Πότε θα μιλήσει το μωρό μου;

Μια από τις µεγαλύτερες… αγωνίες και προσµονές των νέων γονιών, είναι πότε το µωρό τους θα πει τη µαγική λεξούλα «µαµά» ή «µπαµπά». Μέχρι εκείνη τη µέρα όµως, το µωρό πρέπει να «διανύσει» τη δική του πορεία στον κόσµο των λέξεων!


Γέννηση-4 µηνών

Τα µωρά γεννιούνται αρχικά για να ακούν. Και είναι λογικό, αφού πρώτα ακούν τη γλώσσα και µετά προσπαθούν να τη µιµηθούν. Μαθαίνουν να συνδυάζουν ήχους µε πρόσωπα και αντικείµενα. Ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας του µωρού είναι το κλάµα και αργότερα αρχίζει να κάνει θορύβους µε τη γλώσσα, τα χείλη και τον ουρανίσκο.  Σε ηλικία 4 εβδοµάδων µπορούν να ξεχωρίσουν διαφορετικές συλλαβές, όπως «µα» και «µπα» και στους δύο µήνες ξεκινούν να συνδέουν ήχους µε κινήσεις των χειλιών.


4-6 µηνών

Σε αυτή την ηλικία τα µωρά αρχίζουν να… «µπαµπαλίζουν». Θα παρατηρήσετε ότι κάνουν ήχους µε το πίσω µέρος της γλώσσας. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να αναγνωρίζουν το όνοµά τους µόνο ως µια λέξη µε µεγάλη σηµασία, αλλά και τη λέξη «µαµά» και «µπαµπά» που είναι το πρώτο στάδιο για να τις επαναλάβουν. Όµως, θα πρέπει να πάνε τουλάχιστον 6 µηνών για να κατανοήσουν ότι το όνοµά τους αναφέρεται συγκεκριµένα σε αυτά.


7-12 µηνών

Πλέον το µωρό σας δε θα «µπαµπαλίζει» απλά. Κάποιες από τις προσπάθειές του θα θυµίζουν κάτι από λέξεις. Θα παρατηρήσετε ότι επαναλαµβάνει ήχους, όπως «κα», «τα», «µα», συνέχεια. Περίπου στους 9 µήνες αρχίζει να κατανοεί χειρονοµίες και να δείχνει τι θέλει. Στους 10 µήνες αρχίζει να συνδυάζει ήχους, στην προσπάθεια να φτιάξει λέξεις. Η πρώτη λέξη ακούγεται καθαρά περίπου στους 12 µήνες, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι κάποια µωρά δε λένε την πρώτη τους λέξη νωρίτερα. Η πρώτη λέξη των παιδιών είναι συνήθως κάτι από την καθηµερινότητά τους, όπως «µαµά», «µπαµπάς», «µαµ», «γάλα» κ.ο.κ.  Σε αυτή την ηλικία τα µωρά αρχίζουν να κατανοούν και τον τόνο της φωνής, αν είναι αυστηρός ή θυµωµένος, όπως το έντονο «όχι» ή το «µη».


13-18 µηνών

Μόλις το παιδί σας πει την πρώτη του λέξη, µετά θα δοκιµάσει και για τις επόµενες, αλλά σιγά-σιγά, ίσως µια-δυο λεξούλες το µήνα. Τα µωρά φαίνεται να προτιµούν τα ουσιαστικά  και µετά προσθέτουν τα ρήµατα στην οµιλία τους. Επίσης, κάνουν µονολεκτικές ερωτήσεις του τύπου «Γάλα;» (αντί για «Μπορώ να πιω γάλα;»). Σε αυτή την ηλικία κατανοούν τους πρώτους κανόνες γραµµατικής, κατανοούν απλές εντολές, ενώ σίγουρα καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις απ’ όσες λένε!


13-24 µηνών

Για λόγους που οι γλωσσολόγοι δεν έχουν ακόµη εξηγήσει, τα παιδιά µεταξύ 19 και 20 µηνών µοιάζουν να «παίρνουν φωτιά» σε σχέση µε την οµιλία τους. Οπότε, να περιµένετε η γλώσσα του να πηγαίνει ροδάνι! Σε αυτή την ηλικία επίσης, αντιλαµβάνεται καλύτερα την έννοια των ρηµάτων, ενώ απορροφά σαν σφουγγάρι ό,τι ακούει και ό,τι  του λέτε, αλλά και ό,τι  κάνετε!


25-36 µηνών

Ένα τρίχρονο παιδί µπαίνει στη φάση των ερωτήσεων, αλλά και των ιστοριών! Σιγά σιγά χρησιµοποιεί πιο αφηρηµένα ρήµατα και καθώς η µνήµη του µεγαλώνει, µπορεί ν’ αρχίσει να λέει µικρές ιστοριούλες. Επίσης, µπορεί να χειρίζεται πιο εύκολα σύνθετα και δίψηφα σύµφωνα.


∆ιαβάζετε καθηµερινά παραµύθια στο µωρό σας, όποια ηλικία κι αν έχει, φροντίζοντας πάντα να έχετε οπτική επαφή µαζί του για να παρακολουθεί το στόµα σας!


Untitled-1


Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω το µωρό µου να µιλήσει;

  • Μιλάτε αργά, εξηγώντας κάθε φορά τι κάνετε, π.χ. “τώρα θα διαβάσουµε παραµύθι”.
  • Αποφύγετε να χρησιµοποιείτε µωρουδίστικες εκφράσεις, όπως “µαµ”, “ντουντού”. Το µωρό µπορεί να καταλάβει εξίσου καλά τις αντίστοιχες λέξεις “φαγητό”, “αυτοκίνητο”.
  • Βοηθήστε την ανάπτυξή του µε βιβλία και παιχνίδια από τους πρώτους µήνες της ζωής του παιδιού.
  • Μιλήστε στο παιδί µε φυσιολογικό τρόπο, ώστε ν’ ακούει την ορθή παραγωγή των λέξεων.
  • ∆είξτε ότι καταλαβαίνετε τι θέλει και φροντίστε να εξηγείτε κάθε του κίνηση.
  • Αν δείχνει τη µπανάνα, ρωτήστε το “θέλεις να φας; Πάρε τη µπανάνα”.
  • Κάντε ερωτήσεις στο παιδί σας. Ενθαρρύνετε το διάλογο µεταξύ σας, ακόµα και αν δεν καταλαβαίνει τι του λέτε.
  • Χρησιµοποιείστε παιχνίδια µε ήχους και τραγούδια. Τα µωρά µαθαίνουν ευκολότερα τους ήχους µε τραγούδια παρά µεµονωµένες λέξεις.
  • Επαινείτε το παιδί σας σε κάθε λεκτική προσπάθεια. Έτσι δε θα χάσει την αυτοπεποίθησή του και θα προσπαθήσει περισσότερο.
  • Πάρτε το παιδί σας στο σουπερµάρκετ, στην αγορά, έτσι ώστε ν’ αναπτύξει την κοινωνικότητα και την επικοινωνία του ακούγοντας και άλλους ανθρώπους.

Hot συµβουλή!

Μωρό που δεν ακούει, δε µιλάει! Τι σηµαίνει αυτό; Εφόσον θέλετε το µωρό σας να µιλήσει, πρέπει να του µιλάτε διαρκώς σαν να ήταν ενήλικας. Όσο πιο πολύ του µιλάτε και το κοιτάτε στα µάτια, τόσο πιο εύκολα θα αντιληφθεί τη γλώσσα και θα προσπαθήσει να σας µιµηθεί!


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID