Στοματική υγιεινή των παιδιών: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος;

Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι, όλοι επιστρέφουμε στο πρόγραμμά μας. Επιστρέφουμε και στο σωστό καθημερινό μας βούρτσισμα. Πώς γίνεται όμως, το σωστό βούρτσισμα; Ποια είναι τα απαραίτητα σύνεργα για ν’ απομακρύνουμε με επιτυχία τη μικροβιακή πλάκα και να μειώσουμε τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας;


Το σωστό βούρτσισμα γίνεται μετά από κάθε γεύμα. Έτσι απομακρύνονται τα οξέα των μικροβίων που δημιουργούν τερηδόνα. Τουλάχιστον κάθε πρωί και κάθε βράδυ θα πρέπει να καθαρίζουμε τη στοματική μας κοιλότητα σχολαστικά. Σημασία όμως, έχει και η σωστή τεχνική βουρτσίσματος. Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φθάνουν μέχρι τα ούλα. Οι ενήλικες πρέπει να ξεκινούν από την ουλοδοντική σχισμή και με κίνηση απότομη ν’ απομακρύνουν προς τα έξω τη μικροβιακή πλάκα. Η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι τόση όση ν’ απομακρύνει μικρόβια και τροφές, αλλά όχι να δημιουργεί πόνο ή αποτριβές στα ούλα. Η οδοντόβουρτσα πρέπει πάντα να έχει μαλακές τρίχες και όλες στο ίδιο ύψος, έτσι ώστε να φτάνουν και όλες οι τρίχες στο ίδιο σημείο. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο αποτελεσματική γα την καλή στοματική υγιεινή, εφ’ όσον όμως, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις σωστές κινήσεις. Ιδίως στα μικρά παιδιά, που τη βλέπουν σαν ένα ακόμη παιχνίδι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με την επίβλεψη και τη συνεργασία του γονέα.


Μεγάλη σημασία έχει επίσης και η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε. Στα μικρά παιδιά μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών (μετά δηλαδή την ηλικία των 2 ετών), θα πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα που να περιέχει τουλάχιστον 500ppm φθορίου. Όταν αρχίσουν να ελέγχουν πλήρως την κατάποση συνίσταται οδοντόκρεμα με 1000ppm. Στους ενήλικες, οι οδοντόκρεμες περιέχουν 1450ppm φθόριο, που είναι αρκετό για την καθημερινή στοματική μας υγιεινή. Σε ασθενείς με πολυτερηδονισμό, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει και πιο ενισχυμένη με φθόριο οδοντόκρεμα. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν με μέτρο τις «λευκαντικές» οδοντόκρεμες. Οι οδοντόκρεμες αυτές περιέχουν συνήθως σόδα και ισχυρές αποτριπτικές ουσίες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αδαμαντίνη των δοντιών, αν χρησιμοποιούνται παρατεταμένα.


Δύο επιπλέον σύμμαχοι στην καθημερινή στοματική μας φροντίδα είναι το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα. Όσο καλά και τακτικά κι αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, οι περιοχές ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια (σημείο επαφής του δοντιού) αποτελούν παγίδες τροφών και μικροβίων. Μόνο το οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να μας προστατεύσουν στα σημεία αυτά από τερηδόνα και ουλίτιδα. Τα στοματικά διαλύματα έχουν επικουρικό ρόλο στη στοματική μας υγειινή. Προσφέρουν επιπλέον φθόριο ή βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής των ούλων (στην ουλίτιδα ή την περιοδοντίτιδα), αλλά δε θα πρέπει ν’ αντικαθιστούν το τακτικό βούρτσισμα. Επίσης, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε τα διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα, γιατί η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στους ιστούς. Στα παιδιά η χρήση των διαλυμάτων συνίσταται μετά την ηλικία των 6 ετών, που ελέγχουν πλήρως το αντανακλαστικό της κατάποσης.


*Δρ. Λίλα Παπαδοπούλου
Happy Tooth Clinic, Γλυφάδα

www.happytoothclinic.gr


lila_happy_tooth

IN CATEFORY: HEALTH , KID