The magic, happy year of you

Κάθε χρονιά και µια νέα αρχή µε καινούριες υποσχέσεις, στόχους και επιδιώξεις που ανυποµονείς να κατακτήσεις. Μια καινούρια σελίδα που γράφεις καθηµερινά και που αφήνει τα σηµάδια της στο χρόνο. Κι αν πολλές φορές νιώθεις ότι δεν προσπάθησες αρκετά, πάντα υπάρχει µια δεύτερη ευκαιρία να βελτιωθείς. Το µόνο που έχεις να κάνεις είναι ν’ ακολουθήσεις τις παρακάτω συµβουλές για να γίνει το 2017, η δική σου χρονιά!


Από την Κατερίνα Ποθητού


1. Ανανεώστε το χώρο σας

Όσο κοινότυπο κι αν σας ακούγεται, έρευνες έχουν δείξει πως η ανανέωση του προσωπικού σας χώρου έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία. ∆εν έχετε λοιπόν, να χάσετε τίποτα δοκιµάζοντας πρωτότυπες ιδέες που θ’ αλλάξουν τη διάθεσή σας! ∆οκιµάστε ν’ αλλάξετε τη θέση των επίπλων σας ώστε να εξοικονοµήσετε επιπλέον χώρο, ενώ µπορείτε επίσης, να εκµεταλλευτείτε παλιά αντικείµενα όπως τα γυάλινα δοχεία, βάζοντας βότσαλα, φωτάκια, λουλούδια, ποτ πουρί κλπ. µετατρέποντάς τα σε όµορφα διακοσµητικά για κάθε χώρο. Καλή ιδέα είναι επίσης, να δηµιουργήσετε ένα χώρο «αναµνήσεων», µια ξεχωριστή γωνίτσα στην οποία θα τοποθετήσετε φωτογραφίες, σουβενίρ από ταξίδια και δώρα που λάβατε από τα αγαπηµένα σας πρόσωπα. Αν το καθιστικό σας είναι µικρό ξεχάστε τις µεγάλες πολυθρόνες και συµπληρώστε το µε πουφ που µπορούν εύκολα να µετακινηθούν ανάλογα µε τις ανάγκες σας. Και βέβαια, όταν µιλάµε για προσωπικό χώρο αυτό περιλαµβάνει και το γραφείο σας όπου περνάτε αρκετές ώρες της ηµέρας και σίγουρα χρειάζεται την ανάλογη τάξη και περιποίηση. Συρταριέρες σε διάφορα χρώµατα και έπιπλα αποθήκευσης θα σας βοηθήσουν να ταξινοµήσετε αντικείµενα και έγγραφα τη στιγµή που µικρά γλαστράκια, ταπετσαρίες κλπ. σίγουρα θα σας κάνουν να νιώσετε όµορφα.


4-padded-headboard-wall


2. Γίνε για λίγο παιδί

Τα παιδιά είναι πάντα χαρούµενα και µάλλον κάτι παραπάνω γνωρίζουν από εµάς! Αυτός και µόνο είναι ένας καλός λόγος να τα µιµηθείς… δεν εννοούµε βέβαια, να κοιµάσαι µε αρκουδάκια, αλλά να αρχίσεις να εκτιµάς κάθε µικρή πράξη που µπορεί να σου χαρίσει µεγάλη χαρά. Για παράδειγµα, ένας καλός τρόπος να αποµακρύνεις το στρες είναι να εκφραστείς µέσα από χρωµατιστές ζωγραφιές, το να κάνεις σχοινάκι έχει πολλαπλά οφέλη σαν σωµατική άσκηση για τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ τα πολύχρωµα σκουφάκια/ γαντάκια κλπ. θα δώσουν ένα ξεχωριστό αέρα στο λουκ σου. Από την άλλη και ποιος δε γνωρίζει πως τα σοκολατάκια και τα ζαχαρωτά σε κάνουν πιο χαρούµενο, όπως επίσης και µια βόλτα στο λούνα παρκ που θα σε ξανακάνει να νιώσεις µεγάλη ανεµελιά! Τέλος, µην ξεχνάς πως ένα δώρο, όσο µικρό κι αν είναι αυτό, µπορεί να κάνει τους γύρω σου πολύ ευτυχισµένους, όπως ένιωθες και εσύ σε µικρή ηλικία όταν σου χάριζαν ένα απλό µπαλόνι! 


shutterstock_293576540


3. Βρες έναν παλιό φίλο

Σίγουρα έρχονται στιγµές στη ζωή σου που αναπολείς τους παλιούς σου συµµαθητές, συµφοιτητές, καθώς και φίλους από τη δουλειά, το στρατό κλπ. Μην κάθεσαι λοιπόν και ξεκίνα να ψάχνεις τα πρόσωπα που σου λείπουν, µε ισχυρό σύµµαχο τα social media που µπορούν να σε βοηθήσουν  να βρεις το Μαράκι που καθόταν για έξι χρόνια δίπλα σου στο θρανίο ή τον Κώστα, τον πρώτο σου έρωτα που δεν έµαθε ποτέ πως ένιωθες γι αυτόν. Θα νιώσετε υπέροχα να µοιράζεστε όλοι µαζί αστείες ιστορίες από το παρελθόν, ενώ αν ακόµη έχετε κρατήσει επαφή τότε ένα reunion µια δυο – φορές το χρόνο επιβάλλεται.


4. Get a makeover

Κάθε γυναίκα εκτιµά την οµορφιά και την περιποίηση. Γι’ αυτό, όσο δύσκολο πρόγραµµα κι αν ακολουθείτε, πρέπει να φροντίσετε τουλάχιστον µια φορά το µήνα να κάνετε πράγµατα για τον εαυτό σας, που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε αναζωογόνηση και θα εντείνουν τη θηλυκότητά σας. Ένα σπα ή µασάζ µε αιθέρια έλαια, µια επίσκεψη στο κοµµωτήριο ή στα κέντρα αισθητικής, όπως επίσης και η αγορά ρούχων και αξεσουάρ, είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος να χαλαρώσετε και να ανανεώσετε την εµφάνισή σας. Μην παραλείπετε αυτή τη λεπτοµέρεια, µιας και η ρουτίνα της δουλειάς πολλές φορές έχει άµεση επίδραση στην ψυχολογία σας. Άλλωστε, δεν είναι ποτέ κακό να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας ανταµείβοντάς τον για την σκληρή σας εργασία. Και βέβαια, το ίδιο ισχύει και για το αντρικό φύλο!


hair3


5. Μάθε την αξία της προσφοράς

∆εν υπάρχει πιο όµορφο συναίσθηµα από το να προσφέρεις στους γύρω σου και αυτό δεν αποτιµάται µόνο µε χρήµατα. Το να αφιερώνεις το χρόνο σου σε κάποιον είναι εξίσου σηµαντικό, γι αυτό, παρά το φόρτο εργασίας, προσπάθησε να είσαι εκεί για τους φίλους σου όταν σε χρειάζονται. Αν πάλι έχεις ελεύθερο χρόνο τότε µπορείς ν’ αναλάβεις εθελοντική εργασία σε κοινωφελείς οργανισµούς, η δράση των οποίων βοηθά εκατοντάδες ανθρώπους να ζουν µε χαρά και αξιοπρέπεια. Φυσικά και η συχνή αιµοδοσία είναι µια πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς που µπορεί να σώσει ζωές και να σε γεµίζει µε όµορφα συναισθήµατα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει ό,τι κάνεις να γίνεται µέσα από την καρδιά σου!


6. Plan your success! 

Ένα από τα συχνότερα λάθη που αρκετοί από εµάς κάνουµε στο ξεκίνηµα κάθε νέας χρονιάς είναι να θέτουµε µεγαλεπήβολους στόχους που δύσκολα µπορούµε να πραγµατοποιήσουµε, µε αποτέλεσµα να απογοητευόµαστε εκ των υστέρων. Φέτος, για να µην πέσετε και πάλι στην ίδια παγίδα, θα σας αποκαλύψουµε το µυστικό που κρύβεται πίσω από την επιτυχία και αυτό δεν είναι άλλο από τη δηµιουργία ενός λεπτοµερούς πλάνου για το πώς θα κατακτήσετε τους στόχους σας, ερχόµενοι µερικά βήµατα πιο κοντά στην πραγµατοποίηση των ονείρων σας!

Μιας και τίποτα στη ζωή δεν χαρίζεται, πρέπει να είστε σε ετοιµότητα να δουλέψετε σκληρά και να είστε σίγουροι πως βραχυπρόθεσµα ή έστω σε βάθος χρόνου, η αφοσίωση και οι προσπάθειές σας θα ανταµειφθούν και µε το παραπάνω. Αν λοιπόν, έχετε βαρεθεί τη ρουτίνα και επιθυµείτε µια καλύτερη εργασία, δεν έχετε παρά να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Παρακολουθήστε σεµινάρια πάνω στον τοµέα που σαν ενδιαφέρει να εργαστείτε και αποκοµίστε πολύτιµες γνώσεις που θα σας βοηθήσουν στην µετέπειτα επαγγελµατική σας ανέλιξη. Να έχετε υπόψη σας πως στη σύγχρονη αγορά απαραίτητο προσόν που ζητούν οι µελλοντικοί σας εργοδότες είναι η άριστη γνώση υπολογιστών, ενώ ιδιαίτερα χρήσιµη σε όλες τις δουλειές είναι οι καλές ικανότητες στον τοµέα της επικοινωνίας µιας και αρκετά επαγγέλµατα περιλαµβάνουν συνδιαλλαγή µε κόσµο. Η γνώση ξένων γλωσσών επίσης, µπορεί να σας «ανοίξει πόρτες» στο χώρο του τουρισµού, των πολυεθνικών επιχειρήσεων, της ναυτιλίας και του εµπορίου. Από την άλλη, αν έχετε ταλέντο στη ζωγραφική ή γενικά στις τέχνες, παρακολουθήστε µαθήµατα που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και -γιατί όχι- να ακολουθήσετε µια επαγγελµατική πορεία σε αυτό τον τοµέα. Και να θυµάστε πως στις µέρες µας είναι απαραίτητο να είστε ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, πράγµα που σηµαίνει πως ανά πάσα στιγµή πρέπει να είστε σε ετοιµότητα ν’ αλλάξετε εντελώς κατηγορία δραστηριοποίησης. 

Αυτό, ακόµη, που πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε είναι να κάνετε το χόµπι σας επάγγελµα εννοώντας πως παράλληλα µε την εργασία σας, καλό είναι να δουλεύετε συστηµατικά και οργανωµένα πάνω στις ασχολίες που σας γεµίζουν µε χαρά. Για παράδειγµα,  αν σας αρέσει το γράψιµο και έχετε πρωτοποριακές ιδέες δηµιουργήστε ένα blog και φροντίστε να το ενηµερώνετε συχνά. Αν έχετε ταλέντο στο τραγούδι, τη φωτογραφία ή το σχέδιο, σιγουρευτείτε ότι προβάλλετε τη δουλειά σας στα social media. Γενικά, εξερευνήστε και εκµεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες που σας δίνει το διαδίκτυο γιατί δεν είναι απίθανο να κερδίσετε και χρήµατα µε τη συνεχή προβολή, απλά κάνοντας πράγµατα που σας αρέσουν! 

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις ένα καλό πλάνο που θα σας οδηγήσει προς την επιτυχία είναι αυτό στο οποίο έχετε καταγράψει τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναµίες σας, έχετε βρει τρόπους µε τους οποίους θ’ αποκοµίσετε γνώσεις και εµπειρία στους τοµείς που σας ενδιαφέρουν και φυσικά φροντίζετε να εξασφαλίσετε τα κατάλληλα µέσα και τους απαραίτητους πόρους για να κατακτάτε βήµα βήµα το όνειρό σας, πάντα έχοντας κατά νου ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια, κόπο και αποδοχή τυχόν σφαλµάτων. Γιατί µπορεί η επίτευξη του στόχου σας να είναι το ζητούµενο, αλλά µην ξεχνάτε πως όλη η πορεία προς τα εκεί σας γεµίζει µε εµπειρίες, όµορφα συναισθήµατα και αξέχαστες στιγµές!image4


portrait-of-cute-young-business-woman-outdoor-over-building-background


7. Μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να σε καταβάλλουν.

Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση είναι σπουδαίοι σύµµαχοι για κάθε νέο ξεκίνηµα!


8. Σταµάτα να ψάχνεις τον τέλειο σύντροφο

Γιατί πολύ απλά αυτός υπάρχει µόνο στη φαντασία σου! Στην αληθινή ζωή τα πράγµατα είναι πολύ πιο διαφορετικά από τις ταινίες κι αν έχεις βαρεθεί να αναρωτιέσαι γιατί κάθε πρωτοχρονιά σε βρίσκει single, τότε ξέχνα για λίγο τα ραντεβού και επικεντρώσου στο πως εσύ νιώθεις. Σκέψου τι ψάχνεις, ποιον τύπο ανθρώπου προτιµάς να έχεις δίπλα σου και τι µπορείς εσύ η ίδια να διαθέσεις σε µια σχέση. Μόλις δώσεις τις παραπάνω απαντήσεις στον εαυτό σου, θα σου είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσεις τι πραγµατικά θες και να κινηθείς προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, ψάχνοντάς το. Και να θυµάσαι πως αυτό απαιτεί χρόνο, µιας και όποιος βιάζεται… σκοντάφτει! busbud-millennials-choose-bus-travel-featured


9. Κάνε όσα περισσότερα ταξίδια µπορείς 

Σίγουρα έρχονται στιγµές στη ζωή σου που η βαρετή καθηµερινότητα, η πολύωρη εργασία και οι υποχρεώσεις σε κουράζουν και θες να ξεφύγεις από όλους και απ’ όλα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να απολαύσεις ταξίδια και ηµερήσιες εκδροµές στους αγαπηµένους σου προορισµούς; Ετοίµασε τη βαλίτσα σου, πάρε αγκαζέ την κολλητή σου και φύγε µακριά απ’ όσα σε απασχολούν. Είτε αυτό κρατήσει µέρες είτε λίγες ώρες, θα δεις πως η εξόρµηση θα έχει σηµαντικά οφέλη στην ψυχολογία σου, ενώ θα µπορέσεις να προσθέσεις µερικά ακόµη µαγνητάκια, card postal και φωτογραφίες στο ψυγείο και τα άλµπουµ σου! Και βέβαια, µην ξεχνάς και την πολιτισµική πλευρά των ταξιδιών, µιας και γνωρίζεις καινούριες κουλτούρες, συναντάς νέους ανθρώπους και αποκτάς µοναδικές εµπειρίες που θα σου µείνουν για πάντα αξέχαστες. Τόλµησέ το!


2016-04-05-1459873139-1014148-lasvegas-bellagiosquare


tinker_au_tw_06


10. Κράτα ημερολόγιο!

Όσο παλιομοδίτικο κι αν σου ακούγεται, σε βοηθάει να βάλεις τη σκέψη σου σε τάξη.


028_002


11. Κάνε την αυτοκριτική σου

Πάει ο παλιός ο χρόνος και µαζί του φεύγουν και όσες δυσάρεστες καταστάσεις κλήθηκες να βιώσεις που σε δοκίµασαν ψυχικά και πνευµατικά: φιλίες που τελείωσαν απότοµα, µια σχέση που έληξε άδοξα,  συνεργασίες που δεν ευόδωσαν και επιδιώξεις που µαταιώθηκαν. Κι ενώ στο µυαλό σου έχεις την τέλεια εξήγηση για το τι πήγε στραβά, µήπως τελικά τα πράγµατα δεν είναι ακριβώς όπως τα ερµήνευσες; Πολλές φορές έχουµε την τάση να κατηγορούµε τους άλλους για όλα και αυτό είναι λογικό ως ένα βαθµό. Αν όµως, θες να µάθεις τις πραγµατικές αιτίες για όσα συνέβησαν, δεν έχεις παρά να κάνεις την αυτοκριτική σου και να δεις που µπορεί να έφταιξες. Η εκ των υστέρων σκέψη για καταστάσεις του παρελθόντος µε µια πιο ήρεµη µατιά πάντα σε βοηθάει να διαπιστώσεις και τα δικά σου λάθη, ώστε αφενός να τα διορθώσεις – αν αυτό είναι δυνατό – αφετέρου να µην τα επαναλάβεις στο µέλλον. Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις µπορεί να µην έκανες εσύ η ίδια κάποιο λάθος, αλλά να µη µίλησες τη στιγµή που έπρεπε, να µη ξεκαθάρισες τη θέση σου εν όψει παρεξηγήσεων και να µη διεκδίκησες όσο θα έπρεπε τις ευκαιρίες που πέρασαν από µπροστά σου. 


12. Άσε στην άκρη τις δικαιολογίες

Ξέρουµε καλά τι ευχήθηκες την προηγούµενη χρονιά και γνωρίζουµε επίσης, ότι δεν ήσουν πολύ συνεπής στις υποχρεώσεις σου! Γι’ αυτό άσε τις δικαιολογίες και ξεκίνα να µπαίνεις σταδιακά σε ένα πρόγραµµα διατροφής που θα σε οδηγήσει – επιτέλους – να κατακτήσεις το σώµα των ονείρων σου. Άρχισε να εντάσσεις στο διατροφολόγιό σου εντατικά τα λαχανικά και τις υγιεινές τροφές και περιόρισε τις γλυκές αµαρτίες για τα κρύα Κυριακάτικα πρωινά όπου το σοκολατένιο κέικ είναι µια παρηγοριά για την εβδοµάδα που σε περιµένει. Και βέβαια, µην ξεχνάς πως για την απώλεια των περιττών κιλών απαραίτητη είναι η γυµναστική 2-3 φορές την εβδοµάδα. ∆ιάλεξε εσύ το πρόγραµµα που σου ταιριάζει και φρόντισε να το ακολουθείς µε ευλάβεια, τουλάχιστον µέχρι να φτάσεις στο επιθυµητό βάρος και άσε τους άλλους να θαυµάζουν στην παραλία τους καρπούς της σκληρής δουλειάς που έκανες όλο το χειµώνα!


13. Κάνε αποταµίευση

Όσο κι αν λατρεύεις να ψωνίζεις καινούρια πράγµατα, έρχονται στιγµές που θα πρέπει να αγνοήσεις εκείνο το φόρεµα µε την ασορτί τσάντα ή τα trendy πέδιλα που σου φωνάζουν από την απέναντι βιτρίνα να τα αγοράσεις. Κι αυτό επειδή δεν θες πάλι στις 20 του µήνα να ζητάς δανεικά από γονείς και φίλους. Είσαι αρκετά µεγάλη να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονοµικά σου κι αυτό θα πρέπει να το αποδείξεις κάνοντας αποταµίευση. Ένας καλός τρόπος να το καταφέρεις αυτό, είναι να βάζεις ορισµένα λεφτά στον τραπεζικό σου λογαριασµό ώστε να µην είναι διαθέσιµα κάθε φορά που κάτι ελκυστικό θα σου τραβήξει την προσοχή.


budget-avant-voyage


14. Άσε για λίγο στην άκρη το κινητό και προσπάθησε ν’ ασχοληθείς µε δηµιουργικές δραστηριότητες.

Φτιάξε χειροποίητα κοσµήµατα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, δωράκια και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Μπορείς επίσης, να φτιάξεις παζλ ή να µαγειρέψεις για τα αγαπηµένα σου πρόσωπα. Το συναίσθηµα είναι ανεκτίµητο!


handmade-greeting-cards-ideas-for-love


d43edead9b26545f4f84ff60f2b038b6


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , CULTURE