Σύνδρομο απιοειδούς: Tι είναι και πώς θεραπεύεται;

Ένας δυσάρεστος τραυµατισµός είναι και αυτός του απιοειδούς µυός µέσα στο γλουτό. Η λύση κρύβεται στη φυσικοθεραπεία και στη χειροπρακτική!


Ο απιοειδής είναι ένας µικρός µυς σε σχήµα αχλαδιού (εξού και το όνοµά του, από τη λέξη άπιον=αχλάδι), ο οποίος βρίσκεται βαθιά µέσα στο γλουτό, πίσω από το µείζονα γλουτιαίο µυ. Εκφύεται από το ιερό οστούν και φτάνει ως το µείζονα τροχαντήρα του µηριαίου οστού. Κύρια δουλειά του απιοειδή είναι η έξω στροφή του ισχίου. Το ισχιακό νεύρο περνά µέσα ή κάτω από τον απιοειδή και καταλήγει έως και τα δάκτυλα των ποδιών.GettyImages-185272223web-570d13013df78c7d9e33b97bpiriformis-final-a


Τι είναι το σύνδροµο απιοειδούς;

Πρόκειται για µια δυσάρεστη κατάσταση, κατά την οποία ο συγκεκριµένος µυς κάνει σπασµό (σφίγγει) και προκαλεί έντονο πόνο στο γλουτό. Πολλές φορές, πιέζει και το ισχιακό νεύρο που περνά από µέσα του, µε αποτέλεσµα να ακτινοβολείται πόνος, να υπάρχει µούδιασµα και «µυρµήγκιασµα» σε όλη την πορεία του ποδιού µέχρι τα δάχτυλα. Ο απιοειδής µπορεί να κάνει σπασµό είτε από κάποιο τραυµατισµό, είτε από κάποιο πρόβληµα στην περιοχή της λεκάνης (π.χ. µια µικρή αλλαγή στη θέση του ιερού οστού).


Συµπτώµατα

▶Έντονος, αµβλύς πόνος στην περιοχή του γλουτού

▶Ισχιαλγία-πόνος στην πορεία του ισχιακού νεύρου, δηλαδή στο µηρό, στη γάµπα και στον άκρο πόδα

▶Πόνος στο ανέβασµα σκάλας ή ανηφόρας

▶Αυξανόµενος πόνος µετά από παρατεταµένο κάθισµα

▶Μειωµένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου.


Αντιµετώπιση

Το σύνδροµο απιοειδούς αντιµετωπίζεται µε φυσικοθεραπεία και χειροπρακτική.

Φυσικοθεραπεία: Στόχος της είναι φυσικά, η µείωση του πόνου και η αύξηση του εύρους κίνησης του ισχίου. Κατά κύριο λόγο χρησιµοποιείται ο κρουστικός υπέρηχος µε παγοθεραπεία. Πολύ καλό αποτέλεσµα έχει ο βελονισµός µε παυσίπονα ρεύµατα και η δυνατή, βαθιά µάλαξη του απιοειδή µε το χέρι και µε τη χρήση ειδικού εξοπλισµού. Χαλαρώνοντας µε αυτόν τον τρόπο το µυ, απελευθερώνεται και το ισχιακό νεύρο, ανακουφίζοντας σταδιακά τον ασθενή από τα συµπτώµατα. 

Χειροπρακτική: Αξιολογούµε τη θέση της λεκάνης, της οσφυϊκής µοίρας της σπονδυλικής στήλης, το ιερό οστούν και µε χειροπρακτική διορθώνουµε τυχόν αποκλίσεις που υπάρχουν. Τέλος γίνονται διατάσεις τόσο του ίδιου του απιοειδή, όσο και των ισχιοκνηµιαίων µυών.


*Κωνσταντίνος Χ. Γεωργιλάκης MSc, MRT,
φυσιοθεραπευτής – καθ. Φυσικής αγωγής, manual therapist – master σπονδυλικής στήλης


Body Health Clinic – Φυσιοθεραπεία – B.E.St – Scenar Therapy – Papimi Myovision – ProAdjuster – Spineforce
Α. Μεταξά 11, Στοά APIAN, 3ος όρ., Γλυφάδα

Τ: 210 8983043/ 693 2700139
www.bodyhealth.gr

info@bodyhealth.gr


doctor


logo

 

IN CATEFORY: HEALTH