Σωστές επιλογές στη διατροφή ίσον καλή υγεία

Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την υγεία, οι οποίες ποικίλουν από τη σημασία της άσκησης στη ζωή μας και τον έλεγχο του στρες, έως τις ξεχωριστές κληρονομικές προδιαγραφές που κουβαλάει ο κάθε ένας από εμάς από τη στιγμή της γέννησής του. 

 Από τον Δρ. Γιώργο Μουλίνο


 

Αν και κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες παίζει σπουδαίο ρόλο στη γενική μας υγεία, ένα σημαντικό κομμάτι επιστημονικών ευρημάτων μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο βασικός περιβαλλοντολογικός παράγοντας που επηρεάζει δραστικά την υγεία μας, είναι η διατροφή.


 

Όλος ο Δυτικός κόσμος βομβαρδίζεται από διαφημίσεις που αφορούν μαγικές δίαιτες, που υπόσχονται να μας κάνουν πιο αδύνατους, πιο σέξι και πιο δυνατούς. Οι προτιμήσεις μας μπορούν να βρουν καταφύγιο από τις δίαιτες υψηλής πρωτεΐνης, οι οποίες υπόσχονται να μας αδυνατίσουν και να δυναμώσουν τους μυς μας ταυτόχρονα, έως τις χορτοφαγίες που ξεχωρίζουν τις τροφές σε καλές και κακές και υποστηρίζουν ότι ορισμένα γκρουπ τροφών έχουν ευεργετική δύναμη, ενώ άλλα γκρουπ είναι αντίθετα στην καλή μας υγεία.


 

Τα τελευταία χρόνια, η διατροφή έχει γίνει η αιτία για το καμπανάκι του κινδύνου, μια και ακούμε ότι περίπου όλα όσα τρώμε προκαλούν ή καρκίνο ή καρδιοαγγειακά προβλήματα ή κάποια παρόμοια, υψηλής σοβαρότητας, πάθηση.

Ασφαλώς θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς επιζήσαμε στους αιώνες που προηγήθηκαν χωρίς τη βοήθεια όλων αυτών των ειδικών διατροφών, των συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμίνες – μέταλλα κ.λπ.) και χωρίς όλα αυτά τα «μαγικά» φαγητά που έχουμε σήμερα.


 

Με την πληθώρα των πληροφοριών που δεχόμαστε από υπεύθυνα αλλά και ανεύθυνα πρόσωπα δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός, ότι οι περισσότεροι  Έλληνες είναι μπερδεμένοι για το πώς πρέπει να τρώνε.


 

Oι πρωτόγονοι δεν μπορούσαν να έχουν λάθος επιλογές, αφού τα διαθέσιμα φαγητά, και φρέσκα ήταν και απόλυτα φυσικά, αλλά και αρκετά για να καλύψουν τις φυσικές τους ανάγκες.


 

Το πρόβλημα, ασφαλώς είναι πολύ διαφορετικό σήμερα. Τα φυσικά φαγητά με τα οποία επιζήσαμε για πολλές χιλιάδες χρόνια είναι ακόμη διαθέσιμα σε μας εν μέρει, αλλά λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, οι επιλογές μας έχουν αλλάξει. Έτσι, έχουμε βγάλει τα φυσικά και απόλυτα φρέσκα φαγητά από τη διατροφή μας και τα έχουμε αντικαταστήσει με υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία ασφαλώς αποτελούν λάθος επιλογή. Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν στηριζόμαστε στα φυσικά μας ένστικτα αλλά σ’ αυτά που η ευκολία και η γεύση μας υπαγορεύουν.


 

Η διαφήμιση παίζει σημαντικό ρόλο, αφού δυστυχώς τις περισσότερες φορές έμμεσα μας δίνει λάθος μηνύματα και πληροφορίες όπως ότι η ζάχαρη μας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ασχολίες ή, ότι τα δημητριακά το πρωί είναι απόλυτα κατάλληλα για τα παιδιά, ακόμη κι αν τα περισσότερα είναι υπερεπεξεργασμένα, γεμάτα ζάχαρη και χωρίς ίχνος κυτταρικών ινών.


 

Το πρόβλημα είναι φανερό. Υπάρχουν τόσες πολλές κακές επιλογές σήμερα διαθέσιμες, οι οποίες είναι βολικές, νόστιμες και πολυδιαφημιζόμενες, που δεν μας επιτρέπουν να διαλέξουμε τα κατάλληλα φαγητά που θα προάγουν την υγεία αλλά και τη σιλουέτα μας.


 

Αλλά, επειδή μου αρέσει να αφήνω πάντα ένα θετικό μήνυμα, μη νομίζετε ότι έχουμε χάσει το παιχνίδι. Με μια βασική γνώση πάνω σε θέματα διατροφής – πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε – και λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για τον εαυτό μας, μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσπάθεια.


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH