Θανάσης Κουζιώκας – Ιδιοκτήτης και Bartender στο Grooove cocktail bar

kouziwkas

Θανάσης Κουζιώκας – Ιδιοκτήτης και Bartender στο Grooove cocktail bar

Πότε ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τον κόσµο των cocktails; 

Το 2006 πήρα µέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισµό που διοργάνωσε η Ένωση Μπάρµεν για την ανάδειξη των κορυφαίων Ελλήνων bartenders και cocktails της χρονιάς, στη Θεσσαλονίκη. Κέρδισα την πρώτη θέση στην κατηγορία Young Bartender. Είχα µόλις ένα χρόνο περίπου το Grooove και ουσιαστικά ήταν το έναυσµα για ν’ ασχοληθώ περισσότερο επαγγελµατικά µε το κοµµάτι του bartending, καθώς το µαγαζί µέχρι εκείνη τη στιγµή ήταν πιο café-bar. Ήταν το ερέθισµα για να ψάξω ακόµα περισσότερο και να µπω στον κόσµο του cocktail. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι διαγωνισµοί, όπως αυτός του Beefeater Gin London το 2011, αλλά και το 2014 που κέρδισα την πρώτη θέση παγκοσµίως στο διαγωνισµό του Gin Mare. 


Τι είναι αυτό που θεωρείς ότι σε χαρακτηρίζει ως  barman;

Το να µπορώ να σε κάνω να δοκιµάσεις γεύσεις που δεν είχες φανταστεί ποτέ ότι σου αρέσουν. Πολλές φορές µπορεί να µου πει κάποιος ότι δεν του αρέσει ένα ποτό και τελικά να του το σερβίρω µε τέτοιο τρόπο που να καταφέρω να του αλλάξω γνώµη. Και επίσης, το γεγονός ότι θα σου σερβίρω ό,τι και να θέλεις να πιείς, από µπύρα και υποβρύχια µέχρι ένα πολύ πρωτότυπο cocktail. ∆εν υπάρχουν «µη» στη µπάρα µου. 


Ποιο είναι το αγαπηµένο σου ποτό;

Το βερµούτ. Μου αρέσει πολύ και ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια το προτιµώ. Και το gin σίγουρα. 


Το 2014 κέρδισες την πρώτη θέση παγκοσµίως στο διαγωνισµό του Gin Mare. Κατά πόσο άλλαξε η επαγγελµατική σου πορεία από εκείνη τη στιγµή;

Βοήθησε πολύ όσον αφορά στο να γίνω πιο γνωστός στον κόσµο και ειδικά στο Βόλο. Από εκείνη την περίοδο και µετά άρχισε να µε αναγνωρίζει όλο και περισσότερος κόσµος. Επίσης, µέσα στα πλαίσια αυτής της νίκης έλαβα µέρος σε 6 µεγάλα events που διοργάνωσε η εταιρεία σε όλο τον κόσµο, σε µερικά από τα καλύτερα bar παγκοσµίως. Μέσα από αυτή τη διαδικασία είδα πράγµατα, απέκτησα γνώσεις, εκπαίδευση και κατάφερα να εξελιχθώ ως bartender, βλέποντας και πως δουλεύουν στο εξωτερικό. Και γνώρισα ανθρώπους καταξιωµένους στο χώρο που θαύµαζα και µε ενέπνευσαν να κάνω ακόµα καλύτερα πράγµατα


Τι είναι αυτό που κάνει ένα bartender καλό; 

Για εµένα είναι πολύ σηµαντικό το vibe που θα έχει πίσω από τη µπάρα και η επικοινωνία του µε τον κόσµο. Και µετά φυσικά και το ποτό που θα σερβίρει. 


Τι αποτελεί πηγή έµπνευσης για εσένα για να δηµιουργήσεις ένα cocktail και κατ’ επέκταση και µία ολόκληρη cocktail list;

Ο  λόγος για τον οποίο θα το δηµιουργήσω. Για ένα διαγωνισµό; Για το σπίτι; Για το µαγαζί; Για µία βραδιά µε φίλους; Κάθε φορά, ανάλογα µε την περίσταση, είναι και διαφορετικό. Όσον αφορά στην cocktail list του µαγαζιού, ανά περιόδους επικεντρωνόµαστε και σε θεµατικές. Για παράδειγµα, αυτή την περίοδο µε έχει εµπνεύσει αρκετά το cocktail gin tonic. 


Ποιο είναι το συναίσθηµα µε το οποίο θέλεις να φεύγουν οι πελάτες από τη µπάρα σου;

Σαν να έχουν δει µία πολύ ωραία παράσταση θεάτρου ή µία κινηµατογραφική ταινία,που βγαίνεις µετά και το συζητάς. Προσπαθούµε και εµείς να είµαστε θεατρικοί στο µπαρ, να τους εξηγούµε τι πίνουν και όχι απλά να σερβίρουµε. 


Τι νέο ετοιµάζετε στο Grooove αυτή την περίοδο;

Στον επάνω όροφο του µαγαζιού δηµιουργήσαµε ένα χώρο prive- ουσιαστικά είναι σαν µια κουζίνα σπιτιού µε τραπέζι στη µέση- όπου µπορούν 8 άτοµα να καθίσουν και να επιλέξουν cocktail και πιάτα από συγκεκριµένα µενού. Τα ποτά φτιάχνονται από εµένα εκείνη τη στιγµή και τους εξηγώ την όλη διαδικασία και το ίδιο γίνεται και µε τα πιάτα από το chef. Σε λίγο καιρό θα έχουµε και κάποιες guest συνεργασίες µε chef από την Αθήνα, όπου σε αυτή την περίπτωση τα άτοµα δε θα ξέρουν τι πρόκειται να πιούν και να φάνε. Θα είναι έκπληξη. 


Όσοι δεν έχουν επισκεφτεί το Βόλο, έχουν την εντύπωση ότι εκτός από τα τσιπουράδικα δεν υπάρχει κάτι άλλο για να δουν ή να κάνουν. Τι θα έλεγες σε αυτούς τους ανθρώπους;

Είναι πάρα πολλά αυτά που µπορείς να δεις και να κάνεις. Ειδικά το κοµµάτι του bar, αλλά και αυτό του fine dining και της γαστρονοµίας γενικότερα, έχει εξελιχθεί πολύ. Γενικά, είναι ένα µέρος που είναι ιδανικό και για χειµώνα, αλλά και  για καλοκαίρι. 


Αν ο Βόλος ήταν cocktail, ποια θα ήταν η αλκοολική βάση και µε ποιες άλλες γεύσεις θα το συνδύαζες;

Ένα τοπικό κρασί ενισχυµένο σε αλκοόλ και εµποτισµένο  µε βότανα του Πήλιου.

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta