Σπονδυλική στήλη: Βάλτε τέλος στους πόνους

Τι προκαλεί τους έντονους πόνους στην σπονδυλική στήλη και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε; Διαβάστε όλες τις νεότερες ιατρικές εξελίξεις.


 

Οι βασικότερες αιτίες για τους πόνους της σπονδυλικής στήλης βασίζονται στο μυοπεριτονιακό σύνδρομο και στην κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Το μυοπεριτονιακό σύνδρομο πόνου είναι μια οξεία ή χρόνια μορφή πόνου. Ο πόνος που προκαλείται από το σύνδρομο – το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι των πόνων που αφορούν την σπονδυλική στήλη – εστιάζεται γύρω από ευαίσθητα σημεία σε μυϊκές ομάδες που ονομάζονται «trigger points» ή σημεία πυροδότησης πόνου. Τα «trigger points» είναι δυνατόν να είναι επώδυνα στην ψηλάφηση και ο πόνος να ακτινοβολεί περιφερικά του σημείου που ψηλαφείται Είναι γεγονός ότι όλοι βιώνουμε κατά καιρούς κάποιο μυϊκό πόνο, ο οποίος υποχωρεί σε λίγες ημέρες. Όμως, στους ασθενείς με μυοπεριτονιακό πόνο ο μυϊκός πόνος εμμένει και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.


Ο μυοπεριτονιακός πόνος, ο οποίος προέρχεται από «trigger point» συνδέεται με πολλούς τύπους πόνου όπως:
◆ Κεφαλαλγίες – Ημικρανίες
◆ Αυχενικούς πόνους
◆ Οσφυαλγία – ισχιαλγία
◆ Πόνους στα άνω ή κάτω άκρα
Τα συμπτώματα και η κλινική εικόνα του μυοπεριτονιακού πόνου συνίστανται σε:
◆ Βαθύ και οξύ, διαπεραστικό πόνο.
◆Πόνο που εμμένει και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.
◆ Μειωμένη μυϊκή ελαστικότητα.
◆ Δυσκαμψία των αρθρώσεων που άπτονται των μυών που πάσχουν.
◆ Μια περιοχή αυξημένης τάσης στους μύες, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην ψηλάφηση.
◆ Διαταραχή του ύπνου εξαιτίας του πόνου.
◆ Μυϊκή ατροφία.


 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Η αντιμετώπιση του Μυοπεριτονιακού Πόνου πραγματοποιείται σε ελάχιστες συνεδρίες με τη χρήση του κρουστικού υπερήχου και την αποσυμπίεση (όταν υπάρχει κήλη στο μεσοσπονδύλιο δίσκο) της Σπονδυλικής Στήλης στην ανάλογη περιοχή του πόνου. Ο κρουστικός υπέρηχος είναι θεραπεία μέσω ωστικών κυμάτων, παρέχει βελτιωμένη παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και επίσης είναι, ίσως, η μοναδική μέθοδος που με την εφαρμογή της ως μονοθεραπεία (δηλαδή μόνο με ωστικά κύματα – ESWT) δίνει τέτοια αποτελέσματα σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, διότι επιδρά έπειτα από μερικά λεπτά – ώρες θεραπείας.


 

Τα εγκάρσια ωστικά κύματα:
◆ Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού (θεωρία ελέγχου της Πύλης του Πόνου).
◆ Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου.
◆ Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.


Ο σκοπός της αποσυμπίεσης είναι η μείωση της πίεσης μέσα στο δίσκο και η διευκόλυνση της μεταφοράς των υγρών – θρεπτικών στοιχείων και του οξυγόνου στο δίσκο. Η μείωση της ενδοδισκικής πίεσης – της πίεσης μέσα στο δίσκο – συντελεί στην επαναφορά της διόγκωσης ή της κήλης του δίσκου και ανακουφίζει την πίεση του νεύρου. Οι ρήξεις στους δακτυλίους του δίσκου μπορούν να επιδιορθωθούν και επαρκής ποσότητα υγρών και θρεπτικών στοιχείων μπορεί να εισαχθεί στον πυρήνα για να ανατρέψει την εκφύλιση του δίσκου και την κατάρρευσή του σαν συνέπεια του τραυματισμού. Η ενυδάτωση του πυρήνα του δίσκου μπορεί να αποκαταστήσει το ύψος του δίσκου, απαλλάσσοντας από την πίεση στις αρθρικές αποφύσεις.


 

 

*Κωνσταντίνος Χ. Γεωργιλάκης

MSc, MRT, φυσιοθεραπευτής – καθ. Φυσικής αγωγής, manual therapist – master σπονδυλικής στήλης


 

Body Health Clinic – Φυσιοθεραπεία – B.E.St – Scenar Therapy – Papimi Myovision – ProAdjuster – Spineforce,
Α. Μεταξά 11, Στοά APIAN, 3ος όρ.
Τ: 210 8983043, 693 2700139
www.bodyhealth.gr

info@bodyhealth.gr


 

 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH