Προπόνηση με Kettlebell στον Παρνασσό με το Θύμιο Σεχρεμέλη

_MG_5106

Προπόνηση με Kettlebell στον Παρνασσό με το Θύμιο Σεχρεμέλη

Ο Θύμιος Σεχρεμέλης μας συστήνει το νεοφερμένο στην Ελλάδα τρόπο εκγύμνασης με τη χρήση του Kettlebell… στον καταπράσινο Παρνασσό!


Τι είναι το Kettlebell;
Είναι ένα παραδοσιακό Ρώσικο χυτό αλτηράκι το οποίο μοιάζει με μια μπάλα κανονιού με χερούλι. Όπως και οι κοινοί αλτήρες, τα kettlebell είχαν χρήση από το 17ο αιώνα από Ρώσους Αρσιβαρίστες. Παρά το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετές εκατοντάδες χρόνια στη Ρωσία, η χρήση του είναι σχετικά πρόσφατη στα καθιερωμένα προγράμματα personal training στην Αμερική και στην Ευρώπη. Είναι πρακτικό, καθώς μπορούμε να το έχουμε πάντα στο αυτοκίνητό μας και να κάνουμε ασκήσεις, όχι μόνο στο γυμναστήριο, αλλά και στο σπίτι μας και κυρίως έξω στη φύση!


Ποια είναι τα οφέλη του;
Το kettlebell είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την απόδοση όπως βελτίωση της μυικής δύναμης, ευελιξίας και αντοχής, υψηλή κατανάλωση θερμίδων, βελτίωση των πόνων της πλάτης και των αρθριτικών και βοηθάει και στα προβλήματα της μέσης, ενδυνάμωση των γλουτών. Οι ασκήσεις με kettlebell βελτιώνουν την αερόβια ικανότητα και αντοχή, καθώς και την αναερόβια ικανότητα. Επιδρούν θετικά στην καρδιοαναπνευστική αντοχή, αναπτύσσουν την ισορροπία και τέλος, μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.


Οι ασκήσεις αυτές είναι κατάλληλες για όσους αγαπούν τη γυμναστική στη φύση και μπορούν να αθληθούν πλήρως με ένα και μόνο όργανο που μεταφέρεται εύκολα. Οι ασκήσεις αυτές είναι ιδανικές για όσους κάνουν σκι, καθώς δυναμώνουν τον κορμό και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε απρόβλεπτο μπορεί να προκύψει στο βουνό.


Άσκηση 1η: Sumo
Τραβάμε το kettlebell κοντά στον κορμό μέχρι να φτάσει κάτω από το πηγούνι, με ταυτόχρονο λύγισμα – τέντωμα γονάτων. Αυτή η άσκηση βοηθά στην εκγύμναση των χεριών και ποδιών και δυναμώνει τον κορμό. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στο σκι.


Άσκηση 2η: Κωπηλασία σε θέση plank
Βρισκόμαστε σε θέση για κάμψεις και στηριζόμαστε στα χέρια. Έχουμε το kettlebell ανάμεσα στα χέρια μας και το τραβάμε μια με το δεξί και μια με το αριστερό χέρι ,για ενδυνάμωση του κορμού.


Άσκηση 3η: Clean and gerk
Ανοίγουμε τα πόδια μας στην έκταση των ώμων και τοποθετούμε το kettlebell ανάμεσα τους. Φέρνουμε το kettlebell στο επίπεδο του ώμου και έπειτα ασκούμε πίεση από το ύψος του ώμου μέχρι το κεφάλι, εναλλάξ μία με το δεξί χέρι μία με το αριστερό χέρι.


Άσκηση 4η: Αναπηδήσεις με kettlebell
Κάνουμε κάθετες αναπηδήσεις, τουλάχιστον ψηλότερα από 10 πόντους πάνω από το έδαφος, κρατώντας το kettlebell στο ύψος του στήθους, δηλαδή κοντά στο κέντρο βάρους μας, τον αφαλό μας. Προσοχή! Στις αναπηδήσεις, όταν προσγειωνόμαστε προσέχουμε το γόνατο να μην ξεπεράσει τις μύτες των παπουτσιών μας.


Άσκηση 5η: Πλάγιες αναπηδήσεις πάνω από το kettlebell
Η άσκηση αυτή είναι μια προσομοίωση με τις στροφές του σκι. Πηδάμε πάνω από το kettlebell και προσγειωνόμαστε εναλλάξ δεξιά και αριστερά. Αν θέλουμε να έχουμε ακόμα πιο ακριβή προσομοίωση με το σκι μπορούμε να κρατήσουμε τα χέρια μας ανοιχτά, σαν να κρατάμε τα μπαστούνια του σκι.  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta