Σήλια Δραγούνη: A Bohemian Girl

Αν και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες σχεδιάστριες μόδας στην Ελλάδα, με συνεργασίες κορυφής όπως αυτή με την Sonia Rykiel, η Σήλια, είναι ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή που θα μιλήσεις μαζί της καταλαβαίνεις ότι είναι συνεσταλμένη, ταπεινή και πάνω από όλα θέλει να δημιουργεί…
Συνέντευξη στην Κατερίνα Κωνσταντοπούλου


Οι λέξεις που την χαρακτηρίζουν bohemian αλλά και chic… τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην δουλειά της. Με αφορμή την νέα της καλοκαιρινή συλλογή, την γνωρίσαμε ακόμα καλύτερα και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απλά μία εξαιρετική σχεδιάστρια αλλά και ένας υπέροχος άνθρωπος.


Τι είναι η μόδα για εσένα;
Πάντα έβλεπα τη μόδα ως μέσο έκφρασης, μία μορφή τέχνης επάνω στο ύφασμα.


Θεωρείς ότι η μόδα μπορεί να «ανεχτεί» τα πάντα; Δηλαδή συμφωνείς με στιλιστικές υπερβολές εφόσον μπαίνει η ταμπέλα «στιλιστική άποψη» ή «fashion statement»;
Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες εναλλαγών του ρούχου. Οι συνδυασμοί χρωμάτων και υφασμάτων είναι απεριόριστοι. Συμφωνώ με στυλιστικές υπερβολές εφόσον το άτομο που φοράει ένα ρούχο και με τον τρόπο που το φοράει μπορεί να το υποστηρίξει ως χαρακτήρας, προσωπικότητα και σωματότυπος.


Το Fashion icon που θαυμάζεις και θα ήθελες να φορέσει δημιουργίες σου;
Θα ήθελα να δω δημιουργίες μου φορεμένες από διαφορετικές εθνικότητες. Αυτό θα είχε πολύ ενδιαφέρον εφόσον η κάθε γυναίκα θα τη φορούσε έχοντας επάνω και κάτι από την κουλτούρα τους.


Ποια πολιτικό από την Ελλάδα ή το εξωτερικό θα ήθελες να ντύσεις;
Όποια τολμάει και της αρέσει το στυλ που αντιπροσωπεύω.


Ποιες είναι οι λέξεις που σε χαρακτηρίζουν ως σχεδιάστρια;
Hippie, bohemian, chic


Πολλοί δίνουν τον χαρακτηρισμό «ρομαντικά» στα ρούχα σου. Τον αποδέχεσαι;
Έχουν ένα ρομαντισμό, ναι. Είναι ένας από τους χαρακτηρισμούς που θα έδινα σε συνδυασμό όμως και με άλλους.


Είσαι και η ίδια ρομαντικός άνθρωπος και βγαίνει αυτό και στις δημιουργίες σου;
Φυσικά, όλοι κρύβουμε το ρομαντισμό μέσα μας και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις δημιουργίες μου.


Όταν σχεδιάζεις τα ρούχα πώς είναι η γυναίκα που φαντάζεσαι μέσα σε αυτά;
Απλή, χαμογελαστή, αυθόρμητη δυναμική, αθλητική.


Ποιες είναι οι προκλήσεις στο να σχεδιάζεις ένα νυφικό; Ποια είναι τα στοιχεία που κοιτάς στην γυναίκα που έχεις μπροστά σου προκειμένου να σχεδιάσεις ένα νυφικό που να την χαρακτηρίζει;
Κοιτάζω πρώτα να τη γνωρίσω λίγο, ώστε να καταλάβω στοιχεία του χαρακτήρα της. Μετά την αφήνω μόνη της να κοιτάξει τα νυφικά και μόλις μου δείξει τα 3 πρώτα που της αρέσουν μπορώ να καταλάβω τι είδους νυφικό έχει φανταστεί. Μετά κοιτάζω το σωματότυπό της και σε συνδυασμό με τα άλλα της προτείνω κάποια νυφικά που πιστεύω εγώ πως θα της ταίριαζαν.


Τι είναι σέξι κατά την άποψη σου;
Σέξι είναι κάτι που δεν φαίνεται. Η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός σε μια γυναίκα μπορεί να αποπνεύσουν μια σεξουαλικότητα. Η υποψία είναι πιο σέξι από την αποκάλυψη.


Έχεις σπουδάσει από όσο γνωρίζω σε Λονδίνο και Παρίσι. Θεωρείς ότι στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα όσον αφορά τον τομέα της μόδας βρίσκεται σε κάποιο καλό επίπεδο ή αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την μόδα πρέπει αναγκαστικά να φύγει στο εξωτερικό;
Θεωρώ ότι τις πιο πολλές γνώσεις στον τομέα της μόδας δεν τις αποκτάς από τις σπουδές αλλά από την εμπειρία στη δουλειά. Είναι ένα σύνολο εμπειριών δουλειάς και ταξιδιών. Βέβαια εάν υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάσει στο εξωτερικό θα ήταν προτιμότερο γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες.


Έχεις συνεργαστεί με την Sonia Rykiel. Με ποιόν άλλον διάσημο σχεδιαστή θα ήθελες να συνεργαστείτε; Ίσως να κάνετε μία κοινή κολεξιόν;
Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη συνεργασία μου με τη Sonia Rykiel. Μου έδωσε όλες τις βάσεις για να μπορέσω να δημιουργήσω το δικό μου brand name. Ήταν το πιο σημαντικό σχολείο. Προς το παρόν δεν έχω σκεφτεί κάποια συνεργασία που θα ήθελα να κάνω.


Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στιλ;
Απλό και όχι συγκεκριμένο. Το στυλ μου εναλλάσσεται ανάλογα με τη διάθεσή μου.


Θα το πεις αν δεις μία κακοντυμένη γυναίκα;
Αν είναι φίλη μου ναι θα της το πω. Αλλιώς δε με αφορά εάν κάποια δεν τη γνωρίζω, εκτός κι αν με ρωτήσει τότε θα της πω τι πιστεύω ότι δεν την κολακεύει πάνω της.


Ποια είναι η συμβουλή που σου έδωσαν στην αρχή της καριέρας σου και θα την έδινες και εσύ τώρα σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο;
Υπομονή κι επιμονή, θάρρος και θράσος καμιά φορά. Εγώ θα έλεγα το εξής: αν πραγματικά αγαπάς αυτό που πας να κάνεις και πιστεύεις σε αυτό τότε προχώρα.


Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Τον φαντάζομαι να σχεδιάζω και να ζωγραφίζω ακόμα σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Σε κάποιο μέρος ήσυχο κοντά στη θάλασσα. Δεν το έχω προσδιορίσει ακόμα αλλά έχω χρόνια μπροστά μου… προς το παρόν σκέφτομαι το σήμερα.


Who is who
Γεννήθηκα… στην Αθήνα
Το αγαπημένο μέρος στον κόσμο είναι… η Βραζιλία
Το ταξίδι που θα μου μείνει αξέχαστο είναι… στη Βραζιλία
Το αγαπημένο μου χρώμα είναι… φέτος το μπορντώ
Η καλύτερη μου φίλη είναι… η Σμαράγδα και η Ήρα
Ο άνθρωπος από την οικογένεια μου που ακούω πάντα την συμβουλή του είναι… κανείς


 

Σήλια Δραγούνη

IN CATEFORY: FACES