Προσχολική ηλικία (1-5 χρονών): Διαμορφώνοντας χαρακτήρα

Σ’ αυτή την ηλικία, το παιδί έχει επίγνωση του εαυτού του αλλά και αρκετή φαντασία. Μαθαίνει να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις και καταλαβαίνει ότι η συμπεριφορά του έχει συνέπειες και ότι επιδρά και στους άλλους.


Βρες το χόμπι που του ταιριάζει!
Η προσχολική ηλικία είναι μια καλή περίοδος κατά την οποία μπορεί το παιδί σας σταδιακά και χωρίς πίεση ν’ αναπτύξει διάφορες δεξιότητες και ν’ ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Για να το ενθαρρύνετε σε αυτή την προσπάθεια, καλό είναι να το ωθήσετε να ξεκινήσει ένα χόμπι, που εκτός από στιγμές χαράς και διασκέδασης, θα βοηθήσει σημαντικά και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας.


Ηλικία 1-2 ετών
Ζωγραφική και καλλιτεχνικά
Η ζωγραφική και οι χειροτεχνίες είναι ίσως, από τις πρώτες δραστηριότητες στην προτίμηση των παιδιών. Μια επίσκεψη λοιπόν, σε κάποιο καλλιτεχνικό εργαστήρι σίγουρα θα προσφέρει χαρά στο μικρό σας, καθώς θα του δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του κατασκευάζοντας όμορφες δημιουργίες. Δαχτυλομπογιές, λαδοπαστέλ, πλαστελίνες και πολλά ακόμη φιλικά προς το παιδί εργαλεία, θα κάνουν το μικρό σας να διασκεδάσει με την ψυχή του, ενώ παράλληλα μαθαίνει τη χαρά και τα οφέλη της συνεργασίας με άλλα παιδάκια.


Ηλικία 3 – 4 ετών
Χορός
Από την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην κίνησή τους και πολλά από αυτά διασκεδάζουν χορεύοντας! Αν δείτε το μικρό σας ν’ απολαμβάνει τις χορευτικές φιγούρες, δεν έχετε παρά να το ωθήσετε σε μαθήματα χορού, όπου θα δοκιμάσει και θα εξελίξει τις δυνατότητές του μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Το μπαλέτο είναι μια ιδανική λύση για τα κοριτσάκια, όπως και το χιπ χοπ ενδείκνυται για παιδιά με μεγάλη κινητικότητα και έντονη άσκηση. Φυσικά, οι παραδοσιακοί χοροί είναι μια εύκολη δραστηριότητα που θα μυήσει τους μικρούς μας φίλους στο χορό και την παράδοση.


Ηλικία 5 ετών
Αθλήματα & σπορ
Στα 5 του το παιδί είναι σχετικά ώριμο να ξεκινήσει κάποιο ομαδικό ή ατομικό σπορ προκειμένου να γυμνάζεται και να θέσει τις βάσεις για μια μετέπειτα αθλητική καριέρα. Το τένις, το ποδόσφαιρο ή η κολύμβηση είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα που συνήθως επιλέγουν οι μικροί μας φίλοι σε αυτό το στάδιο. Τα οφέλη είναι πολλά, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να πειθαρχούν και να συνεργάζονται, ενώ αποκτούν καλή φυσική κατάσταση και αυξάνουν τη σωματική τους αντοχή.


Μουσικά Όργανα
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που εκδηλώνουν από νωρίς την αγάπη τους για τη μουσική. Αν και το δικό σας ανήκει στην κατηγορία αυτή τότε σκεφτείτε να το παροτρύνετε να ξεκινήσει μαθήματα μουσικών οργάνων. Στα ωδεία υπάρχουν junior τμήματα, όπου με την καθοδήγηση των δασκάλων, το μικρό σας θα μάθει τις μουσικές νότες, καθώς και να χειρίζεται τα όργανα της αρεσκείας του. Η κιθάρα, το πιάνο και τα ντραμς είναι τα αγαπημένα των παιδιών ηλικίας 5 ετών!


Παιδική Γρίπη: Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Η κοινή γρίπη είναι από τις πιο συχνές αρρώστιες που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το μικρό σας σε αυτή την τρυφερή ηλικία και ιδιαίτερα σε χώρους όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η παιδική χαρά και οι παιδότοποι που αποτελούν συχνά εστίες μικροβίων. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι το συνάχι, η αδυναμία, ο βήχας, ενώ πολλές φορές εκδηλώνεται και πυρετός, διάρροια ή εμετός, ωστόσο η ένταση και η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλουν ανάλογα με το παιδί και τον οργανισμό του.


Πώς να προλάβω τη γρίπη;
▶ Προμηθεύστε το παιδί με υγρά μαντηλάκια και αντισηπτικά φροντίζοντας να έχουν ευχάριστο άρωμα και παιδικές φιγούρες που θα του κινήσουν το ενδιαφέρον ώστε να τα χρησιμοποιεί συχνά.
▶ Δώστε στο μικρό σας το δικό του προσωπικό παγούρι για να έχει δροσερό νερό χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται κοινές βρύσες ή να χρησιμοποιεί μπουκαλάκια άλλων παιδιών.
▶ Γίνετε το παράδειγμα για τα παιδία σας πλένοντας συχνά τα χέρια και το πρόσωπό σας. Σε αυτή την ηλικία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις κινήσεις σας.
▶ Φροντίστε να έχετε καθαρό το σπίτι και ν’ απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες που έρχεται σε επαφή το παιδί, ενώ μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει στο καθάρισμα.
▶ Αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός των παιδιών που όμως, θα πρέπει να γίνεται πάντοτε όταν ο γιατρός το κρίνει αναγκαίο.


Διώξτε μια και καλή τη γρίπη
✔ Προφυλάξτε το παιδί
Κρατήστε στο σπίτι το μικρό σας για λίγες μέρες μέχρι να αναρρώσει, διότι είναι εύκολο να χειροτερέψει η κατάστασή του σε πιθανές εξόδους. Παράλληλα πλύνετε καλά τα παιχνίδια του μιας και μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μικρόβια.
✔ Να του δίνετε άφθονα υγρά
Είναι βασικό το παιδί σας να μην αφυδατώνεται και ν’ αναπληρώνει τα υγρά στους ιστούς.
✔ Προσέξτε τη διατροφή του
Σιγουρευτείτε ότι προσφέρετε στο παιδί σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προκειμένου να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του σύστημα και να μπορέσει ευκολότερα ν’ αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.


253201


Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για το παιδί μου;

Ένα δώρο είναι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος να επιβραβεύσετε τα παιδιά και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους δείχνοντας ότι εκτιμάτε τις δεξιότητες και τις προσπάθειές τους. Επιλέξτε το κατάλληλο δώρο και δώστε απεριόριστη χαρά στο παιδί, το ανιψάκι ή το βαφτιστήρι σας!


BOYS

1-2 ετών
✓ Παιδικά εργαλεία μάστορα / γιατρού /κηπουρού
✓ Βιβλία και παραμύθια με ήρωες και γενναίους ιππότες
✓ Ξύλινα τρενάκια και αυτοκινητάκια
✓ Μπαλίτσες με έντονα χρώματα


3-4 ετών
✓ Παιδικά τουβλάκια
✓ Πατίνι
✓ Παζλ με κυβάκια
✓ Φιγούρες ζώων


5 ετών
✓ Εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μορφή τεχνολογίας (πχ. παιδικό τάμπλετ με παιχνίδια, κινητό κλπ)
✓ Παιδικό σετ μπόουλινγκ
✓ Μουσικά όργανα
✓ Μαγνητικός πίνακας με αριθμούς, χρώματα, σχήματα


GIRLS

1-2 ετών:
✓ Σετ σούπερ μάρκετ / κουζινικά
✓ Βιβλία και παραμύθια με πριγκίπισσες και ηρωίδες
✓ Λούτρινες ή λαστιχένιες κουκλίτσες
✓ Σετ κατασκευής αξεσουάρ με μεγάλα κομμάτια


3-4 ετών
✓ Κουκλόσπιτο, ρούχα και αξεσουάρ για κούκλες
✓ Πίνακας γράψε – σβήσε
✓ Σετ ζωγραφικής
✓ Στολές για παιχνίδια ρόλων (πριγκίπισσα κλπ.)


5 ετών
✓ Πλαστελίνες
✓ Συσκευή καραόκε & μικρόφωνο
✓ Σετ κουκλοθέατρου
✓ Παζλ και παιχνίδια εκμάθησης με αριθμούς, χρώματα, σχήματα


Επίπληξη και τιμωρία
Είναι απαραίτητο να θέσετε όρια στη συμπεριφορά τους, ώστε να μπορέσουν να αφομοιώσουν το σωστό και το λάθος και να διαμορφώσουν έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.


✓ Μιλήστε του
Εξηγείστε ήρεμα γιατί δεν πρέπει να συμπεριφέρεται κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο και δώστε του με επιχειρήματα να καταλάβει ποιο είναι το σωστό.


✓ Βάλτε κανόνες και κυρώσεις
Φτιάξτε μαζί του έναν πίνακα με τις υποχρεώσεις που έχει να κάνει και τις αντίστοιχες κυρώσεις που θα υπάρξουν αν δε φανεί υπεύθυνο (πχ. αν δεν μαζέψει τα παιχνίδια του, δε θα φάει γλυκό). Έτσι θα μάθει ότι οι άνθρωποι υπακούμε και σεβόμαστε τους κανόνες, διότι αν δεν το κάνουμε θα υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας.


✓ Ζητήστε του συγγνώμη
Και οι γονείς κάνουν πολλές φορές λάθη στο μεγάλωμα των παιδιών. Αν του μιλήσατε απότομα ή το μαλώσατε ενώ δεν έφταιγε θα πρέπει να του ζητήσετε συγγνώμη. Έτσι του δείχνετε αφενός ότι το εκτιμάτε, αφετέρου ότι όταν κάνουμε λάθη πρέπει να τα παραδεχόμαστε και να μη φοβόμαστε να ζητήσουμε από τον άλλο να μας συγχωρέσει.


✓ Μη χρησιμοποιήσετε βία
Η βία είτε λεκτική είτε σωματική αναπαράγει βία και καλό θα ήταν να αποφύγετε τέτοιου είδους μεθόδους. Ακόμη και ένα αθώο χτύπημα περνά στο παιδί την αντίληψη της επιβολής μέσω της βίας, ενώ αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι πως όλες οι διαφορές μπορούν να λυθούν με διάλογο.


✓ Μην απειλείτε ή φοβίζετε το παιδί
Ζητήστε από το μικρό να κάνει εκείνο που του λέτε με ευγενικό τρόπο. Δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται ή ότι το φοβερίζετε.


✓ Μην υποχωρείτε
Όταν ζητάτε από το παιδί σας να κάνει ή να μην κάνει κάτι θα πρέπει να είστε σταθερή και να επιμείνετε σε αυτό. Μην υποκύψετε στα νάζια του γιατί περνάνε στο παιδί το μήνυμα ότι μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τους κανόνες.

family1


IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID