Πρότυπα ομορφιάς: Η ιστορία της τέλειας  γυναίκας!

Ποια είναι η εικόνα του ιδανικού γυναικείου σώµατος και πώς αλλάζουν τα πρότυπα στο πέρασµα του χρόνου; Εσύ µέχρι πού θα έφτανες για να κατακτήσεις το τέλειο κορµί;


Photos: BuzzFeed Video

Από την Κατερίνα Ποθητού


Η άψογη εξωτερική εµφάνιση και οι ιδανικές αναλογίες είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί το ωραίο φύλο από την αρχαιότητα έως σήµερα. Αν, λοιπόν, κι εσύ παλεύεις καθηµερινά µε τη ζυγαριά, ιδρώνεις στο διάδροµο, ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες και προσπαθείς απεγνωσµένα να χάσεις αυτά τα πέντε κιλά που δεν λένε εγκαταλείψουν την περιφέρειά σου, βρίσκεσαι στο σωστό δρόµο για να αποκτήσεις το τέλειο σώµα… ή απλώς γεννήθηκες τη «λάθος» εποχή! Γι’ αυτό σου παρουσιάζουµε πώς ήταν η τέλεια γυναίκα ανά τους αιώνες για να βρεις ποια εποχή σου ταιριάζει!


1-kendall-jenner-victoria-secret-show-2015-gettyimages-496618874_master


Αρχαία χρόνια

∆εν υπάρχει λαός που να έχει υµνήσει περισσότερο το «κάλλος» απ’ ότι οι Έλληνες της αρχαιότητας και σε πληροφορούµε πως η αντίληψή τους για την οµορφιά απέχει σηµαντικά σε σχέση µε το σήµερα! Το πρότυπο της όµορφης γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα περιλαµβάνει ένα καµπυλάτο σώµα µε ανοιχτόχρωµο δέρµα. Οι καµπύλες έχουν εξέχουσα θέση στο γυναικείο σωµατότυπο, ενώ ιδιαίτερα δηµοφιλής ήταν και η φαρδιά περιφέρεια. Επιπλέον, τα αµυγδαλωτά µάτια και τα µακριά µαλλιά µε πλούσιες µπούκλες ή πλεγµένα σε χαλαρές πλεξούδες είναι χαρακτηριστικά που λάτρευαν οι πρόγονοί µας. 


Screen-Shot-2017-01-20-at-13.06.27


Αναγέννηση

Άσε στην άκρη τη µεζούρα και τις δίαιτες και ξεκίνα να αγαπάς τα κιλά σου –ακόµη και τα παραπανίσια– γιατί, αφού διαβάσεις αυτό το άρθρο, θα µπορείς να καυχιέσαι πως ενσαρκώνεις το πρότυπο της αναγεννησιακής περιόδου! Εδώ οι καµπύλες έχουν την τιµητική τους! Το στρογγυλό σώµα µε τους πλούσιους γοφούς και το µεγάλο στήθος ήταν σύµβολο της γυναικείας οµορφιάς, µιας και αντιπροσώπευε την καλή ζωή. Το χλωµό δέρµα σε αντίθεση µε τα έντονα κόκκινα χείλη, η χάλκινη απόχρωση στο µαλλί και το ψηλό µέτωπο πλαισιώνουν κατάλληλα το γυναικείο πρότυπο της Ιταλικής Αναγέννησης, που σηµάδεψε µια ολόκληρη εποχή. Αν ακόµη έχεις αµφιβολίες για την οµορφιά σου, µια µατιά σε έναν πίνακα του Μποτιτσέλι σίγουρα θα σου αλλάξει γνώµη!


Βικτωριανή εποχή

Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος! Μάλλον την  ίδια άποψη είχαν  και οι γυναίκες αυτής της περιόδου που χρησιµοποιούσαν µε µανία τον κορσέ, για να πετύχουν το περίφηµο σώµα-κλεψύδρα! Αν και ακούγεται κυριολεκτικά σαν µαρτύριο, εκείνες δεν φαίνονταν να ενοχλούνται από τον κορσέ που έσφιγγε τη µέση τους, τόσο που µε δυσκολία µπορούσαν να πάρουν ανάσα. Σε µια εποχή που το παχουλό σώµα ήταν must, η στενή µέση αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό οµορφιάς, όσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό. Κανείς δεν µπορεί να φανταστεί πως έτρωγαν µέσα σε αυτά τα ολόστενα ενδύµατα!


Screen-Shot-2017-01-20-at-13.10.14


20ος αιώνας

Παραδέξου πως αν είχες την ευκαιρία να µοιάσεις σε µια σταρ αυτή θα ήταν η Μέριλιν Μονρόε, µια γυναίκα µε καµπύλες που µοιράζουν εγκεφαλικά και ξεχειλίζουν θηλυκότητα! Έτσι ακριβώς ήταν και το πρότυπο της ιδανικής γυναίκας κατά τη χρυσή εποχή του Hollywood, µέχρι που µερικές δεκαετίες αργότερα η Cindy Crawford και τα υπόλοιπα super models κατέκτησαν τις πασαρέλες και τις καρδιές των αντρών. Το αθλητικό, υγιές σώµα µε τις σωστές αναλογίες αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο και αποτέλεσε σηµαντικό πρότυπο για τις γυναίκες, τη στιγµή που η γυµναστική έγινε η νέα τους µανία. Προς το τέλος του αιώνα, η Kate Moss και άλλες προσωπικότητες της υψηλής ραπτικής έφεραν στο προσκήνιο το υπερβολικά skinny σωµατότυπο που ώθησε όλες µας στις εξαντλητικές δίαιτες και την σχέση… µίσους µε τη ζυγαριά! Τώρα ξέρεις ποιος ευθύνεται για τις τύψεις που έχεις κάθε φορά που κάνεις µια σοκολατένια «αµαρτία»! 


Από την Twiggy και την Kate Moss στην… Kim Kardashian και την Kylie Jenner!

Η ιστορία του γυναικείου σωµατότυπου έχει περάσει τα πάνδεινα, όπως ήδη θα διαπίστωσες. Από το 1960, όµως, και µέχρι σήµερα υπήρξαν µερικές γυναίκες-πρότυπα που καθόρισαν σε τεράστιο βαθµό τις τάσεις για το πώς πρέπει να είναι το σώµα των γυναικών και είτε επικρίθηκαν είτε επαινέθηκαν για αυτό που πρόβαλαν! Ας δούµε µερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.


0612


Twiggy

Το αδύνατο, καχεκτικό κορµί της αποτέλεσε σήµα κατατεθέν στον χώρο της µόδας, ιδιαίτερα σε µια εποχή που προσπαθούσε να ξεπεράσει τις πλούσιες καµπύλες της δεκαετίας του ’50. Η Τουίγκι ήταν κυριολεκτικά µια ολοζώντανη κούκλα, µε τα κοντά της µαλλιά και τα ζωγραφισµένα µάτια, που µεσουράνησε µεταξύ του 1966 και του 1969. Το χαρακτηριστικά αδύνατο και µονοκόµµατο σώµα της επηρέασε εκατοµµύρια κορίτσια σε όλον τον κόσµο, ακόµα και µια ολόκληρη γενιά µοντέλων των 90s µε κορυφαία την Kate Moss.


03-twiggy-birthday


fddc1233b235a6f63ed68557e9f74947


Kate Moss

Ίσως δε θα υπάρξει µοντέλο που να έχει επηρεάσει τόσο καθοριστικά τα πρότυπα στη βιοµηχανία της µόδας όσο η Kate Moss. Η ανορεξική, καχεκτική φιγούρα της, µε τα µόνιµα ανακατεµένα µαλλιά, δηµιούργησε ένα πρότυπο σώµατος που αναφέρεται ως “heroin chic” (καθότι ήταν γνωστό ότι η Moss είχε µπλεξίµατα µε τα ναρκωτικά που την κρατούσαν αδύνατη και µονίµως σε διέγερση). Από την αφάνεια την έβγαλε η φωτογράφος Corinne Day, που την φωτογράφισε για το εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού «Τhe Face». Το 1992, έγινε το πρόσωπο της νέας καµπάνιας του Calvin Klein. Σύντοµα οι φωτογραφίες της φιλοξενούνταν σε στάσεις λεωφορείων, σε τηλεφωνικούς θαλάµους και σε αφίσες στους δρόµους. Αδύνατη, µε στήθος πλάκα, µακριά πόδια και ύφος ροκ, υπέγραψε συµβόλαια εκατοµµυρίων και ευθύνεται για µια ολόκληρη γενιά κοριτσιών που υιοθέτησαν το ανορεκτικό της look.


456961-1


kate-moss-west-village-nyc-1992-photo-sante-dorazio


Cindy Crawford

Το αντίπαλον δέον της Moss στα 90s ήταν το top model Cindy Crawford, που προωθούσε ένα σώµα πιο υγιές και αθλητικό για τα δεδοµένα του µόντελινγκ, µε ζουµερές καµπύλες και γήινη οµορφιά.  Καστανοµάλλα, µε καστανά µάτια και ύφος… κοριτσιού από τον αµερικανικό Νότο, η Crawford ήταν ένα πιο «προσιτό» πρότυπο οµορφιάς για τις καθηµερινές γυναίκες. «Το σώµα µου είναι ένα σώµα που µπορούν να έχουν πολλές γυναίκες, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ανορεξικές». Επιπλέον, έδωσε µάχη στο ξεκίνηµα της καριέρας της για να κρατήσει την ελιά, που έγινε το σήµα κατατεθέν της, σε µια εποχή που οποιοδήποτε σηµάδι ή ελιά θεωρείτο πρόβληµα για ένα µοντέλο. 


31040_Cindy_Crawford


cindy-crawford-vogue-1987-january-photo-patrick-demarchelier


Γίνε κι εσύ… Kardashian, µπορείς!

Σήµερα, το µέγιστο εργαλείο οµορφιάς είναι το νυστέρι και ο καλύτερος φίλος της… ιδανικής γυναίκας είναι ο πλαστικός χειρουργός! Πρωθιέρεια αυτού του τύπου σώµατος είναι η βασίλισσα των ριάλιτι Kim Kardashian και οι αδελφές της Khloe, Kourtney Kardashian, Kendall και Kylie Jenner. Η οικογένεια Kardashian-Jenner έχει βάλει τη σφραγίδα της σε ένα εξωπραγµατικό πρότυπο γυναίκας που προτάσσει το θεαµατικό µπούστο, τους µεγάλους γλουτούς, τα φουσκωµένα χείλη, τα αδύνατα πόδια, τη µέση δαχτυλίδι και το… κενό ανάµεσα στα πόδια! Ισχυρίζονται, βέβαια, ότι όλα αυτά τα απέκτησαν µε δίαιτα και γυµναστική, η αλήθεια όµως κρύβεται στο νυστέρι του πλαστικού τους, τον οποίον επισκέπτονται τακτικότατα εφαρµόζοντας (και κάνοντας πασίγνωστη) κάθε νέα επέµβαση, όπως το επικό peeling µε το αίµα της που έκανε η Kim Kardashian! Με άλλα λόγια, σήµερα δεν υπάρχει η ιδανική γυναίκα, αλλά δηµιουργείται, εποµένως πρέπει να είσαι έτοιµη να «πονέσεις» και να… πληρώσεις!


kim-kardashian-high-heels


Kylie-Jenner-Bikini-14


rs_634x951-150727081447-634.4.Khloe-Kardashian-Complex.jl.072715


Gigi Hadid: Το νέο body icon!

Είναι το απόλυτο body icon της εποχής και κάθε της εµφάνιση «βάζει φωτιά» στα tabloids! Ο λόγος, φυσικά, για την Gigi Hadid που φιγουράρει στα εξώφυλλα των µεγαλύτερων περιοδικών µόδας! Με βασικό της όπλο την υγιεινή διατροφή και τη συχνή γυµναστική, το πανέµορφο µοντέλο κατακτά τις πασαρέλες µε αναλογίες που κόβουν την ανάσα. Το πρότυπο σώµατος που λανσάρει συνδυάζει λεπτή µέση, γραµµωµένη κοιλιά και στρογυλλεµένους γοφούς. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, λατρεύει το υγιές αθλητικό κορµί και δεν της αρέσει o super skinny σωµατότυπος που εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί στα «σαλόνια» της υψηλής ραπτικής. Ωστόσο, η Gigi δεν είναι από τις γυναίκες που θα στερηθούν τις γευστικές απολαύσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που ο φωτογραφικός φακός την έχει απαθανατίσει να απολαµβάνει το αγαπηµένο της burger. Με προσωπικό της µότο τη φράση “Eat clean to stay fit, have a burger to stay sane”, το διάσηµο µοντέλο αποδεικνύει πως οι εξαντλητικές δίαιτες δεν αποτελούν το κλειδί για το τέλειο σώµα!


gettyimages-488288536