Πολύποδες στη μύτη: Νέα μέθοδος για την αντιμετώπισή τους!

Οι πολύποδες είναι µια αρκετά συχνή παθολογία της µύτης των ενηλίκων. Θεωρούνται αγνώστου αιτιολογίας αν και σήµερα πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσµα συχνών φλεγµονών του βλεννογόνου.


Από τον ∆ρ. Γιώργο Αναστασόπουλο, Ωτορινολαρυγγολόγο, ∆/ντή ∆΄ ΩΡΛ Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών


Οι πολύποδες είναι καλοήθους σύστασης και εκδηλώνονται µε δυσκολία στην αναπνοή και συχνές φλεγµονές στις παραρρίνιες κοιλότητες (ιγµόρεια κ.λπ). Άλλα συµπτώµατα είναι η απώλεια της όσφρησης, η ρινική καταρροή και οι οπισθορρινικές εκκρίσεις.


Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Η ύπαρξη πολυπόδων διαπιστώνεται εύκολα µε µια απλή εξέταση στο ιατρείο. Η διενέργεια απεικονιστικής µελέτης τύπου αξονικής ή µαγνητικής τοµογραφίας κρίνεται απαραίτητη όταν υποπτευόµαστε επιπλοκές από τους πολύποδες ή στο πλαίσιο µιας προγραµµατισµένης επέµβασης. Στον πάσχοντα αναζητούµε τη συνύπαρξη αλλεργιών, βρογχικού άσθµατος ή και δυσανεξίας στην ασπιρίνη. Σπανιότερα, συνυπάρχουν µε ανοσολογικές  παθήσεις, ενώ στην σπάνια εµφάνισή τους στην παιδική ηλικία πρέπει να αναζητούνται ειδικά σύνδροµα, όπως η κυστική ίνωση.


Φάρµακα και πολύποδες

Παραδοσιακά, το βασικό φάρµακο για την αντιµετώπιση των πολυπόδων είναι η κορτιζόνη µε τη µορφή ρινικών ψεκασµών, σταγόνων, χαπιών, αλλά και ενέσεων. Άλλη παραδοσιακή οικογένεια φαρµάκων είναι τα αντιισταµινικά. Σήµερα έχουν προστεθεί δύο νέες οικογένειες φαρµάκων: οι αναστολείς των λευκοτριενίων και τα µονοκλωνικά αντισώµατα. Τα νεότερα αυτά φάρµακα αναπτύχθηκαν για την αντιµετώπιση του βρογχικού άσθµατος, φαίνεται όµως να έχουν εφαρµογή και στη θεραπεία των πολυπόδων.


IMG_0837


Θέλουν χειρουργείο;

Όταν η φαρµακευτική αγωγή αποτυγχάνει στον έλεγχο των πολυπόδων ή η εφαρµογή της καθίσταται τόσο συχνή και έντονη ώστε να επαπειλούνται σοβαρές επιπλοκές, τότε καταφεύγουµε στη χειρουργική αφαίρεσή τους. Έως και τη δεκαετία του ’80, λίγα είχαν αλλάξει στη χειρουργική των πολυπόδων από τη µέθοδο του Ιπποκράτη που χρησιµοποιούσε βρόχο για την αφαίρεσή τους. Η εισαγωγή των ενδοσκοπίων στη διαγνωστική και χειρουργική της µύτης υπήρξε µεγάλος σταθµός στη Ρινολογία. Με τη χρήση τους έγινε δυνατή η λεπτοµερέστερη εξέταση του εσωτερικού της µύτης και των παραρρινίων κόλπων και µάλιστα υπό µεγέθυνση και υπό γωνία, δηλαδή µε τη δυνατότητα να βλέπει κανείς και πίσω από κάποιες ανατοµικές δοµές. Επιπλέον, η ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής, έκανε εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις την αποφυγή των εξωτερικών τοµών στο πρόσωπο και έδωσε τη δυνατότητα για λεπτοµερή και πλήρη αφαίρεση της παθολογίας από τη ρινική κοιλότητα.


Μια νέα µέθοδος δίνει λύση!

Παρά την ύπαρξη νέων φαρµάκων και την ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής της µύτης, οι πολύποδες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξαιτίας της έντονης τάσης τους για υποτροπή. Η τάση αυτή γίνεται ακόµα εντονότερη όταν συνυπάρχει και παθολογία από το κατώτερο αναπνευστικό, όπως άσθµα. Η απογοήτευση των ασθενών µας, µας ώθησε να σκεφτούµε µια νέα λύση στο πρόβληµα των υποτροπιαζόντων ρινικών πολυπόδων. Το δεδοµένο είναι ότι οι πολύποδες γεννιούνται από τον βλεννογόνο της µύτης και µάλιστα κατά κύριο λόγο από συγκεκριµένη ανατοµική περιοχή, τον λεγόµενο µέσο ρινικό πόρο. Επιπλέον, η µέχρι σήµερα έρευνα συγκλίνει στο γεγονός ότι και η διαδικασία της φλεγµονής που οδηγεί τελικά στην εµφάνιση των πολυπόδων, λαµβάνει χώρα στην ίδια περιοχή. Η σκέψη µας, λοιπόν, ήταν απλή. Η αντικατάσταση του παθολογικού αυτού βλεννογόνου της µύτης µε ένα µικρό δερµατικό µόσχευµα, θα µπορούσε να οδηγήσει σε λύση του προβλήµατος της υποτροπής των πολυπόδων. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της δερµοπλαστικής. Η συνολική επιφάνεια του βλεννογόνου της µύτης υπολογίζεται σε 140 µε 180 cm2. Η επιφάνεια του βλεννογόνου που αντικαθιστούµε είναι περίπου 25 cm2. Εποµένως, αφαιρούµε το 1/6 του βλεννογόνου της µύτης. Και όµως, αυτή η περιορισµένη ενέργεια είναι αρκετή ώστε να διατηρείται η µύτη λειτουργική µε ελάχιστη χρήση φαρµακευτικής αγωγής υπό τη µορφή σταγόνων, µε συνολική διάρκεια δύο µηνών το χρόνο στις πιο επιθετικές µορφές πολυπόδων.


Λ. Κηφισίας 71, Αµπελόκηποι, 

Τ: +30 210 6998620, Κ: +30 697 2074001,

www.dermoplastiki.gr 

www.polipodes.gr 

ganastent@gmail.com


20160225_172306


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH