The taste of perfection!

Η Σαντορίνη είναι ένας µοναδικός γαστρονοµικός προορισµός χάρη στα εξίσου µοναδικά προϊόντα της που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσµο!

Κρασί, φάβα, κάπαρη, τοµατάκια, άσπρη µελιτζάνα, άνυδρα αγγουράκια (κατσούνια) είναι µερικά από τα ονοµαστά προϊόντα της Σαντορίνης πάνω στα οποία βασίζεται η ξακουστή κουζίνα της. Το ηφαιστειογενές έδαφός της και το κλίµα της ευνόησε την παραγωγή τέτοιων προϊόντων και µάλιστα υψηλής ποιότητας. Το κρασί της βέβαια, ξεχωρίζει πάνω απ’ όλα καθώς η καλλιέργεια του αµπελιού και η παραγωγή κρασιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έτσι σήµερα η Σαντορίνη είναι γνωστή σε όλον τον κόσµο ως ένας ιδιαίτερος γαστρονοµικός προορισµός πέρα από την αψεγάδιαστη οµορφιά της!


Wine

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους του κόσμου που συνεχίζει να καλλιεργείται. Το πιο χαρακτηριστικό στην καλλιέργεια των κλημάτων είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν. Ονομάζεται «κουλάρα» και ουσιαστικά σημαίνει ότι το κλήμα είναι «πλεγμένο» σε μια κουλούρα σαν καλάθι μέσα στην οποία ωριμάζει το σταφύλι ώστε να προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους και τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι η καλλιέργεια γίνεται σε ηφαιστειογενές έδαφος προσδίδει στο τοπικό κρασί ιδιαίτερη γεύση και διαφοροποίηση από άλλα στον κόσμο. 


shutterstock_325715372


Famous local wine varieties

Ασύρτικο (λευκό)

Μία από τις πιο ευγενικές ποικιλίες σταφυλιού προέρχεται από τη Σαντορίνη και οφείλει το χαρακτήρα του στο ηφαιστειογενές έδαφος. Το 70% των αμπελώνων στο νησί καλλιεργείται με Ασύρτικο, το οποίο έχει τη μοναδική ιδιότητα να διατηρεί την οξύτητά του και υψηλό ποσοστό αλκοόλ, αλλά και είναι από τα λίγα στη Μεσόγειο που επιδέχεται μακρόχρονης παλαίωσης. Μαζί με το Αθήρι και το Αϊδάνι χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το ξακουστό Βινσάντο.


Αθήρι (λευκό)

Μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού, το Αθήρι πήρε το όνοµά του από τη Σαντορίνι (Θήρα-Αθήρι). ∆ίνει κρασιά µε λεπτές αρωµατικές ιδιότητες. 


Αϊδάνι (λευκό)

Άλλη µια αρχαία ελληνική ποικιλία που δίνει αρωµατικά κρασιά µε ωραία οξύτητα. 


Μαυροτράγανο (κόκκινο)

Θεωρείται προστατευόµενη ποικιλία, µιας και έφτασε λίγο πριν την εξαφάνιση. ∆ίνει κρασιά µε άρωµα φρέσκων κόκκινων φρούτων και µπαχαρικών και χρησιµοποιείται για την παραγωγή γλυκών κρασιών


Μανδηλαριά (κόκκινο)

Το πλούσιο χρώµα του το κάνει ιδανικό για ανάµειξη µε άλλες ποικιλίες. Οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες. ∆ίνει κρασί µε βαθύ κόκκινο χρώµα και άρωµα κόκκινων φρούτων.


shutterstock_360360011


Local dishes: What to try!


Μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα και γλυκά της Σαντορίνης που αξίζει να δοκιμάσετε είναι και τα εξής:

Ντοματοκεφτέδες: Είναι το πιάτο κατατεθέν του νησιού και ιδανικό ακόμη και για vegeterians. Φτιάχνονται από πηχτό χυλό με σαντορινιά τοματάκια, κρεμμύδι, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη, τηγανισμένοι σε καυτό λάδι.

Πουλιά γεμιστά: Πρόκειται για γεμιστούς κολοκυθοανθούς με ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπέρι, δυόσμο, τριμμένο κολοκυθάκι, μαϊντανό και άλλα μπαχαρικά. 

Ψευτοκεφτέδες: Οι κεφτέδες χωρίς κρέας μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε μείγμα. Εδώ γίνονται με σέσκουλα, δυόσμο, ντομάτα, κολοκυθάκι και άλλα χόρτα σε κουρκούτι που τηγανίζεται.

Κουνέλι τυραύγουλο: Πρόκειται για κομμάτια από κουνέλι που τσιγαρίζονται με κρεμμύδι, σκόρδο και αλεύρι. Κατόπιν προστίθενται φύλλα δάφνης, αλάτι, κρασί, νερό και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα. Τέλος, περιχύνονται από μείγμα αβγών, τριμμένου κεφαλοτυριού και κρασιού.

Μπραντάδα παστού μπακαλιάρου: Κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου τηγανίζονται και περιχύνονται από ένα μείγμα αραιής σκορδαλιάς και σάλτσας από πελτέ ντομάτας με αλάτι και ζάχαρη. Ψήνονται στο φούρνο.

Σαντορινιά σαλάτα: Γίνεται συνήθως με τοπικά προϊόντα, όπως τοματίνια, παξιμάδια, χλωροτύρι, κάπαρη και φύλλα κάπαρης.

Σφουγγάτο: Είδος ομελέτας με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα τηγανισμένη σε ελαιόλαδο.

Αθερινόπιτα: Πίτα από τηγανιτή αθερίνα, κρεμμύδι και αλεύρι.

Γλυκό κουφέτο: Παραδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης που σερβίρεται σε γάμους. Είναι μέλι βρασμένο με καβουρδισμένα αμύγδαλα. 

Μελετίνια: Παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα. Πάνω στη βάση από ζύμη, τοποθετείται το μείγμα από μυζήθρα, ζάχαρη, κανέλα και μαστίχα.

Κοπανιά: Σαντορινιό γλυκό με κριθαροκούλουρα που χτυπιούνται και αναμειγνύονται με σταφίδες και σουσάμι. Το μείγμα πλάθεται σε βόλους που πασπαλίζονται με καβουρντισμένο σουσάμι.


Ντοματοκεφτέδες (Tomato fritters)

Ντοματοκεφτέδες (Tomato fritters)


 

Γλυκό κουφέτο (Koufeto)

Γλυκό κουφέτο (Koufeto)


Σφουγγάτο (Sfouggato)

Σφουγγάτο (Sfouggato)


What to buy before leaving Santorini

Πριν φύγετε από τη Σαντορίνη πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε- εκτός από κρασί- φάβα και ντοματάκια (πελτέ ή λιαστά). Είναι τα δύο προϊόντα που μπορείτε να μεταφέρετε άνετα χωρίς το φόβο να σας χαλάσουν ώστε να τα προσφέρετε στους φίλους σας και να τους μεταδώσετε λίγη από τη λάμψη της σαντορινιάς κουζίνας!


ENGLISH VERSION


Santorini is a unique gastronomic destination thanks to its equally unique products, not to be found anywhere in the world!


Wine, fava, capers, cherry tomatoes, white aubergine, anhydrous cucumbers (katsounia) are some of the renowned products of Santorini that are also the basis of its famous cuisine. The unique volcanic land of Santorini and its perfect climate lead to the production of high quality products. However, the island is famous for its vineyards with a great history lost in the depths of time. That is why Santorini is well known all over the world as a gastronomic destination apart from its flawless beauty!


Φάβα (Fava)

Φάβα (Fava)


WINE

The vineyard of Santorini is believed to be the world’s oldest, still under continuous cultivation. What is most characteristic about the vines is the way they are grown. It is called “koulara” method, which means they are woven into continuous circles to form a basket so as to be protected by the strong winds and harsh summer sun. The fact that the vines are cultivated into volcano solid gives the wine special taste and differentiation from others from all over the world.


Assyrtiko (white)

One of the finest noble white grapes of Europe, its origins come from the island of Santorini, where it has its greatest expression of character, due in large part to the influence of the island’s volcanic soil. Assyrtiko makes up 70% of the vineyards of Santorini. It has the unusual quality of maintaining high levels of alcohol and acidity at the same time, making it one of the few white grapes of the Mediterranean that also possess long aging potential. Assyrtiko is blended with Athiri and Aidani to make the sweet wine, Vinsanto.


Athiri (white)

One of the most ancient of Greek grape varieties, Athiri’s name indicates its origin from the Island of Santorini, also known as “Thira”. Athiri produces medium-bodied wines with delicate aromatic qualities. 


Aidani (white)

Another ancient Greek variety, Aidani produces pleasantly aromatic wines with medium body and nice acidity.


Mavrotragano (red)

A grape once on the brink of extinction, it is now protected as an endangered variety. It gives aromas of fresh red fruits and spices and can also be used in the production of sweet wines.


Mandilaria (red)

Another grape whose origins have been lost in centuries past, produces a wine with deep red color and aromas of dark red fruit. It is often used to blend with other varieties because of its rich color.


Κοπανιά (Kopania)

Κοπανιά (Kopania)


 

Μελετίνια (Meletinia)

Μελετίνια (Meletinia)


Local Dishes: What to try!

Some of the most famous local dishes and sweets of Santorini that are worth trying are:

Ntomatokeftedes (Tomato fritters): One of Santorini’s signature dishes and perfect for vegeterians as it is meatless. The fritter is made of a thick batter with flour, Santorini tomatoes, onion, pepper, mint, oregano and fried in hot oil.

Poulia yemista (Stuffed courgette flowers): Courgette flowers are stuffed with rice, onion, tomato, mint, grated courgette, parsley and spices.

Pseftokeftedes (meatless meatballs): Keftedes can be made with almost any kind of greens or pulses. One of the favorites consists of chard, mint, tomato, courgettes and various other greens, tossed in a batter and then fried. 

Kouneli tyravgoulo: Pieces of rabbit fried with onion, garlic and flour and then braised with bay leaves, salt, wine and water. At the end it’s thickened with beaten eggs, grated kefalotyri cheese and wine.

Brandade of salt cod, in which the desalted pieces are fried and then sauced with a light skordalia (garlic sauce) mixed with tomato paste and baked in the oven for 10 minutes.

Santorini salad: Based on local products, including rusks, chlorotyri (fresh cheese), tomatoes, capers and caper leaves.

Sfouggato: A kind of omelet with courgettes, potatoes and tomatoes fried in olive oil. 

Kopania: Αn old-fashioned Santorini sweet made with barley rusks that are pounded and mixed with raisins and sesame seeds and then rolled into little balls and sprinked with roasted sesame seeds.

Koufeto: Honey boiled with toasted almonds, usually given away at weddings.

Meletinia: A traditional Easter sweet cheese pie in the shape of a disc, consisting of fresh mizithra cheese, sugar, cinnamon and mastiha and pie dough.


What to buy before leaving Santorini

Before leaving Santorini you must definitely buy-apart from wine- fava and cherry tomatoes (either sun-dried or in the form of paste or sauce). Those are the most easily carried products (you won’t be anxious that they may lose freshness). You can offer them to your friends and share a piece of the glorious Santorini cuisine.


IN CATEFORY: SANTORINI 2017