Προεφηβεία: Συμπτώματα και γονεϊκή διαχείριση

Τα παιδιά συνήθως, στην ηλικία των 10 -11 ετών, αρχίζουν να παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους και τη συμπεριφορά τους, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδο στην προεφηβεία, την περίοδο εκείνη που το παιδί προετοιμάζεται για την ήβη. Σίγουρα, η ηλικία αυτή είναι ενδεικτική, καθώς κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και μπορεί να δει μεταβολές ήδη από την ηλικία των 8 ετών ή και μετά τα 12 έτη.


Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της προεφηβείας;
Οι βασικές δομικές αλλαγές που βιώνει ένα κορίτσι σε αυτό το στάδιο της ζωής του είναι η διόγκωση του στήθους, εμφάνιση τριχώματος στο εφηβαίο, εγκατάσταση λίπους στην περιοχή των γλουτών και της κοιλιάς, αύξηση του ύψους – κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και βέβαια, η εμφάνιση της έμμηνου ρύσεως, με άστατο κύκλο τον πρώτο καιρό ο οποίος σταδιακά ομαλοποιείται. Αντίστοιχα, το αγόρι βλέπει το μυϊκό ιστό του να διογκώνεται σε όλο του το σώμα, εμφανίζει αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως η έντονη τριχοφυΐα, η αλλαγή στη φωνή και τα πρώτα γένια στο πρόσωπο, καθώς και συμπτώματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική του λειτουργία, όπως η εκσπερμάτιση, που μπορεί να γίνει με τη μορφή της νυχτερινής ονείρωξης, ενώ πιθανό είναι το παιδί να αρχίζει έχει τα πρώτα του ερωτικά σκιρτήματα.
Παράλληλα, βεβαίως, με τις σωματικές αλλαγές, και τα δύο φύλα βιώνουν μεταβολές όσον αφορά την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να δείτε το παιδί σας περισσότερο μελαγχολικό, να κλείνεται στον εαυτό του, να ντρέπεται συχνά και να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο με τη μορφή φλερτ. Την ίδια στιγμή πολλά παιδιά έχουν αισθήματα ανασφάλειας, ενώ τα κορίτσια κυρίως, αλλά και τα αγόρια σε μικρότερο βαθμό, ξεκινούν να ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση και να περιποιούνται τον εαυτό τους.


Τι μπορώ να κάνω ως γονιός ώστε να διαχειριστώ σωστά αυτή την κατάσταση;
Η προεφηβεία είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική που κάθε παιδί περνάει σε αυτό το στάδιο της ζωής του. Εσείς ως γονιός αυτό που πρέπει να κάνετε είναι αρχικά να σεβαστείτε το παιδί, καθώς και τον προσωπικό του χώρο. Θα πρέπει να δείχνετε υπομονή διατηρώντας την ψυχραιμία σας σε τυχόν εξάρσεις θυμού από την πλευρά του, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να καλλιεργήσετε ένα κλίμα ηρεμίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Εξίσου βασικό είναι να αναπτύσσετε διάλογο με το παιδί σας και φυσικά, να ξεκινήσετε μαθήματα σεξουαλικής αγωγής ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένο για τις αλλαγές που παρατηρεί στο σώμα του και νέες λειτουργίες που αυτό αναπτύσσει.


Μέχρι ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να επισκέπτεται τον παιδίατρο και τι εμβόλια θα πρέπει να κάνει στο στάδιο της προεφηβείας;
Πρακτικά ένα παιδί ή έφηβος μπορεί να έρχεται στον παιδίατρο μέχρι και τα 18 του χρόνια, καθώς έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον γιατρό του και διότι ο τελευταίος γνωρίζει με ακρίβεια το ιατρικό του ιστορικό.
Όσον αφορά τα εμβόλια, το κορίτσι θα πρέπει να κάνει τα εμβόλια κατά της εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο ενάντια στα κονδυλώματα. Σύγχρονες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, την παρασκευή εμβολίου κονδυλωμάτων και για το αντρικό φύλο.


Κάνταρος Ευάγγελος – Παιδίατρος
Ομήρου 62, Νέα Σμύρνη
Τ: 210 9343180, 694 4512809


000

IN CATEFORY: HEALTH , KID