The smart  side of the future: Τα τεχνολογικά επιτέγματα, οι πόλεις του μέλλοντος και τα “έξυπνα” σπίτια

Η τεχνολογία, οι εξελίξεις και οι καινοτομίες τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πλέον, έχουμε φτάσει σε σημείο, από το να μπορούμε να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας από το κινητό μας μέχρι να φορτίζουμε τον υπολογιστή μας στο παγκάκι της πόλης. Τα λεγόμενα «έξυπνα» σπίτια έχουν γίνει πλέον πραγματικότητα, ενώ οι «έξυπνες» πόλεις είναι προ των πυλών…Πάμε να δούμε καινοτομίες που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας, που φαντάζουν σαν ένα απλό επιστημονικό σενάριο. Και όμως, δεν είναι…


-CITY-


Οι πιο καινοτόμες πόλεις του κόσμου


Πολλές από τις Μητροπόλεις του πλανήτη έχουν ήδη εισέλθει σε μία νέα εποχή και βαδίζουν σιγά σιγά προς το μέλλον μέσα από καινοτόμα συστήματα μεταφορών, επικοινωνίας, ακόμα και με τους τρόπους που επιλέγουν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών τους.


Τι εννοούμε όμως, όταν λέμε ότι μία πόλη είναι έξυπνη; Ουσιαστικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον όρο μεμονωμένα, καθώς κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία ευφυέστερων πόλεων, στις οποίες σημαντικοί τομείς, όπως το περιβάλλον, η ενέργεια και οι συγκοινωνίες, θα συνεργάζονται έξυπνα. Για να χαρακτηριστεί δηλαδή, μία πόλη έξυπνη θα πρέπει να διαθέτει τεχνολογία που να της επιτρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, να κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση των πολιτών και να κάνουν εύκολη την πρόσβαση στην τεχνολογία και το διαδίκτυο. Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα. Πάμε να δούμε κάποιες πόλεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να προωθούν την καινοτομία στη δομή και την οργάνωσή τους.


Λονδίνο: Το χρηματιστήριο του «δρόμου»
Κατασκευασμένοι από την εταιρεία Renew, οι έξυπνοι κάδοι που έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους του Λονδίνου και έχουν δύο τεράστιες οθόνες LCD, εμφανίζουν ειδήσεις από την οικονομική εφημερίδα Economist, αλλά και την κίνηση των μετοχών του χρηματιστηρίου.


1x-1


Νέα Υόρκη: Φορτίστε το smartphone σας
Στη Μητρόπολη της Αμερικής, οι τηλεφωνικές κυψέλες έχουν αρχίσει ν’ αντικαθίστανται από πυλώνες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με hotspots και σταθμούς φόρτισης για Smartphones.


streetcharge__in_use_1-cropped


Βοστώνη: Τα παγκάκια που φορτίζουν με τον ήλιο
Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα παγκάκια που δίνουν τη δυνατότητα να φορτίζετε το κινητό σας, τον υπολογιστή ή το tablet σας, ενώ βρίσκεστε στο δρόμο. Λειτουργούν με ηλιακούς συλλέκτες και μπορούν να φορτίσουν για 8 ώρες συνεχόμενες, περίπου 32 ηλεκτρονικές συσκευές.


Βαρκελώνη: Το παράδειγμα της «έξυπνης» πόλης
Στην Ισπανική Μητρόπολη τα πάρκα της πόλης είναι εξοπλισμένα με έξυπνα συστήματα ύδρευσης: αισθητήρες μετρούν την υγρασία του εδάφους, ενώ οι κηπουροί αναλύουν τα δεδομένα μαζί με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ώστε ν’ αποφύγουν τη σπατάλη νερού. Επιπλέον, στους δρόμους υπάρχουν άλλοι αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας λαμβάνουν μέσω επικοινωνιακών συστημάτων τις πληροφορίες για τους κάδους που πρέπει να αδειάσουν.
Τέλος, η Βαρκελώνη διαθέτει 700 σημεία ανοιχτής πρόσβασης που προσφέρουν στους τουρίστες και τους κατοίκους της πόλης δωρεάν ίντερνετ.


barcelona3


-THE FUTURE TOWNS- 


Οι πόλεις του μέλλοντος
Μπορεί κάποιες από αυτές να έχουν ήδη ξεκινήσει να χτίζονται, μπορεί κάποιες άλλες να μείνουν για πάντα στα σχέδια, όμως αυτές οι πόλεις του μέλλοντος είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Πάμε να τις δούμε.


Αρχικά η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χτίσει στο μέλλον 100 «έξυπνες πόλεις», ενώ το πάντοτε καινοτόμο Άμπου Ντάμπι έχει ξεκινήσει να χτίζει την «οικολογική πόλη» Μάζνταρ, όπου 50.000 άνθρωποι θα ζουν αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοκίνητα δε θα υπάρχουν, αλλά ένα βελτιωμένο σύστημα αστικών συγκοινωνιών. Αλλά και στη Νότια Κορέα πρόκειται να χτιστεί η πόλη Σόνγκντο, με ηλεκτρονικές κάρτες πολλαπλών χρήσεων για τους κατοίκους, κάμερες παρακολούθησης και πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, οι αρχιτέκτονες της εταιρείας BNKR Arquitectura που εδρεύει στο Μεξικό, σχεδίασαν μια απίστευτη πυραμίδα 65 ορόφων η οποία εκτείνεται προς το έδαφος φτάνοντας τα 300 μέτρα στο υπέδαφος.
Η μελέτη της Δανέζικης εταιρείας BIG Architect σχετικά με το Zira Island, κοντά στις ακτές του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, περιλαμβάνει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί το οποίο θα παράγει ενέργεια από τον αέρα, το νερό και τον ήλιο για τις καθημερινές του ανάγκες. Κάθε μία από τις επτά κορυφές θα στεγάσει οικιστικές ανάγκες και δημόσιο χώρο, ενώ ο Βέλγος αρχιτέκτονας σχεδίασε το “Wooden Orchids” ως φουτουριστικό εμπορικό κέντρο πράσινης τεχνολογίας, το οποίο θα χτιστεί δίπλα στον ποταμό Yangtze στην επαρχία Jiangxi της Κίνας.
Η ρωσική εταιρεία Remistudio ανέλαβε τη μελέτη του φουτουριστικού ξενοδοχείου Ark με τη συνεργασία του προγράμματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων “Η Αρχιτεκτονική για την Ανακούφιση των Καταστροφών”. Ο μοναδικός σχεδιασμός έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση απειλών, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας και οι πλημμύρες, καθώς το ξενοδοχείο αυτό θα συνεχίζει να επιπλέει ό,τι κι αν συμβεί.
Τέλος, μελλοντικά πλωτά θέρετρα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, σχεδιάστηκαν από τον Vincent Callebaut και ονομάζονται Lilypads επειδή μοιάζουν με νούφαρα. Θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν ενέργεια από φυσικές πηγές, κάθε δομή θα στεγάζει 50.000 άτομα και θα διαθέτει ποικίλη εσωτερική ατμόσφαιρα. Οι κατασκευές αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και να το απορροφούν στο εξωτερικό του περίβλημα που θα κατασκευαστεί από διοξείδιο του τιτανίου.


china2


russia


 

-HOME-


To σπίτι των ονείρων σας
Ανακαλύψαμε τους τρόπους για να κάνετε το σπίτι σας πιο άνετο, για να γλιτώσετε χρόνο και χρήματα.


Πετάξτε τα κλειδιά σας
Το August Smart Lock είναι ένα σύστημα κλειδαριάς που όμως, δε χρησιμοποιεί κλειδί αλλά ειδική τεχνολογία που σας επιτρέπει να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές, ακόμα και όταν δεν είστε γύρω. Από το smartphone σας, μπορείτε να αφήσετε τους επισκέπτες να μπουν στο σπίτι χωρίς να πάτε μέχρι την πόρτα, να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει το σπίτι. Τέλος, δεν χρειάζεται να ψάχνετε τα κλειδιά στην τσάντα σας αφού μέσω του application μπορείτε να ξεκλειδώνετε από απόσταση καθώς βαδίζετε προς την πόρτα, αλλά και να κρατάτε αρχείο ποιος και τι ώρα μπήκε και βγήκε από το σπίτι.


Με το πάτημα ενός κουμπιού
Το πακέτο SmartThings της Samsung, είναι μια πλατφόρμα που έχει καλύψει σχεδόν κάθε τι που θα μπορούσατε να σκεφτείτε όσον αφορά την καθημερινότητα στο σπίτι σας. Σας επιτρέπει να συνδέσετε όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού σας με το κινητό σας και να τις ελέγχετε απομακρυσμένα με αυτό. Μιλάμε για τα πάντα, από κλειδαριές, φωτισμό, κάμερες, έξυπνες πρίζες, ανιχνευτής νερού και ο κατάλογος συνεχίζεται.


Το κουδούνι που σε τραβάει video
Υπάρχουν πολλά συστήματα, όπως το Ring ή το Vtech, τα οποία ουσιαστικά σας επιτρέπουν να δείτε ποιος σας χτυπάει το κουδούνι και να συνομιλήσετε μαζί του ακόμα και αν δεν είστε μέσα στο σπίτι. Αν για παράδειγμα, έρθει κάποιο courier και εσείς δεν είστε σπίτι, χτυπάει κανονικά το κουδούνι στο τηλέφωνό σας, απαντάτε σαν βιντεοκλήση και συνομιλείτε μαζί του για να κανονίσετε μία άλλη μέρα και ώρα να περάσει. Επίσης, ακόμα και αν δεν μπορείτε να μιλήσετε τραβάει βίντεο κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι για να ξέρετε ποιος σας επισκέφτηκε, αλλά δεν σας βρήκε σπίτι.


Ο προσωπικός σας κάδος ανακύκλωσης
Η διαχείριση των σκουπιδιών του σπιτιού σας γίνεται μια εύκολη υπόθεση με το Totem. Διαθέτει συρτάρια πολλαπλών χρήσεων που σας δίνει την ευκολία του διαχωρισμού των σκουπιδιών σας από μικτά και σε αυτά που είναι για ανακύκλωση. Ένα ειδικό φίλτρο άνθρακα εμποδίζει τις οσμές.


joseph-joseph-totem-48-abfallsystem-stein-ambiente-01


O θερμοστάτης του μέλλοντος
Ο έξυπνος θερμοστάτης Nest χρησιμοποιεί σύστημα dial για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αντί για τα παραδοσιακά κουμπιά. Μια εβδομάδα λειτουργίας είναι αρκετή για να μάθει το καθημερινό πρόγραμμα θέρμανσής σας και ν’ αρχίσει να ρυθμίζει μόνος του τη θερμοκρασία. Γνωρίζει πότε βρίσκεστε εκτός σπιτιού, δείχνει πόση ώρα χρειάζεται για να ζεσταθεί το σπίτι σας, ενημερώνει για το πόση ενέργεια έχετε καταναλώσει και βοηθά στην εξοικονόμησή της. Η συσκευή κάνει χρήση WiFi, ενώ μπορείτε να τη ρυθμίζετε μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone σας. Εκτός των άλλων, ειδική ένδειξη, σας ενημερώνει κάθε φορά που εξοικονομείτε ενέργεια.


nest6


Το στρώμα που δουλεύει με wi-fi
Το κάλυμμα Luna είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό κάλυμμα για το στρώμα σας, καθώς μέσω wi-fi και της ειδικής τεχνολογίας που είναι φτιαγμένο συνδέεται με άλλες συσκευές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως ξυπνητήρια, φώτα και θερμοστάτη. Το Luna είναι γεμάτo από αισθητήρες που μαθαίνουν τι ώρα πάτε στο κρεβάτι, πόσο γρήγορα θα κοιμηθείτε και ποια θερμοκρασία σάς αρέσει στην πλευρά του στρώματος. Καταγράφει το ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής σας ενώ κοιμάστε και έτσι καταλαβαίνει πότε έχετε πέσει σε βαθύ ύπνο. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να κανονίσει από μόνο του από την στιγμή που έχετε πέσει σε βαθύ ύπνο σε πόσες ώρες να κάνει το ξυπνητήρι να χτυπήσει, καταλαβαίνει από την αλλαγή στην αναπνοή σας πότε έχετε ξυπνήσει, έτσι ώστε να συνδεθεί με την καφετιέρα και να τη βάλει σε λειτουργία ή ν’ ανάψει τα φώτα.


 

lifestyle


-EVERYDAY LIFE-

Η τεχνολογία στην καθημερινή σας ζωή
Είναι πολλά τα gadgets που κάνουν την καθημερινότητά σας πιο εύκολη, από την επικοινωνία μέχρι τον τομέα της υγείας.


Ο σύμμαχος της υγείας σας
Το MocaHeart είναι μία μικροσκοπική συσκευή που τοποθετώντας απλά το δάχτυλο σας επάνω, θα σας δώσει τον ακριβή ρυθμό της καρδιάς σας, του οξυγόνου στο αίμα σας και τις πληροφορίες ροής του αίματος. Μπορεί να συγχρονιστεί με το smartphone σας για να σας βοηθήσει να κρατήσετε ένα αρχείο της υγείας σας.


Η βαλίτσα που φορτίζει το κινητό σας
Η βαλίτσα Trunkster φορτίζει το κινητό σας, μπορεί να μετρήσει το βάρος του, διαθέτει GPS που συνδέεται με το smartphone σας, σε περίπτωση που χάσετε την αποσκευή σας, ενώ ανοίγει σαν «πόρτα γκαράζ» και όχι με το παραδοσιακό φερμουάρ.


slide-3-image


Τραβήξτε βίντεο 360 μοιρών
Η μικροσκοπική κάμερα Theta S, της εταιρείας Ricoah, μπορεί να καταγράψει έως και 25 λεπτά βίντεο 360 μοιρών. Μπορείτε ακόμη να μεταδώσετε ζωντανά το βίντεό σας εκείνη τη στιγμή.


Το gadget του καλλιτέχνη
Το Sensel Morph είναι σαν ένα υπερμέγεθες υπερ-ευαίσθητο trackpad. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να γράψετε σε αυτό, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε “αντικείμενο” θέλετε: σε πληκτρολόγιο, γραφίδα, πιάνο, video game controller.


Το στυλό που γράφει με φυσικά χρώματα
Το Scribble Pen δεν είναι ένα απλό στυλό, αλλά αναγνωρίζει τα χρώματα που υπάρχουν στη φύση και μετά τα κωδικοποιεί και σας δίνει τη δυνατότητα να γράψετε ή να ζωγραφίσετε με αυτά. Απλά ακουμπάτε το στύλο σε ένα φυτό, σε ένα ρούχο, σε ένα τραπέζι, σε ό,τι φανταστείτε και μετά καταγράφει ακριβώς το χρώμα για να το χρησιμοποιήσετε.


6-1


Το διάσημο «έξυπνο» ρολόι
Με το νέο watchOS 3, οι εφαρμογές ανοίγουν αστραπιαία και είναι εύκολα προσβάσιμες. Μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη ποικιλία νέων καντράν και να μοιράζεσαι τις καθημερινές δραστηριότητές σου με φίλους και συγγενείς. Η νέα εφαρμογή Αναπνοή σε βοηθάει να παραμείνεις υγιής, αφιερώνοντας μια στιγμή στον εαυτό σου κάθε μέρα. Και τα μηνύματα είναι πιο εκφραστικά και διασκεδαστικά από ποτέ.


-SMARTPHONES-


Το κλειδί για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις
Στη σημερινή εποχή είναι τέτοιες οι εξελίξεις στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας που μας προσφέρει πληθώρα επιλογών, από το να στέλνουμε αρχεία στον εκτυπωτή μέσω της wireless υπηρεσίες, να «κατεβάζουμε» και σκανάρουμε το αεροπορικό μας εισιτήριο, να χειριζόμαστε τους ηλεκτρονικούς διακόπτες, τους θερμοστάτες του σπιτιού, να βλέπουμε με βιντεοκλήση από το κινητό μας όποιον μας χτυπάει το κουδούνι ενώ δεν είμαστε σπίτι, να θέτουμε σε λειτουργία με αυτό τα φώτα του σπιτιού ή την καφετιέρια μέχρι φυσικά, να κάνουμε όλες τις συναλλαγές μας από αυτό. Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών για όλες τις πλατφόρμες, με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε εκτός από το να προβείτε σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών, να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ακόμα και να προμηθευτείτε εισιτήρια για το μετρό.
Ένας δεύτερος τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο είναι το e-banking, αλλά και πληρωμές μέσω PayPal, ενώ δυναμικά στην αγορά μπαίνουν και οι ανέπαφες συναλλαγές. Ο καταναλωτής, απλώς πλησιάζει την κάρτα του ή το smartphone του στο POS και η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς μετρητά, χωρίς υπογραφή και χωρίς PIN για μικρά ποσά.


 

IN CATEFORY: CULTURE