Πρώτη φορά μέλλουσα μαμά: Tα πρώτα βήματα & οι πρώτες απορίες

chelsmaternity-42

Πρώτη φορά μέλλουσα μαμά: Tα πρώτα βήματα & οι πρώτες απορίες

Είναι αυτή η μαγική στιγμή που μετά από κάποιες ευχάριστα βασανιστικές ημέρες καθυστέρησης επιβεβαιώνεται ένα θετικό τεστ κυήσεως! Τα συναισθήματα ανάμεικτα, η απέραντη χαρά να μετριάζεται από το άγχος της επόμενης μέρας και της αγωνίας να πάνε όλα καλά.

Από τον Δρ. Νικόλαο Κουτσοδήμα


Το πρώτο ραντεβού με το γυναικολόγο κλείνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, φροντίζοντας να έχουμε άνεση χρόνου μιας και είναι αυτό που πιθανόν να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις επισκέψεις μας, εφόσον τελειώνοντας θα πρέπει να έχουν λυθεί αν όχι όλες, οι περισσότερες απορίες σε σχέση με τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στο πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο.


Εκτός από τα πολλά αξιόπιστα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στην αγορά, η επιβεβαίωση της κύησης είναι απαραίτητο επίσης να γίνει με αιματολογική εξέταση στην οποία και ανιχνεύονται τα αυξημένα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης hCG και ανάλογα με το ιστορικό μπορεί να συμπληρωθεί και εξέταση για τη λειτουργία του θυρεοειδή ή και άλλες ειδικότερες εξετάσεις. Με τα αποτελέσματα της εξέτασης και σε συνδυασμό με το πρώτο υπερηχογράφημα, καθώς και την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρήσεως, υπολογίζουμε ακριβώς την εβδομάδα του κυήματος.


Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος αφού καταγράψει ένα λεπτομερές ιστορικό υγείας της εγκύου και του πατέρα του εμβρύου (όποτε αυτό είναι εφικτό) την παραπέμπει στον προαπαιτούμενο προγεννητικό έλεγχο, μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, εξέταση από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, καθώς και τυχόν συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και καθορίζει το χρόνο που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυτά, καθώς και το χρόνο της επόμενης επίσκεψης της εγκύου από τον ίδιο.
Το θαύμα της ζωής μπορούμε να το ακούσουμε για πρώτη φορά μεταξύ της 5ης και 6ης εβδομάδας κύησης, τότε που η καρδούλα του αναπτυσσόμενου εμβρύου αρχίζει να χτυπά.


Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας, θα πρέπει να προγραμματιστεί η αυχενική διαφάνεια, η εξέταση που θα αποκλείσει στατιστικά την πιθανότητα του συνδρόμου Down, καθώς και διαφόρων άλλων συνδρόμων και ανάλογα να συστήσει συμπλήρωσή της με άλλες εξετάσεις για τον ίδιο σκοπό.


Καλό είναι όμως, να εξατομικεύεται η παρακολούθηση και οι οδηγίες ανάλογα με την ηλικία της εγκύου, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό υγείας, καθώς και με τις καθημερινές επαγγελματικές ή μη υποχρεώσεις και δραστηριότητές της.
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της σύλληψης, οι αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία είναι εμφανείς. Τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάσουν το ενδομήτριο να δεχθεί και να φιλοξενήσει με ασφάλεια το έμβρυο. Η προγεστερόνη για παράδειγμα και όχι μόνο, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα, μέχρι την 12η εβδομάδα ώσπου ο πλακούντας πια αναπτύσσεται, είναι έτοιμος και κύριος υπεύθυνος για την στήριξη της κύησης όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τον τοκετό.


Αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών μεταβολών μπορεί να είναι οι πρωινές ναυτίες και εμετοί, οι ζαλάδες, το αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας, απότομη αύξηση και τάση των μαστών, τα τσιμπηματάκια καθώς και διάφοροι μυϊκοί πόνοι εφόσον η μήτρα αναπτύσσεται. Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος θα σας καθησυχάσει λύνοντας κάθε απορία για τα σημάδια μιας πιθανής επιπλοκής, ποιοι πόνοι ή ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει όμως, ότι συχνές και δικαιολογημένες είναι και οι ψυχολογικές μεταβολές της εγκύου, ακριβώς λόγω των ορμονικών αυτών μεταβολών. Συνήθως γίνεται ευερέθιστη, η χαρά και ο ενθουσιασμός διαδέχονται εύκολα το φόβο και την αγωνία, πολλές φορές με τάση για κλάμα.


Κατά τις πρώτες εβδομάδες καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση, να μετριάζεται η συνηθισμένη καθημερινή κόπωση και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να αποφεύγονται καθ΄όλη την διάρκεια της κύησης. Το φυλλικό οξύ και συνδυασμοί πολυβιταμινών και κατά περίπτωση άλλα ειδικότερα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι οι πρώτες ουσίες που δίνονται σε συνδυασμό πάντα με την σταθερή ισορροπημένη διατροφή.


Ναι λοιπόν, είναι θετικό και είναι μαγικό! Κι αν όμως, κάτι δεν πάει καλά και μέσα στο πρώτο τρίμηνο –που ως είθισται συμβαίνουν οι περισσότερες αποβολές ή παλίνδρομες κυήσεις- ; Και τότε είναι Θετικό! Γιατί η μητέρα φύση προνοεί για κάτι που δεν ήταν έτοιμο να έρθει στη ζωή με ένα δικό της πάντα μαγικό τρόπο και το άμεσο μέλλον σχεδόν πάντα δικαιώνει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του ζευγαριού και του γιατρού. Και αυτή είναι η μαγεία της ζωής…


Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τα συναισθήματα της εγκύου μεταβάλλονται συνεχώς και εναλλάσονται λόγω των ορμονών.


*Δρ. Νικόλαος Κουτσοδήμας
Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος, Εμβρυομητρική Ιατρική – King’ s College University Hospital, London/Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΡΕΑ

Αρριανού 1, Άλιμος

Τ: 210 9838434  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta