Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα  σε παιδιά σχολικής ηλικίας: Πόσο σπουδαία είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου;

Κάθε φορά που αρχίζει η σχολική σεζόν, ξεκινάει το άγχος και ο πονοκέφαλος των γονιών σχετικά με τις ασθένειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Μία από αυτές τις ασθένειες και αρκετά συχνές, είναι και ο στρεπτόκοκκος. Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες είναι οι αναγκαίες εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει το παιδί;


Το συχνότερο μικροβιακό νόσημα της παιδικής ηλικίας, η οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι ένα φλεγμονώδες σύνδρομο του στοματοφάρυγγα.
Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και στο 25%-50% εξ’ αυτών ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή πυογόνος στρεπτόκοκκος είναι το υπεύθυνο αίτιο.


 

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος ο οποίος είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, εμέτους, δυσκαταποσία (πόνο όταν καταπίνει) και πονοκέφαλο.
Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι μεγάλη, αφενός μεν λόγω της επέκτασης της στο μέσο αυτί και της παραρρίνιες κοιλότητες, αφ’ ετέρου δε λόγω των επιπλοκών που μπορεί ν’ ακολουθήσουν, όπως ο οξύς ρευματικός πυρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα.


Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι τα εξής:
1. Το strep test: είναι ένα τεστ με το οποίο ανιχνεύουμε το αντιγόνο του πυογόνου στεπτοκόκκου. Το δείγμα λαμβάνεται με τη βοήθεια στυλεού από το φάρυγγα και τις αμυγδαλές του παιδιού και η απάντηση δίνεται μέσα σε 15 λεπτά.
2. Η καλλιέργεια φαρυγγοαμυγδαλικού επιχρίσματος: επιβεβαιώνει την παρουσία του μικροβίου και ελέγχει την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά
3. Οι ορολογικές εξετάσεις: πρόκειται για τις ASTO και αντιDNάσης- Β οι οποίες γίνονται από το αίμα του παιδιού και είναι πιο ειδικές.


 

Η θεραπεία εκλογής για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο είναι η χορήγηση πενικιλίνης από το στόμα για 10 ημέρες. Σε περίπτωση αλλεργίας στην πενικιλίνη χορηγείται ερυθρομυκίνη ή κλαριθρομυκίνη.
Η χορήγηση του αντιβιοτικού πολύ γρήγορα ελαττώνει τον αριθμό των στρεπτοκόκκων στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά εφ’ όσον βελτιωθούν και κλινικά μπορούν να επιστρέψουν στη σχολική τάξη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.


*Χριστίνα Μ. Πεπόνη
MD, Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος, τ. Επιμελήτρια Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός


Καθημερινά 07:30-13:00 & 18:00-19:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα)

Σάββατο: με ραντεβού.

Λυσικράτους 26, Άλιμος

T/F: 210 9841119, 693 6973178

christinapeponi@gmail.com
FB: Μικροβιολογικό Εργαστήριο Χριστίνα Πεπόνη Άλιμος


 

 

 

 

 

 

 


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH