Θωμάς Αλβέρτης: “Το tinos jazz festival αποτελεί πλέον θεσμό”

Ο εμπνευστής, συνιδρυτής και παραγωγός του Tinos Jazz Festival, μας μιλάει για τη σημασία του φεστιβάλ στον πολιτισμό του νησιού, αλλά και για τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν το φετινό καλοκαίρι.


Πότε ξεκίνησε η αγάπη σας για την Jazz μουσική και τι ήταν αυτό που σας ώθησε το 2009 να διοργανώσετε για πρώτη χρονιά το Jazz Festival στην Τήνο;
Ξεκίνησα πιάνο το 1979, 8 χρονών, με το διευθυντή της τότε Φιλαρμονικής και από το 1981 οι γονείς μου έκαναν μια απίστευτη υπέρβαση για την τότε εποχή και με πήγαιναν μαζί με την αδελφή μου στην Αθήνα μια φορά το μήνα για να συνεχίσω τις σπουδές μου στο πιάνο, μιας και στην Τήνο δεν υπήρχε καθηγητής . Την Jazz την γνώρισα μέσα από τις ταινίες που έβλεπα στην εφηβεία, αλλά ο έρωτάς μου γι’ αυτήν ξεκίνησε μέσω της ακρόασης του Jazz FM 102,4, ως φοιτητής πια και κάτοικος Αθηνών.


Το Tinos Jazz Festival αποτελεί πλέον έναν ετήσιο θεσμό. Τι ήταν αυτό πιστεύετε που το έκανε να ξεχωρίσει και να έχει τόση απήχηση στο κοινό;
Όλα του τα δεδομένα, στο ξεκίνημά του το 2009, ήταν τα ιδανικά για ν’ αποτελέσει το Tinos Jazz Festival μια γιορτή για την Jazz και να συστηθεί στο νησί μας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αγαπητό από την τοπική κοινωνία. Ντόπιος όντας και πλήρης γνώστης της ελληνικής jazz σκηνής, επεδίωξα τις συνεργασίες που και το κύρος θα εξασφάλιζαν στο φεστιβάλ και γοητευτικό προς τους Τήνιους θα ήταν κάτι όχι αυτονόητο πριν 7 χρόνια, όπου για την Τήνο και όχι μόνο, ακόμα και η λέξη jazz έκανε συνειρμούς προς κάτι το ακαταλαβίστικο!
Κατ’ αρχήν, η αποδοχή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού να μας φιλοξενήσει, έδωσε κύρος στην προσπάθειά μας, στα μάτια των ίδιων των Τηνίων. Δεύτερον, η αποδοχή του Γιώργου Κοντραφούρη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, έστρεψε τα μάτια όλης της φιλόμουσης Ελλάδας προς την Τήνο. Η παραμονή των μουσικών στο νησί, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, ασχέτως αν έπαιζαν μόνο μια μέρα, είχε σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη παρέα 30 περίπου τζαζ μουσικών να κυκλοφορεί στο νησί, να γνωριστεί με τους ντόπιους και να βιώσει μια εξαιρετικά θετική ενέργεια, που τη διέδωσε κατά την επιστροφή της στην Αθήνα. Όντας όλοι οι καλύτεροι της Ελληνικής Jazz σκηνής, τα όσα μετέφεραν για το φεστιβάλ μας, λειτούργησαν πάρα πολύ θετικά για τη φήμη του. Παράλληλα, η έκθεση φωτογραφίας του Λευτέρη Αρβανίτη με πορτραίτα ιστορικών μουσικών της Jazz, έδωσε στο Ι.ΤΗ.Π την εικόνα του ιδανικού χώρου φιλοξενίας ενός φεστιβάλ Jazz.


Πώς νιώθετε εσείς γι’ αυτό; Το περιμένατε να εξελιχθεί σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού του νησιού όταν πρωτοξεκινούσατε αυτή την πρωτοβουλία;
Δεν το περίμενα, ήταν μια αναπάντεχα ευχάριστη έκπληξη η αποδοχή του κατ’ αρχήν από το ίδιο το Ι.ΤΗ.Π. και κατά δεύτερον από την τοπική κοινωνία. Έχω βρεθεί μπροστά σε κουβέντες Τηνίων που προτείνουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου ως ένα από τα σημαντικότερα του καλοκαιριού για να επισκεφτεί κάποιος το νησί μας. Ελπίζω να γίνει το ίδιο και με τις καινούριες ημερομηνίες τουTinos Jazz Festival.


Ποιος είναι ο στόχος του Tinos Jazz Festival; Τι έχει «προσφέρει» όλα αυτά τα χρόνια στο νησί, στους κατοίκους και τους επισκέπτες; Και τι ευελπιστείτε να «προσφέρει» και στο μέλλον;
Ο πρώτος στόχος, που ήταν να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη της Jazz στο νησί επετεύχθη. Αυτό που είχα από την αρχή στο μυαλό μου, ήταν να παρουσιάσω τη φύση της, τον “κόσμο” της και τη φιλοσοφία της και όχι απλά ένα αριθμό συναυλιών. Οι επόμενοι στόχοι είναι δύο: πρώτον, να εξαπλωθεί σε όλη την Τήνο με συναυλίες, χρονιά με τη χρονιά, σε όλα τα υπέροχα χωριά της. Αυτό ξεκινά φέτος κιόλας στα τέλη του Ιούλη και δεύτερον να γίνει ένας διεθνής πόλος έλξης, όχι μόνο φίλων της Jazz, αλλά και των κορυφαίων μουσικών της διεθνώς.
Να αναφέρω εδώ ότι το “Tinos Jazz Festival” από πέρυσι «βγήκε» από το σπίτι του Ι.ΤΗ.Π. και ξεκίνησε ένα καινούριο ταξίδι, με στόχο να εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Οι συναυλίες του θα πραγματοποιηθούν, όπως και πέρυσι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στα χωριά Τριπόταμο, Βωλάξ, Υστέρνια και Λουτρά και μία βραδιά έκπληξη στη Χώρα.


Κάθε χρόνο έχει και ένα διαφορετικό concept το Jazz Festival;
Ναι, αυτό το είχαμε συζητήσει και τηρήσει με τον Γιώργο Κοντραφούρη, από την πρώτη του χρονιά κιόλας. Και εκείνος το συνεχίζει στο “Jazz on Tinos” που διαδέχθηκε το “Tinos Jazz Festival” στο Ι.ΤΗ.Π., αλλά και εμείς. Πέρυσι το θέμα ήταν οι “Jazz Tinians” και φέτος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη Βραζιλία, το concept είναι “Tinos loves Rio 2016”, με αφιέρωμα στη βραζιλιάνικη jazz.


Φέτος, τι εκπλήξεις επιφυλάσσετε σε όσους παρακολουθήσουν το φεστιβάλ;
Η μεγαλύτερη έκπληξη , είναι η αποδοχή από ένα ιστορικό πρόσωπο της Βραζιλιάνικης Jazz και από τα μεγαλύτερα μουσικά ονόματα παγκοσμίως, να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του “Tinos Jazz festival 2016”: o τσελίστας Jaques Morelenbaum, που θα παίξει και στο θέατρο του Βωλάξ στις 22 Ιουλίου.
Η δεύτερη έκπληξη είναι ένα μεγάλο πάρτυ που ετοιμάζουμε με τους καλύτερους κρουστούς Βραζιλιάνικων ρυθμών, τους “BATALA ATENAS”- τους κρουστούς που συμμετείχαν στην παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας στη Βραζιλία- στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτό το πάρτυ θα γίνει στη Χώρα της Τήνου, την 25η Ιουλίου και θα συμμετέχει σ’ αυτό και η γνωστή παραγωγός Κατερίνα Καφετζή , γνωστή και ως Κάφκα.


Μπορεί κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη διοργάνωση και διεξαγωγή του φεστιβάλ;
Βεβαίως και με χαρά. Το να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διοργάνωση είναι ένας από τους στόχους μας , γιατί αυτό θ’ αποτελέσει το ισχυρότερο θεμέλιο στο όραμά μας για το μέλλον.


Το Tinos Jazz Festival αποτελεί μία καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία ή έχετε βοήθεια και από δημόσιους φορείς;
Μέχρι και το 2014 , η κύρια στήριξη ήταν από το Ι.ΤΗ.Π. και συμμετείχαν και ιδιώτες χορηγοί σε μικρό ποσοστό.
Πέρυσι και φέτος το “Tinos Jazz festival” είναι αυτοδιοργάνωση της Α.Μ.Κ.Ε. “b jazz”, της οποίας είμαι ο νόμιμος εκπρόσωπος και η οποία ιδρύθηκε με στόχο την αποκέντρωση της Jazz και την καθιέρωση του συνόλου των Κυκλάδων ως ένα φιλόξενο μέρος για τη μουσική που αγαπάμε. Τα φεστιβάλ μας τα τελευταία δύο χρόνια στη Σύρο και τη Μύκονο ευχόμαστε να είναι μόνο η αρχή.


Τι είναι αυτό που κάνει την Τήνο μοναδική;
Μέσα από την αρχιτεκτονική της που διασώζεται στα χωριά της και την προσαρμογή του υπέροχου φυσικού της τοπίου σε γόνιμο έδαφος, με τα χειροποίητα σκαλιά και τις υπέροχες ξερολιθιές, η Τήνος δείχνει ότι παραμένει πιστή σε αρχές και αξίες που τείνουν να εξαφανιστούν. Ποιες είναι αυτές; Ο σεβασμός στη γη που ζούμε και η υψηλή αισθητική που πρέπει να επιδιώκουμε μέσα από την καθημερινή μας δραστηριότητα, όποια κι αν είναι αυτή.


Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να εξαπλωθεί το Tinos Jazz Festival σε όλα τα χωριά της Τήνου. Κάτι το οποίο ήδη κάνουμε μέσα από τοφετινό πρόγραμμα. Φέτος, έχουμε ξεκινήσει ένα νέο όμορφο ταξίδι.


979D107580


1011D111296


1011D111595


1011D111630


IN CATEFORY: FACES , THNOS