτερη σηµασία είναι ότι οι πρόσφυγες συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαµόρφωση της φυσιογνωµίας, αλλά και του πολιτισµικού χαρακτήρα της πόλης. Τελευταία περιπέτεια του Πειραιά ήταν ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος, στη διάρκεια του οποίου δέχθηκε επανειληµµένως βοµβαρδισµούς. Το τέλος του πολέµου σήµανε την έναρξη της ανασυγκρότησης της πόλης, η οποία, σε συνδυασµό µε τις επιδόσεις της ελληνικής εµπορικής ναυτιλίας και την ανάδειξή της σε παγκόσµια δύναµη µεταπολεµικά, µετέτρεψε τον Πειραιά στο µεγαλύτερο λιµάνι της Ανατολικής Μεσογείου.


P3130292

Το μεγάλο ρολόι που παίζει «Τα παιδιά του Πειραιά» δεσπόζει στο λιμάνι!

P3130198
P3130222


Πού θα περπατήσετε;

Αντίθετα από την Αθήνα, ο Πειραιάς διαθέτει µοναδικά σηµεία για περπάτηµα και περιπλάνηση χάρη στη θάλασσα, κοντά στην οποία αναπτύσσεται όλη η κουλτούρα της πειραιώτικης διασκέδασης. Ο µεγαλύτερος περίπατος που µπορείτε να κάνετε είναι αυτός της Πειραϊκής-Φρεαττύδας. Ξεκινήστε από το ύψος της Σχολής ∆οκίµων για να καταλήξετε στο Πασαλιµάνι. Στο µεγαλύτερό της µέρος η Πειραϊκή έχει καλό και φαρδύ πεζοδρόµιο για να σταθείτε, να θαυµάσετε τα βράχια της, να δείτε κόσµο να κάνει µπάνιο ή να ψαρεύει (ειδικά στο Σκαφάκι), αλλά και να πιείτε καφέ σε ένα από τα ελάχιστα µαγαζιά σε αυτό το σηµείο. Κυρίως, όµως, θα δείτε χταπόδια να λιάζονται, αφού όλα τα ψαροµάγαζα του Πειραιά είναι συγκεντρωµένα εδώ και σας καλούν να δοκιµάσετε τους ψαροµεζέδες τους! Αν ξεκινήσατε τη βόλτα σας από τη Φρεαττύδα τότε τα βήµατά σας θα σας φέρουν στη Μαρίνα Ζέας και από εκεί στο Πασαλιµάνι. Στη Μαρίνα Ζέας µπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας για να θαυµάσετε τα τεράστια και πανάκριβα κότερα και αργότερα να καθίσετε σε µία από τις πολλές και καινούριες καφετέριες στο σηµείο που θα σας προσφέρουν κάτι από την αίγλη του Μονακό. Αλλιώς ανηφορίστε προς το Πασαλιµάνι για να καθίσετε σε µία από τις καφετέριες που βρίσκονται ψηλά και σας προσφέρουν θέα. Αν πάλι θέλετε να πάτε ακόµη ψηλότερα τότε η Καστέλλα και οι ανηφοριές της θα σας φέρουν µέχρι τον Προφήτη Ηλία για να θαυµάσετε περιµετρικά τον Πειραιά, την Αθήνα, τη Σαλαµίνα, ακόµη και την Αίγινα!


P3130280


Πού θα βγάλετε τις καλύτερες selfies;

Ο Πειραιάς έχει πολλά και απίθανα σηµεία για να βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες σας! Πρώτα απ’ όλα υπάρχει το περίφηµο «λιοντάρι» του, κοντά στον ΟΛΠ, όπου εάν είστε τυχεροί και µπαίνει πλοίο στο λιµάνι την ώρα που βγάζετε φωτογραφία ή βίντεο θα έχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσµα. Επίσης, εκεί θα βγάλετε φωτογραφία (και θα ακούσετε) το ιστορικό ρολόι του Πειραιά που παίζει το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» κάθε µία ώρα. Ένα άλλο σηµείο για φοβερές φωτογραφίες είναι κοντά στον εγκαταλελειµµένο πύργο του Πειραιά, το κουφάρι ενός ουρανοξύστη που δεν χρησιµοποιήθηκε ποτέ, µέσα στο λιµάνι.  Φυσικά, θα βγάλετε µοναδικές selfies αν ανέβετε στον Προφήτη Ηλία και θα παραπλανήσετε τους followers σας εάν τραβήξετε φωτογραφία στην πλαζ του Πειραιά, τα ονοµαστά Βοτσαλάκια, που απέναντι έχουν τη βραχονησίδα Παρασκευάς. Εξαιρετικό για φωτογραφίες είναι το ∆ηµοτικό Θέατρο της πόλης που πλέον έχει ανακαινιστεί και είναι κόσµηµα, όπως επίσης ο παλαιός σιδηροδροµικός σταθµός που βρίσκεται στο λιµάνι, στη ∆ραπετσώνα. Ωραίες φωτογραφίες µπορείτε να βγάλετε και στο Μικρολίµανο και στη Μαρίνα Ζέας!


P3130260


Πού θα ψωνίσετε;

Ο Πειραιάς δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την Αθήνα, plus: διαθέτει… θάλασσα! Το εµπορικό του κέντρο διαθέτει πολλά και µεγάλα καταστήµατα µε ρούχα και αξεσουάρ που θα βρείτε κατά κύριο λόγο στις λεωφόρους Βασιλέως Γεωργίου, Γρηγορίου Λαµπράκη, Ηρώων Πολυτεχνείου. Ο πιο γνωστός εµπορικός πεζόδροµος του Πειραιά είναι η Σωτήρος ∆ιός. Πολλά µαγαζιά υπάρχουν και στους κάθετους µε την Σωτήρος ∆ιός δρόµους, όπως η Κολοκοτρώνη, η Καραΐσκου, η Αλκιβιάδου, η Υψηλάντου, η Πραξιτέλους, η Τσαµαδού. Στον Πειραιά υπάρχουν πολλές παραδοσιακές αγορές όπου θα αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αρωµατικά βότανα και µπαχαρικά, όπως η αγορά που στεγάζεται κάτω από τον Πύργο του Πειραιά στο λιµάνι. Επίσης, η οδός Γούναρη και τα κάθετα σε αυτήν στενά φιλοξενούν πολλά µαγαζιά ένδυσης, µπαχαρικών, αλλαντικών, χαρτικών και µαγαζιά µε εργαλεία. Στα πλάγια του ∆ηµοτικού Θεάτρου, στη Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου, υπάρχουν καταστήµατα µεγάλων αλυσίδων, αλλά και µερικά ιστορικά παιχνιδάδικα.


P3130210

Συγκοινωνίες: Ένας μεγάλος αριθμός συγκοινωνιών ενώνουν τον Πειραιά με την υπόλοιπη Αττική: τρένο ΗΣΑΠ (σταθμός Πειραιά), λεωφορεία ΟΑΣΑ (040, 049, Α1, Β1, 217, 218 κ.ά.) τρόλεϊ γραμμή 21 κ.ο.κ.


Τα χρήσιµα και τα… αχρείαστα!

  • ∆ήµος Πειραιά: 213 2022000
  • Κεντρικό Λιµεναρχείο Πειραιά: 213 2147600
  • ∆ροµολόγια Αιγαίου: 210 4172675
  • ∆ροµολόγια Αργοσαρωνικού: 210 4593162
  • Οργανισµός Λιµένος Πειραιά (ηχογραφηµένες πληροφορίες αναχωρήσεων και αφίξεων πλοίων): 14541, 14944
  • Τζάνειο Γενικό Νοσοκοµείο Πειραιά: 213 2080444
  • Νοσοκοµείο Μεταξά: 213 2079100
  • Ραδιοταξί Ερµής Πειραιά: 210 4115200
  • Ραδιοταξί Πειραιάς 1: 18188/210 4182333

P3130223


IN CATEFORY: PEIRAIAS