Θυρεοειδής: Παγίδα για τη γονιμότητα;

Τι ρόλο παίζει ο θυρεοειδής στη γονιμότητα και στην εγκυμοσύνη; Μπορεί να επηρεάσει το να πετύχουμε μια εγκυμοσύνη; Τι χρειάζεται να προσέξει μια έγκυος που έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή της;


Οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα για αναπαραγωγή με διαφόρους τρόπους διότι είναι απαραίτητες για:
● τη σωστή λειτουργία του καταμήνιου κύκλου (της περιόδου) στις γυναίκες,
● τη φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία,
● τη λειτουργία του ωχρού σωματίου (το στάδιο πριν την εμφύτευση του εμβρύου),
● την εμφύτευση (επηρεάζουν την παραγωγή της τροφοβλάστης )και
● τη λειτουργία του πλακούντα
Οι θυρεοειδικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και για το λόγο αυτό, όλες οι γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη και, ιδιαίτερα, αν έχουν προβλήματα γονιμότητας θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανές διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας.


 

Ο ρόλος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH)
Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η TSH συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και συνήθως είναι <3 mIU/ml. Αύξησή της σε ανώτερα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνει μια αρχόμενη υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός (όταν δηλαδή η TSH είναι αυξημένη ενώ οι ορμόνες Τ3 και Τ4 βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα) μπορεί να επηρεάσει την αυτόματη σύλληψη λόγω διαταραχής της ωοθηλακιορρηξίας, αλλά μπορεί να αυξήσει και την πιθανότητα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο ή παλίνδρομης εγκυμοσύνης. Αν σε έναν πρώτο έλεγχο η TSH βρεθεί αυξημένη, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί σε τουλάχιστον 6 εβδομάδες με τον ταυτόχρονο έλεγχο αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.


 

Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη
Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επηρεάσει την επίτευξη εγκυμοσύνης με πολλούς τρόπους. Ο υποθυρεοειδισμός μειώνει τη γονιμότητα είτε προκαλώντας διαταραχή στην συχνότητα της περιόδου, είτε μειώνοντας την συχνότητα της ωοθηλακιορρηξίας, είτε επηρεάζοντας την εμφύτευση του εμβρύου. Ο υποθυροειδισμός μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα των ωαρίων που λαμβάνονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η θεραπεία με θυροξίνη επαναφέρει τη φυσιολογική ισορροπία, εξισορροπεί τις ορμόνες, βοηθά στην ομαλοποίηση του κύκλου και αυξάνει την αυτόματη σύλληψη.
Μια πιθανή εγκυμοσύνη αυξάνει σχεδόν στο διπλάσιο τις ανάγκες για θυρεοειδικές ορμόνες και για το λόγο αυτό μια γυναίκα που έχει υποθυρεοειδισμό και επιθυμεί εγκυμοσύνη θα πρέπει να διατηρεί τα επίπεδα της TSH χαμηλά (<2.5 mIU/ml όπως αναφέραμε και πιο πάνω) και της Τ4 στα ανώτερα φυσιολογικά.
Με την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ενδοκρινολόγο της για την πιθανή αύξηση της δόσης θυροξίνης κατά τη διάρκεια της κύησης.


 

Αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα και κίνδυνος αποβολής στο πρώτο τρίμηνο
Οι αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, είναι ιδιαίτερα συχνές στις νέες γυναίκες. Η παρουσία αυτοαντισωμάτων σε πολύ αυξημένα επίπεδα, ακόμα και όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά, σχετίζεται με διπλάσια πιθανότητα υπογονιμότητας, ενώ είναι πιο συχνή η παρουσία τους στις γυναίκες που έχουν και άλλες αιτίες υπογονιμότητας όπως η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Τα αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα είναι επίσης ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για αποβολές πρώτου τριμήνου.
Κάθε γυναίκα με αυξημένα θυρεοειδικά αντισώματα που επιθυμεί εγκυμοσύνη θα πρέπει να αξιολογείται από έναν εξειδικευμένο ενδοκρινολόγο για την πιθανότητα κατάλληλης θεραπείας.


 

Τι συμβαίνει όταν υπερλειτουργεί ο θυρεοειδής;
Ο ήπιος υπερθυρεοειδισμός δεν φαίνεται να επηρεάζει την γονιμότητα στον ίδιο βαθμό με την υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες στις οποίες η TSH είναι χαμηλή αλλά οι θυρεοειδικές ορμόνες στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα δεν χρειάζονται θεραπεία αλλά στενή παρακολούθηση.
Δε συμβαίνει το ίδιο στις περιπτώσεις σοβαρού υπερθυρεοειδισμού (όταν δηλαδή οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα). Στις περιπτώσεις αυτές αν έχουμε εγκυμοσύνη είναι αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών και αποβολής και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ενδοκρινολόγος και να ξεκινήσει κατάλληλη θεραπεία πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης.
Αν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία και δεν έχετε κάνει έλεγχο της θυρεοειδικής σας λειτουργίας, συζητήστε με τον ιατρό σας τι εξετάσεις είναι κατάλληλες για εσάς. Αν είσαστε έγκυος, βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς σας παρακολουθείται.


 

*Παρασκευή Μεντζελοπούλου
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος/ Διπλωματούχος American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, www.endodiabetes.gr


 

mediFem Γυναικολογικό – Ενδοκρινολογικό Κέντρο

Info: Κύπρου 61, Γλυφάδα, 16674

Τ: 210 9680883

Fax: 210 8948880

www.medifem.gr


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH