Αράχωβα: Προϊόν από…τον τόπο σου!

Αν ετοιμάζεστε να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό, σίγουρα θα αναρωτιέστε τι θα πρέπει να δοκιμάστε ή να αγοράσετε, ποια προϊόντα παράγει ο τόπος που φημίζεται τόσο για τη φιλοξενία του όσο και για το καλό φαγητό. Το κλίμα και η γη της Αράχωβας προσφέρουν συνεχώς τα δώρα τους στους κατοίκους, οι οποίοι με αγάπη φροντίζουν όλα τα προϊόντα που τόσο απλόχερα τους προσφέρει η φύση.


 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα του τόπου
Σίγουρα όσοι σας έχουν μιλήσει για την Αράχωβα θα σας έχουν πει και για την περίφημη φορμαέλλα, το παραδοσιακό στρογγυλό τυρί που παράγεται αποκλειστικά εκεί και μάλιστα έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Εκτός όμως από τη φορμαέλλα, στην Αράχωβα παράγονται εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Η περίφημη φέτα Παρνασσού που σίγουρα έχετε δοκιμάσει, το
γιαούρτι, το σαγανοτύρι, τη μυζήθρα αλλά και το οψιμοτύρι που παρασκευάζεται από πρόβειο γιαούρτι τριών ημερών, το οποίο ανακατεύεται με αλάτι και αφήνεται να ζυμωθεί για τρεις ημέρες.


 

Λάδι και μέλι
Κορυφαίο προϊόν είναι και το λάδι, αφού ο ελαιώνας της Αράχωβας καλλιεργείται με τρόπο που σίγουρα εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα. Φυσικά σημαντικό ρόλο έχει και η τοποθεσία του ελαιώνα η οποία είναι ορεινή. Αν είστε από εκείνους που αγαπάτε πολύ το μέλι και το έχετε εντάξει στην καθημερινή σας διατροφή, μη διστάσετε να δοκιμάσετε το μέλι από αγριολούλουδα το οποίο προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.


 

Κρασί ή τσίπουρο;
Το τσίπουρο είναι άλλο ένα προϊόν που παράγεται στην Αράχωβα. Το τσίπουρο «Βασιλιά» κατασκευάζεται στην Αράχωβα και έχει κερδίσει τις καρδιές τόσο των κατοίκων όσο και των ανθρώπων που επισκέπτονται το μέρος και δοκιμάζουν αυτό το τόσο ξεχωριστό προϊόν. Αν προτιμάτε το κρασί, να ξέρετε πως η Αράχωβα διαθέτει υπέροχα κρασιά! Το κορύφι, το καστελιώτικο και το κοκκινάρι φημίζονται για την υπέροχη γεύση, το εξαιρετικό χρώμα και το μοναδικό άρωμα. Βέβαια, παράγονται πια σε μικρές ποσότητες γι’ αυτό θα χρειαστεί να κάνετε μια καλή ερεύνα για να βρείτε και να αγοράσετε. Μάλιστα προπολεμικά η παραγωγή κρασιού αποτελούσε βασικό εισόδημα των κατοίκων, αφού πολλοί το προτιμούσαν για την υπέροχη γεύση του. Φυσικά θα λατρέψετε και τη μουσταλευριά, το πετιμέζι και τα σουτζούκια.


 

Γλυκάκι;
Αν νιώσετε μια μικρή υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της ημέρας δοκιμάστε τα μυγδαλάτα, τα καρυδάτα ή αλλιώς σκαλτσούνια, το χαλβά, τις τηγανίτες, τις ροζιέδες που μοιάζουν αρκετά με κουραμπιέ και τα κοκοτάκια που θυμίζουν δίπλες. Μια μπουκιά απ’ το καθένα και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα. Τα γλυκά του κουταλιού, κυδώνι, κεράσι, κορόμηλο, βύσσινο, καρύδι αλλά και οι μαρμελάδες θα σας ξετρελάνουν αφού οι συνταγές περνούν από γιαγιά σε εγγονή και διατηρούν τη μοναδική «μαμαδίσια» γεύση που όλοι ψάχνουμε στα προϊόντα.


 

Και κάτι για το σπίτι…
Αν θέλετε να στολίσετε το σπίτι σας με παραδοσιακά χαλιά και υφαντά, στην Αράχωβα θα βρείτε τα καλύτερα! Άλλωστε μην ξεχνάτε πως το χωριό είχε παράδοση στον αργαλειό, όπου οι γυναίκες ύφαιναν με μεράκι τις ομορφότερες δημιουργίες, τα λεγόμενα καρπίτια. Θα δώσουν στο σπίτι σας ένα πιο ζεστό και χωριάτικο ύφος που θα λατρέψετε!


 

Μανιτάρια γκουρμέ
Αν σας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια, στην Αράχωβα παράγεται ένα από τα πιο νόστιμα είδη, τα καλογεράκια! Ο τόπος παράγει περίπου 150 είδη μανιταριών, ωστόσο τα καλογεράκια θεωρούνται από τις πιο γκουρμέ γεύσεις μανιταριών!


 

Τα διάσημα βότανα
Ο Παρνασσός φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα του, μάλιστα πολλοί βοτανολόγοι αλλά και απλοί επισκέπτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χλωρίδα του τόπου. Έχουν καταγραφεί 691 είδη και 153 υποείδη, στα οποία περιλαμβάνονται και 10 ποικιλίες βοτάνων. Ένα από τα διάσημα βότανα του τόπου είναι ο κράταιγος, ένα πραγματικά πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο που δινόταν σε πολλούς ασθενείς κατά το Μεσαίωνα. Στις μέρες μας οι βοτανολόγοι το θεωρούν «τροφή της καρδιάς» και χρησιμοποιείται για διαταραχές της καρδιάς και ιδιαίτερα στη στηθάγχη. Μάλιστα, έπειτα από έρευνα
που έγινε στη Γερμανία, αποκαλύφθηκε πως ο κράταιγος βελτιώνει τον παλμό της καρδιάς. Άλλο ένα πολύτιμο βότανο που ζει στον Παρνασσό είναι ο άρκευθος, του οποίου το έλαιο το χρησιμοποιούν στην αρωματοθεραπεία αλλά και στη φαρμακευτική, αφού έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ρητίνη που υπάρχει στο βότανο είναι ιδανική για την ψωρίαση. Επίσης η άρκευθος θεωρείται ένα ισχυρό διουρητικό.


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , TRAVEL