Προεφηβεία (10-13 χρονών): Οι αλλαγές στο σώμα και τις ορμόνες

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή ενός παιδιού, καθώς προετοιμάζεται σωματικά και ψυχικά για την είσοδό του στην εφηβεία. Είναι μία κρίσιμη μεταβατική περίοδος που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές σε βιολογικό, γνωστικό και ψυχολογικό επίπεδο. 


Προεφηβεία & Βάρος
Η προεφηβεία είναι μια περίοδος αλλαγών για το παιδί, καθώς το προετοιμάζει για την είσοδο στην ήβη, όπου τα αγόρια γίνονται άντρες και τα κοριτσάκια γυναίκες. Ωστόσο, ιδιαίτερη είναι η προσοχή που θα πρέπει να επιστήσετε στον τομέα της διατροφής του παιδιού σας, διότι βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ηλικία που θα καθορίσει το βάρος του. Δεδομένου ότι στα πλαίσια της προεφηβείας ξεκινάει η έκκριση ορμονών, αρχίζει και η λιπογένεση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία ο οργανισμός συνθέτει λιπαρά οξέα και λιπίδια με σκοπό να διαμορφώσει τις λιποαποθήκες του, γεγονός που ευνοεί την συσσώρευση λίπους στο σώμα και την επακόλουθη αύξηση του βάρους στο παιδί σας. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας διατρέφεται σωστά με ισορροπία προϊόντων απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες, ενώ απαραίτητο είναι να έχετε εντάξει στη διατροφή του τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Παρακινήστε το επίσης, να ξεκινήσει κάποιο άθλημα και γενικότερα να γυμνάζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με σκοπό να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης προδιάθεσης παχυσαρκίας.


maxresdefault


Μύθος ή αλήθεια;
Σίγουρα έχετε ακούσει πως μετά την έλευση της περιόδου το κορίτσι δεν μπορεί να ψηλώσει άλλο και διατηρεί το ύψος που ήδη έχει. Η αλήθεια είναι, πως μετά την περίοδο η ανάπτυξη καθυστερεί και το ύψος κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιείται. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν σταματά καθώς και στην εφηβεία θα παρατηρήσετε αλλαγές, όπως π.χ η αύξηση των μαστών. Συνεπώς είναι πιθανό το κορίτσι να πάρει πόντους ακόμη και μετά την έλευση της περιόδου. Άλλωστε, ο οργανισμός του καθενός μας είναι μοναδικός και αντιδρά διαφορετικά στις μεταβολές.


Πώς να διαχειριστείτε την αντιδραστικότητα στην προεφηβεία
Σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού, ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι με ξεσπάσματα θυμού και αντιδραστικότητας από μέρους του, ειδικά αν είναι αγόρι, κατάσταση που κλιμακώνεται όσο εκείνο εισέρχεται στην εφηβεία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα το παιδί είχε σαν πρότυπα αποκλειστικά τους γονείς του, κάτι που σταδιακά αλλάζει, καθώς προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα, κυρίως μέσω της συναναστροφής με συνομήλικούς του. Αν εντοπίσετε τέτοιου είδους συμπεριφορά, φροντίστε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και χρησιμοποιείστε τα παρακάτω tips για μια πιο ήρεμη συμβίωση.


▶ Δώστε στο παιδί το χώρο του. Είναι σημαντικό να έχει τον προσωπικό του χώρο όπου θα μπορεί να ξεσπάσει και να ηρεμήσει.
▶ Καλό είναι να μη θυμώνετε μαζί του. Προσπαθήστε να κάνετε μια συζήτηση, ώστε να καταλάβετε ποια πράγματα το ενοχλούν και γιατί αντιδρά κατά αυτό τον τρόπο.
▶ Βοηθήστε το να αποκτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του, ώστε να αποφευχθούν τα αδικαιολόγητα ξεσπάσματα που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις.
▶ Είναι εξίσου βασικό να παρέχετε στο παιδί σας κατανόηση, προκειμένου να εξωτερικεύεται σε εσάς και να μην κρατάει μέσα του το θυμό.


adolescentes-e1435948169782


Προεφηβεία και σεξουαλική αγωγή:
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;
Αυτή είναι σίγουρα μια ιδανική ηλικία να ξεκινήσετε να μιλάτε στο παιδί σας για τη σεξουαλική δραστηριότητα, μιας και σίγουρα θα το δείτε να εκδηλώνει ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα αυτό. Πριν όμως, ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση είναι σημαντικό να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε ν’ απαντήσετε στις απορίες του χωρίς να του δείξετε ότι έχετε αμηχανία.


Γι’ αυτό δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ένα διάλογο χωρίς απρόοπτα.
✓ Καλό θα είναι ο κάθε γονιός να μιλήσει με το παιδί του ίδιου φύλου, γιατί αφενός καταλαβαίνει καλύτερα τις ανάγκες του, αφετέρου μειώνεται το άγχος και από τις δυο πλευρές.
✓ Συζητήστε ανοιχτά για το σεξ, δίνοντας την εντύπωση στο παιδί πως είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, ώστε να κατανοήσει τη σεξουαλική πράξη και να μη φοβάται να μιλήσει γι’ αυτό.
✓ Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό βιβλίο όπου οι εικόνες και τα χαρούμενα σχέδια θα κάνουν τη συζήτηση πιο άνετη και θα σας καθοδηγήσουν σωστά για το πώς να χειριστείτε τη διαδικασία.
✓ Όση αμηχανία κι αν σας προκαλεί αυτό, δεν πρέπει ν’ αναβάλλετε την κουβέντα για το σεξ, διότι είναι επικίνδυνο το παιδί να στραφεί σε άλλες πηγές πληροφόρησης που ενδεχομένως να είναι ακατάλληλες.
✓ Μη φανείτε αγχωμένοι, διότι το παιδί ίσως παρεξηγήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα και ντραπεί να σας εκμυστηρευτεί τις απορίες του.
✓ Αποφύγετε να μονοπωλείτε την κουβέντα. Αφήστε το παιδί να σας κάνει ερωτήσεις και να κατευθύνει το ίδιο τη συζήτηση.


istock_000017386270_medium

IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID